Læsetid: 1 min.

Svensk med iransk afsæt

Kultur
31. juli 2006

I vor iver efter at være så uaktuelle som muligt skal her uforbeholdent anbefales et eventyrligt album, der udsendtes tilbage i - gys - maj måned. Det drejer sig om 23-årige svensk-iranske Laleh's superbe, selvbetitlede debutalbum, der rent ud er så godt, at det svimler for denne signatur. Laleh har et ret overtegnet visitkort - musiker, producer, tekniker, sangskriver og skuespiller (hun spillede med i komedien Jalla Jalla) står der på det, og så går hun desuden rundt med en digter i maven - men det er inden for musikken, hun bliver virkelig stor. Hun har skrevet alle pladens 14 sange, spiller samtlige instrumenter og synger hver en vokal. Derudover har hun indspillet, mikset og produceret hele molevitten, samt i sin tid (sidste år) udsendt det på eget pladeselskab hjemme i Sverige, hvor hun helt fortjent fik et stort gennembrud med den fortryllende (og i denne varme, også svalende) popperle, "Live Tomorrow".

Laleh synger skiftevis på svensk og engelsk med en enkelt afstikker til persisk for afvekslingens skyld, og hendes tekster kredser intelligent om identitet, følelsen af ikke at høre til hverken her eller der samt om at være ung, sulten og nysgerrig. Skal jeg efter fattig evne forsøge at beskrive, hvor hun ligger musikalsk, bliver det et sted mellem Bob Marley, Cornelis Vreeswijk, Siouxsie & The Banshees, Suzanne Vega og russisk folkemusik. Sådan cirka. For Laleh er nemlig helt sin egen. I en sådan grad, at man ikke kan andet end glædes over, at have fået lov til at træde et stille skridt ind i hendes musikalske verden, der sprudler af liv, talent, vilje, musikalitet og stolthed. Forvent store ting fra den kant. Husk hvor De læste det sidst!

Laleh (Warner Music Sweden)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her