Læsetid: 1 min.

GAMLE NYHEDER

Hvorfor Hitler kom til magten
Kultur
2. august 2006

Der eksisterer allerede en umaadelig litteratur om Hitler, men som regel handler den mest om hans politik ud ad til, efter at han var kommet til magten. Hvordan det egentlig lykkedes ham at blive Tysklands diktator er et emne, som kun er lidet opdyrket. En ung tysk historiker ved navn Karl Dietrich Bracher er nu gaaet løs paa det og har skrevet en bog om Weimar-Republikken (Die Auflösung der Weimarer Republik. Stuttgart: Ring Verlag), som har vakt betydelig opsigt. Bracher mener, at der i republikkens sidste aar eksisterede et saakaldt 'magtvakuum'. Han hævder ogsaa, at den økonomiske krise i alvorlig grad havde svækket de to arbejderpartier, fordi den herskende arbejdsløshed havde virket opløsende paa fagforeningerne. Men man kan paa ingen maade sige, at nazisternes sejr var uundgaaelig. Tværtimod var den et resultat af et spil af tilfældigheder, som man inderligt maa haabe aldrig vil gentage sig.

Information, 2. august 1956

Fredspris til Myrdal

Den norske fredsbevægelse, 'Folkerejsning for Nedrustning' vil skabe en 'Folkets Fredspris', der i første omgang skal gives til Alva Myrdal, der som det udtrykkes 'gennem et langt liv har kæmpet utrættelig for fredens sag'. Alva Myrdal har aldrig modtaget Nobels Fredspris, selv om hun flere gange har været nomineret. Prisuddelingen finder sted i slutningen af september, og fredsbevægelsen ser gerne små og store bidrag til prisen, hvor pengene foreslås anvendt til fremme af fredsarbejdet. Penge kan sendes til: 'Folkerejsning for Nedrustning', P.B. 59, Bergen, Norge på en international postanvisning.

Information, 2. august 1981

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her