Læsetid: 1 min.

CHRISTENSEN ANBEFALER

Kultur
30. september 2006

- Roots an’ Culture – Den grå hal, Christiania, lørdag.

- Speaker Bite Me (DK) – Musikcafeen, Århus, lørdag.

- Veto (DK) – Studenterhus Odense, lørdag. Studenterhuset Aalborg, torsdag. Voxhall, Århus, fredag.

- Marie Key Band (DK) – Forbrændingen, Albertslund, lørdag. Cafekino, Kbh, fredag.

- I Got You On Tape (DK) – Kulturhus, Vanløse, torsdag.

- RubA’Dub – Stengade 30, Kbh, søndag.

- Tokyo Sound Revolution – Dag 1 (Japan) – Lille Vega, Kbh, fredag.

Ugens klassiker

- Serge Gainsbourg: Histoire de Melody Nelson (1971)
Dekadencens og skandalernes mand var selvfølgelig ikke bleg for at lave et konceptalbum på omkring 27 minutter om et forhold til en teenager, som han i begyndelsen af albummet kører ned med sin Rolls Royce. Franske Serge Gainsbourg havde noget med meget unge kvinder. Og med mesterlighed. Og Histoire de Melody Nelson er hans mest ambitiøse og indflydelsesrige album. Uden store hits, men med en ambitiøs sammensmeltning mellem vemodige sange, et stort strygerorkester og et udsyret funky rockband. Jane Birkin er Melody og Gainsbourg er fortælleren og elskeren helt tæt på mikrofonen, intimt talende og syngende. Den tragiske Lolita-lignende kærlighedshistorie ender i en grandios korfinale og fuld-ender denne på én gang mørkt sensuelle og højpoetiske for-førelse. Det ender galt, men hvorfor ikke nyde det hele vejen til den bittersøde ende? Jean-Claude Vanniers dramatiske og yppige strygerarrangementer til albummet har i voldsom grad inspireret Air, David Holmes og en producer som Nigel Goodrich, der har videreført dem i samarbejde med især Beck og Serges datter Charlotte. Ligesom de lummert groovy og uldne basfigurer kan genfindes hos Air og på Becks plader Sea Change og det aktuelle The Information. Når det kommer til dekadent coolness, så har Jarvis Cocker fra Pulp forstået lektien, mens gangstarappere verden over stadig har urimelig meget at lære af Gainsbourg. Og så var mesteren utrolig svær at kategorisere med sine ekskurs-ioner ud i chanson-kunsten, jazz, 60’er-pop, rock, orkestermusik, funk, reggae, sågar hiphop. rach

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her