Læsetid: 1 min.

CHRISTENSEN ANBEFALER

Kultur
23. september 2006

Musikredaktionen anbefaler følgende aktuelle koncerter

- Casiotone For The Painfully Alone (USA), Dead Science (USA) og Dj Klock (Japan)
Lab, Kbh, lørdag.

- Eagle*Seagull (USA)
Lille Vega, Kbh, lørdag.

- The Broken Beats (DK)
Rust, Kbh, lørdag.

- Mikael Simpson & Sølvstorm Studenterhuset Aalborg, lørdag.

- The Handsome Family (USA) Voxhall, Århus, lørdag. Loppen, Kbh, søndag.

- PJ Harvey (UK) og Peter Sommer (DK)
Operaen, Kbh, søndag.

- People Have The Power - En Patti Smith aften (DK)
Den grå hal, Kbh, torsdag.

- Mental Midget (DK)
Loppen, Kbh, torsdag.

Ugens klassiker

- Benny Andersen & Povl Dissing: Svantes viser (1973)
Nina gik i bad, der blev spist ostemad, humøret blev holdt vådt, og »muddermålet« var »en halvgammel luder med rød og svampet tud«. Jow, da Benny Andersen satte klavertoner og Povl Dissing bævende røst til førstnævntes viser, blev duoen kært dansk folkeeje. Vel at mærke af den slags, der har sugerøret langt nede i folkesjælens mudrede vande og sutter en radbrækket eksistens op i dagslyset. Svenske Svante Svendsen er romanen Svantes visers hovedperson, og i fiktionen er han forfatter af en række indlagte viser om hans fysiske og psykiske mismod. Det er dem, som Andersen og Dissing og intense gæstemusikere blæser liv i på det bluesede, jazzede og folkede album. Hjerteskærende med Dissings skælvende inderlighed og et hold musikere, der spiller med sodet indlevelse beslægtet med både Weill og Bellman. Svantes viser indskriver sig især i visetraditionen fra vort svenske broderfolk, men det har ikke forhindret sangene i at blive regnet for spidninger af den danske folkesjæl, især sangen »Svantes lykkelige dag« med badende Nina og kaffen, der er klar. Om lidt. Om den danske evne til at nyde det store i det små. Et album, en digter, en sanger, der stadig er til inspiration for os alle, og som stikker højt i vort let bakkede landskab. Fire af sangene har passende taget ophold i Højskolesangbogen. Og lige nu kan man så også høre Dissings ekspressionisme hos debutanten Thomas Buttenschøn. -rach

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her