Læsetid: 1 min.

CHRISTENSEN ANBEFALER

21. oktober 2006

- Otto Von Schirach (US), Karsten Pflum (DK), Jorge Haro (Argentina) – LAB, Kbh, lørdag.

- Band Ane (DK), Rumpistol (DK), Bjørn Svin (DK), Goto80 (S) – Studenterhuset Aalborg, lørdag.

- RubA’Dub feat. Mighty Crown (Japan) – Stengade 30, Kbh, søndag.

- The Hidden Cameras (Canada) – Voxhall, Århus, mandag.

- Eiko (Schweiz) – Plex, Kbh, tirsdag.

- M Ward (US) – Lille Vega, Kbh, tirsdag.

- The Pipettes (UK) + Oh No Ono (DK) – Loppen, Kbh, onsdag.

- Jonathan Kane (US) – Musikcafeen, Århus, fredag.

- Sci-fi Skane (S) – Rust, Kbh, fredag.

- Cesaria Evora (Kap Verde) – Amager Bio, Kbh, fredag.

Ugens klassiker

- Joni Mitchell: Blue (1971)

I kølvandet på 60’ernes frigørelse/ opbrud og den beskydning, kernefamilien i lyset deraf udsattes for, parret med etosen i de tidlige 70’eres kvindebevægelse, ændredes forholdet mellem mand og kvinde markant, hvorved nogle mere fluktuerende og mindre rigide relationer kønnene imellem grundlagdes. Intet sted i populærmusikken dissekeres de ny samlivsformer mere hudløst ætsende eller præcist end på canadiske Joni Mitchells fjerde album, Blue, fra 1971. I tandem med Carole Kings Tapestry fra samme år gav pladen stemme til Den ny tids Kvinde og skabte i processen mesterplanen for de kvindelige sanger-sangskrivere, der siden fulgte; fra Janis Ian og Chrissie Hynde over Suzanne Vega og Tori Amos til PJ Harvey m.fl.
Selvom Blue dukker op på de fleste lister over alle tiders bedste albums, kan den jo godt være god alligevel. Mitchells koldtvandshane-vokal, suverænt originale guitarteknik, avancerede harmoniforståelse, afsøgende, men melodisk skridsikre kompositionsteknik, lyriske træfsikkerhed og rastløst selvkritiske persona skilte hende hurtigt ud fra resten af den syngende fisseflok. Men selv i et så enormt og prægnant værk, som hun har rejst over de sidste 40 år, fremstår det musikalsk skrabede Blue som apoteosen, den perfekt skrevne og udførte sangcyklus, som både er af sin tid og transcenderer den. -lyn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu