Læsetid: 1 min.

CHRISTENSEN ANBEFALER

Musikredaktionen anbefaler følgende aktuelle koncerter
Kultur
14. oktober 2006

- RubA’Dub – Stengade 30, Kbh, søndag

- Lambchop + The Dafo String Quartet and Hands Off (US) – St. Vega, Kbh, søndag

- The Knife (S) – St. Vega, Kbh, mandag og tirsdag

- Keiji Haino (Japan) mfl. – Katapult, Århus, tirsdag. Stengade 30, Kbh, onsdag

- Teppop (DK), Andre Esu (Ita) mfl. – Culture Box, Kbh, fredag

- Band Ane (DK), Jel (US), Goto80 (S) – Rust, Kbh, torsdag

- Karsten Pflum (DK) mfl. – Musikcafeen, Århus, torsdag

- Joan As Policewoman (US) – Rust, Kbh, fredag

- Larsen & Furious Jane (DK) – Musikcafeen, Århus, fredag

Ugens klassiker

- Mary J. Blige: Where’s The 411? (1992)

Det diskuteres stadig, hvor meget begrebet ’hip hop soul’ var sangerinden Mary J. Bliges egen opfindelse, og i hvor høj grad den udsprang af hendes daværende mentor/producer, Sean ’Puff Daddy’ Combs (nu kendt som P. Diddy af årsager kun Gud og Combs selv helt forstår) sans for PR-stunts og smarte formuleringer. Ikke desto mindre gav etiketten mening og de 12 spor på Bliges knivskarpe debutalbum fremstod (næsten) alle som fuldt ude lige så troværdige beretninger om en hård og uforsonlig ghettoopvækst som datidens rap. Pladen gav den platinblonde, men i øvrigt kulsorte og gadetoughe tøs instant stjernestatus, og hun blev en af periodens helt store stilskabere. Det skadede ikke, at hun sang med en intensitet og troværdighed, der førte til sammenligninger med koryfæer som Chaka Khan og Aretha Franklin, også selvom hun faktisk fra starten havde sin egen stil.
Pladens ubesværede blend af både slick og sej R&B – i form af periodens populære swingbeat/ new jack swing – og den rå og kantede lyd kendt fra hiphop blev i samklang med elastiske og hårdtslående beats øjeblikkeligt et hit hos publikum og kritikere. Pladen lagde sammen med udgivelser fra bl.a. herretrioen Guy og pigevokalgruppen En Vogue grunden for moderne (såkaldt ’contemporary’) R&B, der stod i grel modsætning til 1980’ernes polerede og fnugfri Urban R&B.
-lyn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her