Læsetid: 1 min.

CHRISTENSEN ANBEFALER

Kultur
2. december 2006

CHRISTENSEN ANBEFALER UGENS KONCERTER

* Under byen (DK) – Pumpehuset, Kbh, lørdag.

* Norberg Modul – Stengade 30, Kbh, lørdag.

* Prototype: .Tape. (ES) og Minit (AUS) – Musikcaféen, Århus, lørdag.

* Opto (DK/D) – Cafe Biografen, Odense, lørdag.

* A Guy Called Gerald (UK) – Inkonst, Malmö, lørdag.

* RubA’Dub Crew – Stengade 30, Kbh, søndag.

* Peanut Butter Wolf (US) – Basement, Rust, Kbh, onsdag.

* Opiate, Dub Tractor m.fl. (DK) – Culture Box, Kbh, torsdag.

UGENS KLASSIKER

* Dr. Dre: The Chronic (1992)

Banebrydende producere bliver berømte for deres arbejde bag pulten og for de kunstnere, hvis lyd de sætter deres præg på. Enkelte – som den berygtede Phil Spector – overskygger måske nok de navne, de producerer, men holder sig dog i skindet, hvad angår selv at træde ind i spotlyset. Men ikke i tilfældet Dr. Dre, der efter læreårene hos ballade-ensemblet NWA (kort for Niggaz With Attitude, en flok skallesmækkere fra den amerikanske vestkyst, der på få år formåede at udradere østkystrappens flirt med både jazz og politik til fordel for en voldsforherligende, rusdyrkende, misogynistisk hedonisme, der stadig sætter dagsordenen), i 1991 sprang ud som solist med The Chronic (opkaldt efter en ekstrastærk marihuana-sort) på eget pladeselskab, han med vanlig finfølelse døbte Death Row. Pladen består af baseregisterrumlende, højtalersprængende Funkadelic-inspirerede beats og basgange, hvor ind i mellem Dre’s varemærke, slangelignende og melodisk indbydende keyboardfigurer, snor sig ind og ud, mens melodiske R&B-pigekor udgør sukkeret, der får den bitre pille til at glide ned. Udgivelsestidspunktet faldt sammen med de voldsomme L.A.-optøjer i hælene på Rodney King-sagen, og musikken kom til at udgøre soundtracket til et endnu et sort kapitel i USA’s racehistorie. Dre’s – aldrig verdens største rapper – hemmelige våben hed Snoop Doggy Dog, hvis narkotiserede bag-beatet dræven førte til en lukrativ solokarriere. Utallige har forsøgt at efterligne duoens gennemstenede fortolkning af det tilsyneladende uløselige kaos, som sort-hvid problematikken i USA udgør, men få om nogen har formået at matche de blændende resultater på skiven her. -lyn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her