Læsetid: 1 min.

'Drømmen' kåret som årets bedste film

Sidste års mest sete danske spillefilm kom også til tops, da filmakademiet uddelte årets Robert-priser. 'Drømmen' fik fem statuetter, 'Efter brylluppet' kun to
Kultur
5. februar 2007

Sidste års mest sete danske spillefilm, Drømmen, blev topscorer, da Danmarks Filmakademi i aftes uddelte Robert-statuetterne til de bedste præstationer i dansk film i 2006.

Medlemmerne af akademiet kårede instruktøren Niels Arden Oplevs film til årets bedste, og den blev hædret med yderligere fire priser, bl.a. for bedste instruktør og bedste manuskript.

Desuden modtog Bent Mejding prisen for bedste mandlige birolle for sin fremstilling af den tyranniske skoleinspektør i Drømmen. Med 406.000 solgte billetter placerede filmen sig som nummer ét på sidste års danske hitliste, efterfulgt af Susanne Biers Efter brylluppet, der er nomineret til en Oscar.

Men filmen måtte nøjes med to statuetter ved festen i DR-Byen i Ørestad. Stine Fischer Christensen delte prisen for bedste kvindelige birolle med Stephanie León for dennes rolle i ungdomsfilmen Råzone. Det var første gang i prisuddelingens historie, at to kandidater fik lige mange stemmer.

10 af 23 film premieret

Efter brylluppet, der var nomineret i 11 kategorier, hjemførte også publikumsprisen.

En soap, dobbelt prisvinder på sidste års festival i Berlin og instrueret af Pernille Fischer Christensen (søster til Stine), tog statuetterne for bedste hovedroller til Trine Dyrholm og David Dencik.

Filmen indkasserede i alt tre priser, det samme som Ole Christian Madsens Prag og Mikkel Wiehe og Steen Rasmussens Der var engang en dreng... I alt blev 10 af sidste års 23 danske spillefilm præmieret, og blandt dem, der havnede ud for listen, var Lars von Triers komedie Direktøren for det hele.

Henning Camre, direktør for Det Danske Filminstitut, blev hædret med en Æres-Robert for sit mangeårige arbejde for dansk film.

Robert-priserne består af en statuette, som blev skabt af billedhuggeren Robert Jacobsen, og de er blevet uddelt siden 1984.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her