Læsetid: 6 min.

Vi elsker ikke længere at hade dem

Nik & Jay griner hele vejen til banken, mens Danmark danser. For efter tre albummer, 13 singlehits og ni Danmarks-turnéer er det endelig i orden at indrømme, at Nik & Jay er ok. For de er den ægte vare. På godt og ondt
Kultur
23. februar 2007

Der røg aftenens anden bh på scenen. Den kommer et eller andet sted fra tredje række. Jannik følger den med øjnene, indtil den lander ved hans fødder. Han griner, ryster på hovedet og blinker frækt til publikum. Publikum er fordelt således: Forrest står de ældste teenagepiger, de er alt fra 17 til 22 år, det er dem, der smider bh'erne.

Midt i salen er der en del fædre med deres små døtre på skuldrene. Til højre for scenen står en del piger og drenge, ingen af dem er en dag over 16, de drikker cola'er og ryger smøger. Bagest i salen er der samlet en flok kvinder i 30'erne, de drikker drinks - gin og lemon, ser det ud til. Ved baren på venstre side af salen står der en del fyre i starten af 20'erne, med dem en flok tøser, alle i hvide stramme toppe. I love Ya, står der med rødt på samtlige.

Fire generationer er samlet til dans og fællessang. Sammensætningen af publikum forvirrer et øjeblik. Men på scenen står der to fyre med en 'vi er verdensmestre'-attitude.

"Holbæk - I er for lækre, lækre og atter lækre."

Så skulle der ikke være mere tvivl. Dette er Nik & Jays helt udsolgte åbningskoncert på deres niende Danmarks-turné. Lokaliteten er Elværket i Holbæk. 5o koncerter rundt i det ganske land skal det blive til i løbet af foråret, mange af dem er allerede udsolgt.

Danmark opgiver

Ja ja, du er ligeglad. Men du behøver ikke at skamme dig. Indrøm det nu bare. Du har gjort det, og det ved alle. Et par kolde genstande røg ned, klokken passerede to, og der stod du. Lækker, syngende og dansende - til Nik & Jay.

Men rolig nu, det har de fleste jo gjort, og i øvrigt er det jo totalt passé ikke at turde indrømme, at man faktisk synes, at pop-prinserne fra Værløse sgu er fede nok. Nik & Jay, der består af Nicklas Genckel Petersen og Jannik Brandt Thomsen, har for længst gjort mange musik-anmelderes forudsigelser om, at de ikke var andet end en døgnflue, til skamme.

Det er fem år siden, de vandt danske teenagepigers hjerter. Og snart runder de en halv million solgte plader.

Selv hip-hop miljøet, der for fem år siden ikke kunne disse (håne, red.) Nik & Jay nok, har inviteret drengene ind i varmen. Således medvirker den århusianske rapper L.O.C i duoens sidste skive Fresh, Fri og Fly.

I dag er dommen fra flere musikanmeldere, at uanset om man kan lide musikken eller ej, så må man tage hatten af og anerkende, at Nik & Jay kan lave pophits, der rykker.

Samtidig vidner deres seneste koncerter om, at unge drenge samt mænd og kvinder i 20'erne, 30'erne og 40'erne også har opgivet kampen om at elske at hade pop-duoen. Undersøgelser viser, at hele 97 procent af danskerne kender Nik & Jay.

"Moden med at håne Nik & Jay er passeret. I dag er det accepteret blandt de fleste at erkende, at man kan lide deres musik. Og dem, der stadig ikke vil indrømme det, skal man nok finde en aften på dansegulvet, hvor de giver den gas til Du er for lækker," siger musik-anmelder ved Nyhedsavisen Rune Skyum-Nielsen, der i øjeblikket følger Nicklas Genckel Petersens og Jannik Brandt Thomsens første turné af i alt tre i år.

Ingen snobberi

Christina Harding danser vildt og synger højt.

Halvdelen af hendes øl ligger på gulvet i koncertsalen i Holbæk. Hun er 37 år, og for hendes skyld kan folk sige, hvad de vil om Nik og Jay. Hun er fan. Sidste gang hun var til Nik & Jay koncert, havde hun sin niece med, denne gang er hun kommet med sin 10 år ældre kæreste.

"Deres tekstunivers er så appellerende. Jeg kan relatere til det, de synger. Måske ikke til deres dansenumre, men de gør mig til gengæld glad, dem skal man ikke tænke over, man skal bare slå sig løs. Det, der er fedt ved dem, er, at de ikke pakker deres budskab ind i kunstnersnobberi. De siger det, som det er. De tør stå ved, hvem de er, uanset hvad jantelov-Danmark siger," forklarer Christina Harding. Hun er blot en af et par hundrede voksne publikummer, der denne fredag aften er kommet for deres egen skyld og ikke for at følge deres teenagebørn. Trine Petersen, 17 år, og veninden Camilla Wolf, 16 år, er overraskede over de mange voksne.

"Vi troede, at Nik & Jay kun var noget for unge, men det er de åbenbart ikke. For her er mange ældre mennesker," siger Trine Petersen og griner. Pigerne kan ikke helt bestemme sig for, hvilke af de mange t-shirts med Nik & Jay, de skal købe.

Ikke flere fuck-fingre

Rune Skyum-Nielsen har været til flere Nik & Jay-koncerter. Han har også bidt mærke i, at publikum bliver ældre og mere mangfoldigt.

"Der er flere drenge og mænd end tidligere. Til tidligere koncerter var der mange drenge, der svinede dem til og rakte fuck-fingeren ad dem.

Nu står de i Boing T-shirt og synger med," siger Rune Skyum-Nielsen. Han mener, at hvis man forholder sig til Nik & Jays musik på dens egne præmisser, nemlig som ren og skær popmusik, er der ingen tvivl om, at der er en masse kvalitet. Han fremhæver især deres evne til at lave hooks - altså fængende omkvæd - og stilsikre produktionsmiks af pop, dance og rap. Musikanmelderen Henrik Queitsch troede ikke, Nik & Jay havde mere end et par hits i sig. I dag er han blevet klogere

"Jeg opgav helt efter at have set dem live på Skanderborg Festival. De bliver ved med at lave gode og velproducerede hits. De kan fortælle historier, som fanger og favner bredt," siger Henrik Queitsch.

Den ægte vare

Både Henrik Queitsch og Rune Skyum-Nielsen mener, at når Nik & Jay bliver ved at levere hits og udvide deres fanskare, handler det ikke kun om musikken, men handler i lige så høj grad om, at de forstår at brande sig selv. Nik & Jay er ikke bare musikere, de er businessmænd. De sælger en pakke - en livsstil, og de gør det godt. Rune Skyum-Nielsen siger: "Mange drenge bekender sig nu også til Nik & Jay, fordi de selv vil være som Nik & Jay, nemlig selvsikre, smarte og rige. Noget andet tiltrækkende ved Nik & Jay er, at de er den ægte vare. Der står ikke smarte managere i baggrunden og dikterer, hvad de skal være, og hvordan de skal være det, som man ofte ser med andre boybands. De er det, de siger, de er. Man kan så synes om det eller ej, men de er sgu ikke falske. Der er en del iscenesættelse og kalkulation, men den står de selv for."

Jette Petersen, 39 år, og datteren Nadia på 10 år sidder på gulvet bagerst i koncertsalen i Holbæk. De snakker om koncerten, der netop er slut. Den var god, er de enige om. Det var Jette, der spurgte Nadia, om hun ville med til koncert. Hun var lidt flov over, at hun selv er vild med Nik & Jay, men hvis Nadia også ville med, var det en god undskyldning. Faren og storebroren gad dog ikke tage med.

"De synes, det er for bøsset," sigerNadia. Jette Petersen er meget uenig: "De drenge rammer noget i os alle, og så forstår de at fyre den af."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her