Læsetid: 4 min.

Bliv bøffet i Netto

Discount. Engelske bøffer med et indhold af oksekød på 91 procent er ikke, hvad de giver sig ud for at være
Kultur
2. marts 2007

De fleste steder i Danmark er Netto-tætheden markant. I København er der næsten lige så mange Netto-butikker, som der er Seven-Eleven, og de er oven i købet langt mere politisk korrekte, har vi altid ment.

Vi har en distinkt, men svært beviselig fornemmelse af, at hele overskudet fra Seven-Eleven går direkte tilbage til Halliburton, hvor Dick Cheneys om muligt ondere tvillingebror bruger pengene til finansiering af klyngemineproduktion og olietestboringer i arktiske naturreservater. Hvorfor skulle de ellers være nødt til at tage en krone mere for en Kung-Fu end alle andre?

Netto, derimod smager sådan lidt småøkologisk af god, dansk snusfornuft og fredelig sameksistens: Vi handler i indvandrernes kiosker og grønthandlere, de handler i vores Netto. Det er lige til at tage sig en selvtilfreds caffé latte over.

Det der med småt

Indtil forleden dag ved frokosttid, da vi kom for skade at købe et par engelske bøffer i en af Nettoerne på Nørrebrogade (Vi har ikke talt dem, men går ud fra, at de netop her skal nævnes i flertal).

Bøfferne kostede lidt under en halvtredser for 300 gram, hvilket vel ret beset er i yderkanten af Nettos normale prisområde, men de var også fint afpudsede og bestod af filet, kunne vi se med et halvt øje. De kom fra Harboe Farm, som er sådan et lille hyggeligt sted nede i Skælskør, byen der ligger så langt fra motorvejsnettet, at Poul Reichardt og Ib Mossin sandsynligvis stadig kæmper for deres slægtsgårde der nede omkring.

Nu er synet ikke, hvad det har været, og uden læsebriller (som sjældent, indtil for nylig, fik lov til at komme med på indkøb) er et halvt øje sådan cirka, hvad der er til rådighed. Derfor blev emballagen beklageligvis først undersøgt nærmere, da vi kom hjem og havde pakket bøfferne ud og snuset til dem.

Trods deres lidt sure lugt var sidste anvendelsesdato stadig en lille uges tid ude i fremtiden, men så var det, at et nu lidt mere omhyggeligt blik faldt på det, der stod med småt under Engelsk Bøf af filet: Oksekød marineret for ekstra saft og smag. Og endnu mindre: Ingredienser: Oksefilet (91%), vand, glukosesirup, salt, surhedsregulerende midler (E262, E331, E500). Oplysning til allergiker: Kan indeholde rester af gluten.

Nu er vi muligvis sarte, men at marinere en skive ko med seks forskellige uvedkommende ingredienser og kalde dét ekstra saft og smag er ikke alene ulækkert, det er også den mest kreative fortolkning af virkeligheden, siden Anders Fogh Rasmussen sidst sagde, at det gik den rigtige vej i Irak.

Og nu vi tænker over det, er vi vist nok ansat her på avisen til at være sarte.

Vi er f.eks. så sarte, at vi synes, at en bøf skal skæres af et stykke kød, der har fået lov til at hænge i et kølerum og modne 2-4 uger. Det kan faktisk stadig fås rundt omkring, bare meget sjældent i en vakuumindpakning, og vi kan ikke stærkt nok anbefale, at du tager en snak med din slagter om emnet. Enten vil han fortælle dig, at sådan noget kød har han altid haft, og så vil han med en ubekymret mine forlange 2-3-400 kroner kiloet for det, afhængigt af udskæringen. Ham kan du stole på. Eller også vil han sige, at den slags priser vil han slet ikke være bekendt at byde sine kunder, og at du i øvrigt ikke vil kunne smage forskel, og han har en tyndsteg på tilbud til fem bøffer for 100 kroner. Han har sikkert en fortid som kvalitetschef på Harboe Farm.

Den ægte vare

Nap f.eks., til to personer, en côte de boeuf på et kilos penge. Og begynd med at nyde slagterens håndarbejde, mens han pudser højrebet af for det tørre endestykke (der viser, at dette kød aldrig har været vakuumeret) og skærer din bøf ud med en kniv, inden han saver benet over med en håndsav, parerer overflødigt fedt og brusk væk og præsenterer det stegeklare resultat for dig på et stykke fedtpapir.

Gå hjem med din bøf og læg den, hvis du skal nyde den samme aften, ikke i køleskabet. Kød skal helst have stuetemperatur, når stegningen påbegyndes, ellers er det svært at undgå, at centrum bliver råt, når du sigter efter rødt.

Brun kødet på alle sider i rigeligt smør, der er tilsat god olie for at hæve rygepunktet og steg færdig i en 160 grader varm ovn, ca. 15 minutter for en god rødmen i centrum.

Servér med din foretrukne kartoffel og en bearnaise, som du selv har rørt uden at der har været skyggen af pulver, dåse eller pose i nærheden af den. Hvis du ikke gider den slags pjat, så læg en klat smør på og drys med rigeligt finthakket hvidløg og persille. Det er sgu lige så godt.

Og rødvinen, den kan du sjovt nok købe i Netto, hvis du ved, hvad du skal kigge efter. De har mange ,der er glimrende til prisen. Men hold dig for guds skyld væk fra 'marinerede' produkter fra producenter som Harboe Farm og ikke mindst Danpo. Hvis ikke det juridisk set er svindel, så burde det være det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her