Læsetid: 3 min.

Fra før verden gik af lave

Ved at gribe tilbage til arkiverne har Carlsberg igen begået en anstændig påskebryg. Tuborg derimod forsømmer klassikerbevidstheden: Giv os Rød Tuborg tilbage og drop både Blå og Hvid
Kultur
9. marts 2007

Jeg har været i krypten og smagt på noget af det allerhelligste - noget dødelige ellers aldrig kommer i nærheden af.

Ja, sådan er det at være ølanmelder, når Carlsberg lancerer sin nye påskebryg - så skal man forføres: Ned i 'katakomberne' blev vi ført, ned til dette netværk af gange, der strækker sig over syv kilometer og forbinder de gamle gærings- og produktionshaller fra dengang, hovedsædet i Valby var ramme om industriel ølproduktion i storskala. Nu henligger disse enorme kældre som glemte katedraler fra en svunden tid, de fleste gabende tomme.

Men enkelte rummer skatte, mine damer og herrer - veritable skatte i form af gemmeøl fra et århundredes produktion. Og her var det så, at vi blev trakteret med en øl så gammel som jeg selv: En Carlsberg Påskebryg fra 1964. Hvilken ædel ælde! Påskebryggen havde igennem de lidt over fire årtier muteret til en fornem portvinsagtig drik med noble noter af karamel.

Reddet af paven

Carlsberg fremstillede sin Påskebryg fra 1956, indtil den for få år siden blev trukket tilbage, fordi dele af skoleungdommen yndede at fejre den såkaldte P-dag ved umådeholdent bælleri af dette stærke bryg. Dette skabte scener, som Carlsberg følte, gav uønsket reklame.

Brygmester Morten Ipsen har grebet til kreativ ølarkæologi for at genskabe den genopstandne påskebryg. Den bygger på en opskrift fra 1907, som er afdækket i Carlsbergs arkiver, og resultatet er sandsynligvis tæt på den påskebryg, Carlsberg i 1905 udsendte som svar på den fra Tyskland importerede og uhyre populære Salvator-øl, der igen har aner tilbage hos sydtyske munkeordener, for hvem disse øl var hovednæringskilde i fasteperioden.

Det fortælles, at munkene selv var umådeholdent glade for Salvator, hvilket vakte bekymring i Vatikanet. Paven bestilte en tønde øl, som imidlertid på den lange vej over Alperne og videre nåede at blive harsk, før den nåede Rom. Paven afgjorde da, at når munke ville nedsvælge så væmmelige sager i spægelsestiden, måtte de være særligt gudshengivne, og Salvator blev frelst for eftertiden.

Overflødige fornyelser

Easter Brew er som de fleste andre påskebryg af den undergærede og stærkt maltede bock-type. Den har en dyb ravagtig farve, og skumkronen er flødefarvet vigende. De ristede malte sætter deres umiskendelige præg på aromaen, kroppen er medium til fyldig med ristede maltnoter og karakterfuld karamel. Blomsterelementer, frugtighed og en vag syrlighed fuldender oplevelsen. Det er en helt velkomponeret og elegant øl, og en af de to-tre bedste påskebryg på markedet. Hvad den vil mutere til i løbet af 40 år, kan der kun gisnes om.

Lige så højtudviklet en klassikerbevidsthed, man finder hos Carlsberg, lige så skammeligt kaster man på Tuborg vrag på traditionerne. Tusindvis af danskere har skrevet under på et folkekrav om at få Rød Tuborg, denne traditionsrige lagerøl "fra før verden gik af lave", tilbage. I stedet præsenteres vi for en Blå og en Hvid prøveballon. Jeg må tilstå, at jeg finder begge frygteligt mislykkede og intetsigende, selv bedømt ud fra det billigsegment, de indgår i. De savner krop, og man sidder tilbage med 'kemisk' essensagtige smagsindtryk, der får en til at tænke på sæbevand og terpentin. Mindst styg er den hvide, der kan minde om en pale-ale.

HHHHHICarlsberg Semper Ardens: Easter Brew, 66 cl, 6,5 procent.HIIIIITuborg: Blå, 33 cl, 4,6 procent. 7 kr. i KvicklyHHIIIITuborg: Hvid, 33 cl, 7 kr. i Kvickly

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her