Læsetid: 3 min.

Egoer og eau de cologne

Forfatteren Jens Blendstrup finder inspi-ration i alt fra litterære egoer til reklamer for eau de cologne. Han læser Hans Scherfig, PC Player og modemagasinet Eva lige sultent
7. april 2007

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Hans Scherfigs Idealister. Scherfigs satiriske blik er fantastisk. Han er god til at beskrive folk, han faktisk ikke sympatiserer med, og hele det her galemandsmiljø af idealister i 30'erne. Ørenvidnet af Elias Canetti har også betydet meget for mig. Det er en lille bog med korte tekster, men samtidigt en vigtig filosofisk afsøgning af mennesket og vores små særheder. Med fantastiske sort-hvide illustrationer af Michael Kvium. Kvium forstørrer typisk en enkelt kropsdel i sine menneskeskildringer. Mange synes, det er uhyggeligt og grotesk, men jeg synes, det er smukt at fokusere.

Ørenvidnet er en af perso-nerne i bogen. Hans liv går med at lytte. Fordi han er så fokuseret på at lytte, har han udviklet en særlig følsom-hed for det. Ligesom mennesker, der bruger hele deres liv på en interesse for biler, må udvikle en særlig 'metalfølsomhed'. Jeg bruger min venstre hånd, når jeg skriver, så den har jeg udviklet overdrevent. Den er blevet underligt vibrerende og opmærksom."

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Kvinderotten Harry af Jules Feiffer. Det er endnu en lille bog. Den handler om en fyr, der er så smuk, at alle falder for ham, men indeni er han fuldstændigt forfærdelig. Han bliver elsket alle steder, måske fordi han er god at spejle sig i. Han lever et egomant liv og interesserer sig ikke for andre. Så bliver han forelsket i en pige, han ikke kan få, og hun har masser af fejl. Han åbner op, og erkender, at han også har fejl. Det kommer til direkte udtryk ved, at han får en bums."

- Hvad er den værste bog du har læst?

"Det er garanteret en eller anden digtsamling. En af dem, der gør sig til mere end de er: Fire linjers digte med masser af suk og pauser.

Andre bøger på listen over 'de værste' er desværre af Johannes V. Jensen, nemlig Hjulet og Bræen. Alle synes jo, at han er en af de store, så jeg er da lidt ked af, at jeg ikke kan lide ham. Men det er kedeligt og omstændigt, fint og fejlfrit, og detaljerigdommen er alt for stor. Jeg får spat af denne indfølte muldjords-poetiske prosa. "

Undtagelsestilstand

- Hvilken type læser er du, og hvornår læser du?

"Jeg elsker at læse skønlitteratur om aftenen inden jeg skal sove. Her ligger jeg i sengen og læser i et stemningsfuldt pandelampe-lys, der minder mig lidt om en undtagelsestilstand. Ellers læser jeg meget i toget. Ud & Se, og så er jeg vild med PC Player og Gear. Jeg er besat af computerspil og læser det hele meget sultent. Jeg starter med hardware-siderne, for det har jeg lært, at man skal, når man læser disse blade. Men jeg glæder mig mest til den store artikel om kommende spil. Jeg er lige nu i gang med Medieval War 2. Det er fedt. Jeg er meget barnagtig og legede med plastiksoldater til jeg var 18 år, og en pige, jeg var vild med, fandt dem i min lomme. Det var alligevel pinligt. Men efter jeg er fyldt 30, er det gået op for mig, at det er en kvalitet at være barnagtig".

- Hvad er det næste, du skal i gang med at læse?

"Jamen, jeg har jo stået her nede ved bogreolen i kælderen og rodet, mens vi har snakket sammen. Jeg er lige faldet over Københavns Rådhus af Allan de Waal og Lars Gundersen. Den er helt vildt flot med gamle billeder af, hvordan rådhuset er blevet bygget. Den skal jeg læse igen."

"Og den her må jeg også læse! Thorsten Madsens Ego af Mathilde Walther Clark. Det er en skidegod titel, men jeg ved endnu ikke, hvad der gemmer sig bag titlen. Men det må jeg finde ud af snart."

- Hvad er du i gang med at læse nu?

"Modebladet Eva fra 20'erne i en indbundet version. Der er håndkolorerede billeder af stumfilmstjerner på forsiden og reklamer for eau de cologne. Meget inspirerende".

Jens Blendstrup er aktuel med novellesamlingen 'Pludselig Flæben'

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu