Baggrund
Læsetid: 4 min.

Bøger til øret er blevet mainstream

Litterære lydbølger. Lydbøger til voksne er i stigende grad blevet populære blandt almindelige danskere, der ønsker at udnytte spildtiden i bilen, i toget eller i køkkenet. Mens de store forlag har travlt med at ruste sig til kampen om de lyttende læsere, har bibliotekerne allerede rigeligt at gøre med at forsyne de danske øregange med litteratur
Litteratur on the road. Før vi startede truckerbiblioteket, var der mange, som aldrig selv havde læst en hel bog, blandt andet fordi de har besværligheder med at læse. Nu sluger de nemt tre-fire bøger på en tur til Spanien eller Italien, fortæller Maike A. Zwoch, der er daglig leder af det nyetablerede lydbog-bibliotek på truckercentret 
i Padborg.

Litteratur on the road. Før vi startede truckerbiblioteket, var der mange, som aldrig selv havde læst en hel bog, blandt andet fordi de har besværligheder med at læse. Nu sluger de nemt tre-fire bøger på en tur til Spanien eller Italien, fortæller Maike A. Zwoch, der er daglig leder af det nyetablerede lydbog-bibliotek på truckercentret
i Padborg.

Thomas Borberg

Kultur
29. juni 2007

Der var engang, hvor lydbøger var forbeholdt blinde, svagtseende og folk med læsebesvær. Sådan er det ikke længere. I dag melder bibliotekerne om rekordhøje udlånstal på lydbøger, og de kommercielle forlag kæmper i stigende grad om de lyttende læsere. Flere forlag, herunder Aschehoug og Lindhardt og Ringhof, indledte allerede sidste år kampen om de danske øregange ved at tilbyde online udgivelser i mp3-format over nettet. Gyldendal er gået en anden vej og har netop lanceret en ny serie lydbøger til salg i almindelige boghandler. Forbilledet er Sverige, hvor der sidste år blev solgt mere end en million lydbøger på cd - godt hjulpet på vej af blandt andet Stieg Larssons krimitrilogi Luftslottet som sprängdes, der udkom som lydbog tre uger før papirudgaven og solgte i over 60.000 eksemplarer. Sådanne tal tør redaktør for Gyldendal Lyd, Gertrud Smith, ikke drømme om endnu, selv om forventningerne til det voksende marked for lydbøger er store. Lydbøger er nemlig som skræddersyet til en moderne livsstil, mener hun:

"De fleste mennesker i dag bruger meget af deres tid på transport, og de vil gerne have noget ordentligt indhold, mens de venter. Folk vil ikke spilde tiden," siger Gertrud Smith.

Samme erfaring har man gjort sig på Københavns Kommunes Biblioteker (KKB). På bare et år er udlånet af lydbøger steget med næsten 10 procent - fra 36.626 udlån i første kvartal af 2006 til 40.677 i første kvartal af 2007. Og landets øvrige biblioteker kan fremvise lignende udlånstal, fortæller bibliotekar Susy Tastesen fra KKB-lyd:

"Jeg tror, mange føler, de spilder deres tid, hvis ikke de laver noget andet, samtidig med at de kører bil eller vasker op, eller hvad de nu laver. Selv ser jeg altid fjernsyn, mens jeg stryger - men jeg kunne jo lige så godt gå og lytte til en lydbog," siger hun.

Aalborg-Skive

Det er præcis, hvad Louise Andersen fra Skive gør. Hun begyndte at låne lydromaner for fire år siden, da hun stadig pendlede mellem bibliotekaruddannelsen i Aalborg og sin bopæl i Skive.

"Det var en daglig køretur på i alt 200 kilometer, og jeg blev træt af at sidde og høre på det samme i radioen hver dag. Dengang var de fleste lydbøger på kassettebånd, men jeg havde heldigvis en gammel Fiat med en båndafspiller i," fortæller hun.

I dag er studietiden i Aalborg forbi, og kassettebåndene skiftet ud med cd'er, men Louise Andersen holder stadig fast i lydbøgerne, som hun har fået et særligt forhold til. Så særligt, at hun helt er holdt op med at lave noget andet ved siden af, mens hun får læst op:

"Jeg vil helst bare kunne sætte mig i en god stol, lukke øjnene og lade mig sive ind i bogens univers. Det går ikke med en almindelig papirbog, for der skal man samtidig koncentrere sig om at læse," siger hun.

Selv om man i dag kan bestille sine lydbøger over internettet, skal man stadig selv hente dem på det lokale bibliotek. Men i en ikke fjern fremtid vil Louise Andersen og andre lydbogs-brugere formentlig kunne downloade bøgerne i mp3-format hjemme fra deres egne computere. Det er i hvert fald ambitionen bag det landsdækkende digitale lydbogsbibliotek, netlydbog.dk, som et pilotprojekt under Københavns Kommune arbejder på at realisere. Ifølge projektmedarbejder Thor Dekov Buur vil en sådan løsning på én gang spare bibliotekerne penge og lånerne tid:

"En traditionel lydbog koster i snit 2.500 kroner og har en forholdsvis kort levetid, fordi cd'erne hurtigt bliver ridsede eller beskadigede. Samtidig vil en download-ordning helt afskaffe den nuværende ventetid på lydbøger."

Ifølge bibliotekar Susy Tastesen, der sidder med i projektgruppen, er de tekniske løsninger allerede udviklede, men aftalerne med rettighedshaverne mangler stadig at falde på plads:

"Både forfatterne og forlagene er bange for, at der kommer til at ligge piratkopier af deres værker på nettet - eller at folk kopierer filerne og deler ud af dem til deres venner. Men vores argument er, at 'hvorfor skulle folk dog det?' Det bliver jo lige så hurtigt og nemt for folk at gå ind på bibliotekets hjemmeside og downloade dem legalt," siger Susy Tastesen, der forventer, at det digitale lydbogsbibliotek vil kunne gå i luften for første gang til efteråret.

På IDS-Truckcenter i Padborg tæt på den tyske grænse behøver man ikke vente på en digital løsning. Siden juni 2004 har det nærliggende bibliotek i Bov sørget for at de mange langturschauffører, som hver dag gør stop på Truckcenteret for at bade og få noget spise også kan låne en stak lydbøger med til resten af turen, når de kører derfra. Og det er en bragende succes, fortæller Maike A. Zwoch, som er daglig leder af 'Truckerbiblioteket - Kør og hør'.

300 titler til truckerfolket

"Jeg er i løbende kontakt med flere af chaufførerne, og de er virkelig begejstrede. Ingen af dem havde tænkt over, at man kunne lytte til en historie i stedet for at høre radio, mens man kører," siger Maike A. Zwoch, der fortæller, at flere chauffører er kommet meget tættere på litteraturen, end de nogensinde har været.

"Før vi startede truckerbiblioteket, var der mange, som aldrig selv havde læst en hel bog, blandt andet fordi de har besværligheder med at læse. Nu sluger de nemt tre-fire bøger på en tur til Spanien eller Italien."

Biblioteket har derfor været nødt til at udvide sit repertoire betragteligt. Da det åbnede for tre år siden, var det med et grundsortiment på 50 bøger. I dag kan langturschaufførerne vælge imellem 300 forskellige titler, men det er stadig ikke nok, fortæller Maike A. Zwoch. Inden for alle genrer suger chauffører til sig af:

"De låner både krimier, spændingsromaner, biografier - selv sprogkurserne i spansk og italiensk bliver udlånt," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her