Læsetid: 3 min.

Dansk dancehall-dronning havde rytmisk elegance og stærk ekspressiv kant

Natasja Saad døde 32 år gammel i et biluheld på Jamaica i søndags. Dermed har Danmark mistet en af sine største personligheder inden for reggae og dancehall
Kultur
26. juni 2007

Nekrolog

af Ralf Christensen

Nationen har mistet en af sine helt store dancehall-personligheder, toasteren Natasja Saad bedre kendt som Little T og bedst kendt blot som Natasja.

Den 32-årige toaster omkom søndag ca. kl. 14 dansk tid ved en trafikulykke på Jamaica. Med i bilen var også den danske sangerinde Karen Mukupa, som slap uden alvorlige skader.

Over de seneste år har Natasja lyst med en stærk flamme i den danske dancehall-musik - en mere kontant aflægger af reggae-musikken, som præges af rå, kropsnære beats og sproglige bredsider fra en toaster- den jamaicanske udgave af en rapper. Natasja var en fremragende toaster, som formåede at variere sin rytmiske elegance med melodisk ynde og en stadig stærkere ekspressiv kant.

Hun var engageret i protesterne mod nedrivningen af Ungdomshuset og normaliseringen af Christiania, og var i det hele taget begyndt at vise tilløb til at blive en stærk og voldsomt inciterede protestsanger, som det kan høres på hendes MySpace-side på sangen "Gi' mig DK tilbage".

Her lyder det fx: "Det er træl over fri/Det er kød på kniv/Det er råb, det er skrig/Det ligner en krig/Og det er spild af politi/Det er dødelig gift i min urtete/Og det er noget de kan li' i Dansk Folkeparti".

Dermed indskrev Natasja sig i en stolt, jamaicansk tradition for at bruge reggae og dancehall til at tale magten midt imod og kritisere samfundets skævheder.

"Dem, der fulgte din musikalske karriere, dine optrædender og sangtekster, har aldrig været i tvivl om, hvem dit hjerte bankede for - nemlig alle dem der i det daglige bliver trådt på", skriver Di Buna Man således i en afskedshilsen på dancehall.dk.

Professionel jockey

Natasja Saad var datter af en dansk mor og en sudanesisk far. Hun startede i offentlig sammenhæng som 13-årig med at synge og dj'e sammen med førnævnte Mukupa og McEmzee i bandet No Name Requested, og i samme periode optrådte hun også med den amerikanske hiphop-dronning Queen Latifah. Indtil 1998 var hun under uddannelse til at blive professionel jockey, men et fald med et hoftebrud til følge satte en stopper for drømmene til hest.

Hendes debut-12 tommer-single Cover Me udkom i 2004 efterfulgt i 2005 af syv tommer-singlen Summercute og så debutalbummet Release - toastet på den jamaicanske variant af engelsk, patois. Samme år gjorde hun sig også bemærket ved at lave fordanskningen "Mon de Reggae" af Rihannas hit "Pon de Replay".

I 2006 begyndte hun for alvor at få hul igennem til udlandet, da hun var den første ikke-jamaicaner, der vandt reggaekonkurrencen Irie FM Big Break Contest på Jamaica, og samme år havde hun dansksproget succes med singlen "Op med ho'det".

I 2007 medvirkede hun i teaterstykket Købmanden på Betty Nansen Teatret, en modernisering af Shakespeares Købmanden i Venedig. Hun har sunget for bl.a. Massive Attack, UB40 og A Tribe Called Quest, indspillet fire numre med reggae-legenderne Sly & Robbie på Jamaica og medvirket med fremragende præstationer på Bikstok Røgsystems single "Cigar" og for nylig på Booty Colognes spritnye album 2007 BC.

Natasjas nye single Ildebrand i byen var Ugens Uundgåelige på P3 så sent som den 11. til 17. juni, hendes første dansksprogede album var planlagt til udgivelse til efteråret og hun stod over for en større Danmarks-turné med begyndelse den 5. juli.

Sidste gang jeg personligt så Natasja i levende live var på ladet af en kassevogn. Vognen satte i gang fra Rådhuspladsen, og hun begyndte at toaste for os, de demonstrerende masser. Vi fulgte efter hende mod Sankt Hans Torv i protest mod destruktionen af Ungeren og friseringen af fristaden. Det foregik med hendes efterhånden letgenkendelige glød som faklen i front, med hendes stejle rytmiske finesse og med hendes ru, mørke, kraftfulde stemme. Nu slukket for altid.

http://www.myspace.com/tasjamusic

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her