Læsetid: 3 min.

Farvel til tv

De unge skaber deres egen virkelighed
Kultur
22. juni 2007

Bekymringsinsdustrien har fede tider. Og det har den vel i grunden haft, siden fritid blev opfundet. Hvis folk ikke hele tiden har noget fornuftigt at tage sig til, så finder de bare på noget ufornuftigt at tage sig til. Jeg husker min barndoms somre som en lang moderlig opfordring til at få næsen ud af den bog og kom ud i det dejlige vejr. En opfordring jeg i mine halvhjertede forsøg på opdragelse af mine egne børn kun varierede til formen: tag dog bogen med ud i det dejlige vejr.

Det var først langt senere, det blev aktuelt at hvæse luk for det fjernsyn og kom ud i-

I alle de år jeg selv har beskæftiget mig professionelt med fjernsyn, har der været en betydelig bekymringsindustri bygget op omkring det farlige og passiviserende i, at folk så alt for meget tv. Især at børn gjorde det. De bliver for det første for fede, for det andet opdager de ikke det virkelige liv uden for kassen. Hvis de er for fede, er der heller ikke mange fornøjelser at hente i det virkelige liv, så hellere drømme med Beverly Hills Classic.

Men alt det kan vi roligt lægge bag os, for nu går bekymringen på, at de unge slet ikke ser tv. I hvert fald ikke nær så meget som de har gjort. Det er så ikke den friske luft, der endelig har fået overtaget, men derimod cyberspace. Det er YouTube, Arto og MySpace.

Øh, det er vist ulovligt?

Studerende fra IT-Universitetet i København fortalte forleden glade og fornøjede i Radioavisen, at de aldrig nogensinde så tv. "Jeg henter mine informationer på YouTube og på fildelingsprogrammer," sagde en munter studerende, indtil hun kom i tanke om, at det sidste skulle hun vist ikke have sagt "Øh, det er vist ulovligt?"

Informationer? YouTube? Er det ikke sådan noget med Paris Hiltons sidste eskapader og Britney Spears uden trusser? Jo, det er det, men det er også alt muligt andet, og man kan faktisk hente rigtigt mange informationer, også af den slags, som diverse bestemmende myndigheder slet ikke synes, at man har godt af. Og informationsværdien ligger mange grader over tv-nyheder med Birthe og René.

De 12-20årige er trætte af tv og foretrækker nettet. Deres tv-forbrug er siden 2000 faldet med ca. 20 procent, og i samme periode er net-tiden tredoblet, viser undersøgelser, mediebureauet PHD har lavet på baggrund af tal fra Gallups TV-meter og Index Danmark.

Der er heller ingen tvivl om, hvorfor de unge foretrækker nettet. Her er de selv i førersædet. De opsøger deres egne informatione og deres egne oplevelser, de er en del af et fællesskab i chat-rooms, onlinefællesskaber og blogs, hvor de kan give deres mening til kende og udvikle ideer i samarbejde med andre. Der er faktisk tale om at være en del af et større menneskeligt fællesskab, i modsætning til tv-seeren, som sidder alene i sofaen, og hvis eneste interaktive mulighed er at råbe ukvemsord efter skærmen eller zappe væk til noget, der er endnu ringere.

Second Life alter ego

Det betyder naturligivs ikke, at bekymringsindustrien står ledig. Vi har hørt om alle de fæle personer, som så gerne vil lege med de små børn på internettet, og som lokker med alt muligt for at liste dem ud fra den virtuelle og ind i den virkelige verden. Den slags der i min barndom gik i cottoncoats og hvide tennissko og var årsagen til, at der på legepladser var skilte med adgang forbudt for voksne, som ikke var ifølge med børn.

En RUC-studerende beskriver i et indlæg i Politiken 19. juni, hvordan hun i internetfænomenet Second Life møder en lille nøgen pige sammen med en voksen mand i et orgierum. Hvad laver en RUC-studerende i et orgierum? Ja, hun studerer naturligvis, og hendes studier gør hende meget nervøs for, hvad der udleves af pædofile og andre seksuelle fantasier i Second Life. I den alternative virkelighed er tanker ikke længere toldfri. Jamen det er jo tegneseriefigurer! Lad bare være, du ville jo ønske, at det ikke var!

Selv om man(d) gemmer sig bag et SecondLife alter ego, så står man stadig med ansvaret for sine gerninger. Eller er det netop det, man ikke gør, og er det derfor, livet dér i stigende grad er så populært?

Farer lurer, hvor man går, hvad enten det er på nettet eller i virkeligheden. Ellers må man simpelthen holde sig til Hokus Krokus eller Bubber og BS.

Man kunne selvfølgelig også tage en avis med ud i det dejlige vejr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her