Læsetid: 3 min.

Bump på vejen er en del af livet

Et vigtigt arbejdskapitel er slut for Filminstituttets netop afgåede direktør, Henning Camre. Hans to mottoer er: 'Never look back' og - 'Piss or get off the pot'
Kultur
13. juli 2007
Et vigtigt arbejdskapitel er slut for Filminstituttets netop afgåede direktør, Henning Camre. Hans to mottoer er: 'Never look back' og - 'Piss or get off the pot'

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

Utålmodighed holdt i skak af vedholdenhed og stædighed.

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

At lave verden om - jeg er et af de heldige mennesker, der altid har haft mulighed for at beskæftige mig med det, jeg gerne ville.

- Hvilket teknisk hjælpemiddel vil du nødigst undvære?

Det var jo muligt at skrive før computeren, og det var muligt at kommunikere før mobiltelefonen, men selv om jeg er stærkt afhængig af begge dele, så tænker jeg på, at det ikke var muligt at lave en ordentlig kop kaffe før espressomaskinen, så den vil jeg ikke undvære.

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

De uegennyttige, som gør tingene, fordi de skal gøres. I den store verden, Nelson Mandela. Det er hinsides al forstand, hvad den mand har kunnet rumme gennem sin livsbane. I den hjemlige verden, Torben Krogh, min gamle ven, som døde alt for tidligt. Han brugte en stor del af sit liv i en utrættelig tro på, at det nytter at tage små skridt, hvis man ellers bliver ved med at tage dem. Derfor rejste han for UNESCO til utallige udviklingslande i presse- og ytringsfrihedens tjeneste. Ikke så synligt for omverdenen, men det er den slags indsatser, der skaber en bedre verden.

- Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

Min far syntes, jeg skulle være ingeniør eller noget lignende respektabelt, men jeg ville hellere være fotograf. Det skete under stort postyr, og selv om jeg senere tog nogle afstikkere til etnografien o.a., så blev den beslutning alligevel bestemmende for, hvor jeg kom til at bruge mit liv.

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

Det sker sjældent, men når det hænder, er det nok, når 'de andre' ikke kan følge en og forstå, hvor man vil hen.

- Hvad er din største bedrift?

Jeg har ikke besteget Mount Everest, men jeg har været heldig at dumpe ned i dansk film på et tidspunkt, hvor der var brug for det, jeg kunne. Det har givet mig mulighed for at bidrage til at skabe sammenhæng og kvalitet i uddannelse og filmpolitik - og tiltrække nye generationer af begavede mennesker, som bruger filmmediet til at udtrykke noget væsentligt.

-Dine største fejl?

Min datter Ursula sagde en gang om gruppearbejde i skolen (som jeg nok har været lidt tvivlende overfor værdien af) - 'det er o.k., bare det er mig, der holder blyanten'. Det har hun nok ikke fra fremmede, så det er nok, at jeg bedst kan li' at bestemme og altid checker de andre og aldrig kan trække grænsen for, hvornår nok er nok.

- Din drøm om lykken?

Jeg drømmer ikke om lykken, den er her nu, jeg er omgivet af den - mine børn, min kone, min familie, mine venner.

- Din sindsstemning netop nu?

Jeg har netop afsluttet et vigtigt arbejdskapitel i mit liv og er nu opfyldt af sult, energi og optimisme efter at komme i gang med nye projekter.

-Hvilken dyd er den vigtigste?

Loyalitet, uegennyttighed, det ubetingede venskab.

-Hvilket kunstværk (bog, film, teater, maleri, etc.) har haft størst betydning for dig?

Oplevelsen af, at kunstværker skifter i forhold til, hvor man selv er henne i livet. Derfor ikke ét. Men i flæng Godard's Åndeløs; Sartres Eksistentialisme er en humanisme; Jørgen Haugen Sørensens Jeg mener, jeg ser skulpturværk; og så Bach, Mozart, Keith Jarrett, Miles Davis-

- Hvad betragter du som din største ulykke?

Jeg har været forskånet for noget, man kan kalde store ulykker, når man ser hvad der sker i verden, skal man være forsigtig med at beklage sig over små bump på vejen.

- Dit motto?

Det har jeg ikke, men det ville nok være 'Never look back' eller 'Piss or get off the pot'

Livet på spidsen er Informations poesibog, hvor en ny person hver uge skriver svar på en række faste spørgsmål

Serie

Livet på spidsen

Livet på spidsen er Informations poesibog, hvor vi hver uge beder forskellige danskere om at svare på en række spørgsmål.

Seneste artikler

 • Jacob Ludvigsen: Hellere rig og rask end syg og fattig

  16. november 2007
  Jacob Ludvigsen ser det som sin største ulykke, at illusionen om evigt liv er bristet. Nu gælder det bare om at udskyde det endeløse mørke længst muligt, skriver forfatteren og journalisten, der netop har udgivet 'Vores ugeblade' i serien om Danskernes Egen Historie
 • ... og så har jeg chefnykker

  9. november 2007
  I denne sørgelige verden burde man give en medalje til klovnene – dem der kan få os til at grine, skriver den engelske forfatter Susan Moody, der netop har fået sin roman ’Skæbnesommer’ udgivet på dansk￿
 • Søvnløshed ville være en ulykke

  2. november 2007
  Jeg håber, lykken vil blive ved med at dukke op i små uforudsigelige glimt, skriver Birgitte Possing, der netop har udsendt portrætbogen 'Uden omsvøb' om politikeren og feministen Bodil Koch
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her