Læsetid: 1 min.

Fjerde indstilling til Montanas Litteratur-pris

I gårsdagens avis præsenterede vi Mette Moestrups 'kingsize' som den fjerde nominerede bog til Montanas Litteraturpris. Ved en fejl var motiveringen ikke kommet med. Den følger her
Kultur
17. november 2006

Mette Moestrups kingsize, hendes tredje digtsamling, er en righoldig bog, en smuk og meget generøs digtsamling, et intelligent, viltert og anfægtet værk med hilsner til litteratur, billedkunst, mytologi og aktuelle samfundsforhold.

Moestrup er en intellektuel digter, som formår at sætte viden, belæsthed og engagement i spil på en legende og udfordrende måde.

Digtene er pågående og sarkastiske og til tider herligt vulgære, nærværende og sarte, indsigtsfulde og konsekvent tematiserende. kingsize består af flere teksttyper, som nærmest samler sig til et tankesæt. Der er digte og længere digtforløb, talkshows og såkaldte 'touchpoems' med forbillede i Yoko Ono, readymades, optegnelser og fragmenter.

Original og ambitiøs

Omdrejningspunkterne er bl.a. køn, etnicitet og oprindelighed. Teksterne inkorporerer politisk samtid og litterær og historisk bagage. De påtager sig et stof, f.eks. fragmenterne fra Knud Rasmussens overleverede leve- eller taburegler fra Grønland, adglerneq, som i en slags oversættelse bliver skrevet sammen med et personligt, privat univers.

Udfordringen i dette tilfælde er at skrive over tema uden at 'kolonialisere' det - at skrive om det fremmede uden at gøre det fremmede hjemligt, identisk. At kunne forholde sig til noget uden at reducere og udvande.

Moestrup interesserer sig helt enkelt for, hvordan noget hænger sammen med noget andet, og det demonstrerer hun på den mest overbevisende måde i sin bog, med poetisk power og finesse. kingsize er en original og meget ambitiøs digtsamling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her