Læsetid: 1 min.

Krise i fransk cirkusverden

Franske cirkusdirektører klager over, at de bliver forvist til udkanten af byerne, fordi cirkusserne larmer og lugter
Kultur
4. januar 2007

PARIS - Det traditionelle franske turnerende cirkus er truet på sin overlevelse. Over 100 mindre cirkusser har angiveligt allerede måttet dreje nøglen om, fordi de ikke længere er velkomne i bycentre, og fordi stadig flere borgere udtrykker mishag over lugtene og lydene fra dyr, siger Gilbert Edelstein, formand for Frankrigs Nationale Cirkusforbund.

At gå i cirkus er en traditionel måde at fejre nytåret på i Frankrig, og lige så traditionelle er efterhånden også klagerne fra franske cirkusejere blevet. Deres påstande om, at cirkuskulturen er ved at dø, er forlængst blevet et sejlivet og årligt tilbagevendende ritual.

Officielt findes der i Frankrig 72 statsregistrerede cirkusser, men mange flere mindre, traditionelle cirkusser driver deres gesjæft, om end uden officiel tilladelse. Der vurderes at være omkring 200 mindre traditionelle turnerende cirkusser i Frankrig. Da de ofte lukker og genopstår under andre navne, er det med nogen skepsis, at myndighederne har reageret på påstandene om en "kunstart, der er ved at uddø".

Ydermere findes et dusin store traditionelle cirkusser, der rejser rundt i Frankrig, og omkring 350 såkaldt 'nye cirkusser' - små grupper af gøglere, der optræder uden dyr.

Forvist til udkanten af byen

De små traditionelle cirkusser hævder, at de bliver trængt væk fra byernes centrale pladser på grund af en generel tendens til at omdanne åbne centrale pladser til sirlige parkanlæg. At blive henvist til en alternativ plads i udkanten af en by kan reducere tilskuertallet med 6o procent eller mere, siger de.

"Vi må også trækkes med flere og flere klager fra folk, der ikke kan lide cirkus, fordi det larmer og lugter," siger Edelstein.

Bag klagerne ligger et voksende spændingsforhold imellem de traditionelle cirkusser, der for det meste drives af gamle cirkusfamilier, og 'nye' cirkusser, der drives af nyuddannede performere fra gøglerskoler. Disse 'nye' cirkusser, der ser ud til at stortrives, optræder i reglen uden dyr, mens de traditionelle bruger såvel vilde som tæmmede dyr.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her