Læsetid: 3 min.

Kronprinsesssen kom godt i havn

Den svenske miniserie efter Hanne-Vibeke Holsts roman fik nuanceret sine personer og problemstillinger i et vellykket slutafsnit. Og gav den danske instruktør Kathrine Windfeld et gennembrud
27. marts 2006

Efter at den svenske miniserie Kronprinsessen midtvejs var ved at gå lidt i stå i politikerfamiliens ægteskabs- og børnepasningsproblemer (er barnepiger uopdrivelige i Stockholm?) fik serien et tiltrængt lift i sidste afsnit. Her blev man budt på en række uventede variationer over grundtemaet: den sandhedssøgende kvinde-idealists svære politiske vilkår i et nordisk demokrati, der styres af pragmatiske mande-ræve med større sans for kompromis og karriere end for konfrontation og karsken bælg.

Først og fremmest kunne serien i sin sidste fjerdedel spille ud med en træfsikker pointe: Det er ikke - som der ellers lægges op til - sagen om en politisk brændbar, "mørkelagt" skibskatastrofe, der fælder miljøministeren Charlotte Ekeblad, men en triviel privat-affære omkring anskaffelsen af en lejlighed. Et forløb, der har fortilfælde i både dansk og svensk politik og viser samfundets såkaldte vagthund, (sensations)pressen, som den reelle domfældende magt. Snagepressen "tager ikke parti", som seriens gnidrede journalist så selvretfærdigt siger - hvortil man kun kan svare: nej, ikke for andet end at mætte læserskarens indre svinehund.

Gustne gamle mænd

Men det er ikke frokostpressen, serien primært kritiserer, men en politiker- og embedsmandskaste, som har svært ved at håndtere gode viljer og kønne kvinder som Ekeblad på en konstruktiv måde. Et socialdemokratisk broderskab af gustne gamle mænd med større sans for magtintriger end for idéer om fremtidens samfund.

Der skal dog mere end et næsten-havareret ægteskab og en kuldsejlet ministerkarriere til at holde Ekeblad nede, og undervejs lærer hun større eftertænksomhed i den 'seje proces', som hun må erkende, at praktisk politik også er. Vi får tillige til slut sandheden om hendes selvbedrag angående faderens død, samt nogle ganske rørende scener, hvor hun rækker ud efter den i starten fjendtligt sindede søster. Og det fine portræt af statsministeren Viksten nuanceres yderligere, for har Ekeblad altid ret? Var hun f.eks. ikke for godtroende og hurtigt ude i skibsforlis-sagen?

Prunkløst menneskelig

I det store og hele opretholdt serien dog portrættet af Ekeblad som en feministisk glansbillede-heltinde, der kunne virke rigelig entydigt lysende, især sat op over for sin halvhjertede karklud af en ægtemand.

Men det må straks tilføjes, at Alexandra Rapaport i rollen nærmest til overmål demonstrerer en evne til at fremstå sympatisk ærlig uden derfor at blive irriterende frelst. Ikke så nemt endda, for det kan være utaknemmeligt at spille en figur, der (næsten) altid kun gør og siger noget fint og rigtigt.

Men Rapaport og serien som helhed fastholder det prunkløst menneskelige i sin pressede politiker, samtidig med at Rapaport har et af den slags åbent aflæselige og (tør man sige det?) kønne ansigter, kameraet elsker.

De mandlige politikere taler af og til indbyrdes i overtydelige, undertekst-løse brokker, men ellers udmærker serien sig ved sikker stilsans i danske Kathrine Windfelds hyper-professionelle instruktion. Det er ubegribeligt, at Windfeld er noget nær debutant, i betragtning af den milimeter-præcise casting og scene-pointering, det nuancerede spil og ikke mindst den dynamiske visualisering, der gør fremragende brug af totalbilleder (ofte et overset virkemiddel i tv-serier).

For Windfeld er denne energiske serie et gennembrud af en art, man ikke ofte bevidner, med et overblik, der glimtvis minder om italienske politiske film helt tilbage fra Francesco Rosis tid. Det skader aldrig en instruktør at kunne mere end det filmiske fadervor, der læres i Amerika.

Kronprinsessen. Instruktion: Kathrine Windfeld. Manuskript: Sara Heldt og Pia Gradvall efter roman af Hanne-Vibeke Holst. Svensk. Mini-serie i fire afsnit vist på DR søndag kl. 20.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu