Læsetid: 3 min.

En særlig spændthed

6. september 2006

Thomas Bobergs vandrehistorier har kun det til fælles at være blevet til et sted undervejs

At Thomas Boberg nærmest til hver en tid er i stand til at producere en sansemættet, stemningsrig, tæt og suggererende tekst, ved man allerede fra hans rejsereportager. Men om han også kan skrive noveller, får man ikke svar på, når man læser de ti såkaldte 'vandrehistorier', som han udsender i dag. Bogen ligner nemlig mest af alt et uskønt kompromis mellem en håndfuld henkastede skitser og en kuldsejlet tvillingroman. Sidstnævnte spor udgøres dels af bogens langt fyldigste stykke, om en pressefotograf og en næsten lige så drikfældig skribent, der sammen rejser igennem Peru med henblik på et noget løst defineret udgivelses- eller featureprojekt, men ender med at skilles på en flodbåd ved starten på Amazonas - dels af den sidste tekst, hvor synsvinklen er vendt. Så man nemlig i 'Bandsat' fotografen, Gerhart, med journalistens blik, følger man i 'Billedet' billedmageren gennem et omtåget café-København, med Pjalteprinsen som bifigur. Undervejs får Boberg så diskuteret forskellen på at lave billeder og tekster: fotografens tjans er klarere, mere ærlig end reporterens, som må lagre, hvad han ser, og bag hotellets vægge eller på en sofa i cafeen genfremkalde det gennem ord, hvilket uvægerlig indebærer en refleksionens distance. Skal man som skribent nå tæt på sin genstand, så kan man ikke dække sig ind under objektivitet, nej, så skal du "være til stede i dine ord, uden tøven, med din pens hvæssede mordvåben". Fotografen derimod kan aldrig, som den dér "vattede journalist", flygte fra det øjeblik, han har opsøgt. "For hvem skulle ellers berette om de ting, hvis ikke der var nogen, der tog ud på de slagmarker?"

Stemning snarere end stof

Til bogens skitsemæssige spor hører f.eks. 'Lejligheden', hvor en anonym fortæller belurer dramaet på den anden af side af baggården, og 'Hovedskallerne', hvor den rejsende i en kirke et gudsforladt sted i Peru træffer på en morlil og hendes oldebarn, som bærer på hovedskaller, der har tilhørt deres afdøde kære. Her ligger effekten netop ikke i eftertanken, men i en pludselig undren. Så er der også et par gen-fortalte (eller skulle man sige gen-gen-fortalte?) historier, hvor beretteren videregiver andres intime betroelser, som i 'Saga' om manden, der lod sig dømme for et tyveri, han ikke havde begået, og 'Løgn' om advokaten, der endte med at køre en ung mand ihjel ude i mørket. I begge tilfælde fokuseres på det irrationelles indbrud i en ellers velordnet verden. Den slags skemaplot plejer iflg. novelleteorien at kunne afsætte mønsteragtigt klassiske forløb. Men Boberg går snarere efter stemning end efter stof, mere efter stemmen end efter pointen, han vil helst suggerere og nødig gennemfortolke motivet. Heraf det abrupte, skitseagtige fællespræg. For knap er han kommet i gang, før han stiller ideerne fra sig. At der kan herske tvivl om genren i Under uret, understreges også af to løst forbundne fortællinger, 'Solporten' og 'Kære søster', mellem hvilke der antydes en linje, gennem søsterens navn, Marisol. Hun glider af på et kærlighedsmøde, broderen derimod elskes igennem af et erotisk hyperaktivt lille monster, kaldet Jessica.

En hilsen undervejs

Der findes i Thomas Bobergs prosa en særlig spændthed, en åben udsathed, en vilje til illusionsløst at konfrontere nærmest hvad det skal være. Denne holdning fører ham langt omkring, i sproget som i verden, og tilspidses hyppigt i en afhugget mundtlighed, der nu klæder ham vældig godt. Alligevel ligner bogen mest en hilsen undervejs mod andre, forhåbentlig større bedrifter. Vandrehistorier, dog vel at mærke kun i dén forstand, at de blev til på vej gennem livet. Thomas Boberg: Under uret. Vandrehistorier. 206 s. Kr. 199,00. Gyldendal. ISBN: 87-02-05192-3.Udkommer i dag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu