Læsetid: 4 min.

Seriøs popkultur

Kultur
28. oktober 2005

Jakkesæt, briller, meninger og musikhistorisk nørderi. Et tv-program, der tager popkulturen alvorligt, findes faktisk på licenskanalerne. Det er et ungdomsprogram. De sender det om eftermiddagen – øv Kristian Leth er meget alene. Når dansk musik får hovedrollen på dansk tv, er det som regel degraderet til ikke at være andet værd end en fællessang mellem afdankede kändisser. Det er vold i bedste sendetid. Men musikprogrammet Liga dk og værten, Kristian Leth, vil noget andet. Kl. 16.00 hver torsdag på DR1 præsenterer de en hitliste, der kun indeholder danske navne. En forudsigelig konsekvens af den succes, dansk musik oplever i øjeblikket. Man kan håbe på, at det her er udtryk for en ny tendens i DR. Vil de virkelig til at hæve musikdækningen op over teenageværelse-niveauet? Eller fastholder vi pop- og rockkulturen i sendefladen omkring kl 16 - med undtagelse af, når en dygtig men fuldstændig intetsigende superstjerne som Mariah Carey synger i Tivoli. Dansk musik fortjener at blive taget seriøst, og her viser Liga dk vejen. Kristian Leth er en smagsdommer. Altid i jakkesæt. Altid briller. Altid insisterende lænende sig ind mod kameraet. Altid med en sprogbrug, der har den der intellektuelle DR2-værdi over sig. Men det her er ikke DR2. Det er DR1, hvor musikprogrammet Boogie ellers hidtil har sat nye standarder for fordummende tilgang til musikformidling. Liga dk er på ingen måde som Boogie. Kristian Leth fortæller os, at hvis man kan lide den nye Kashmir-plade, så vil man sikkert også kunne lide bandet My Bloody Valentine. Han holder Michael Jacksons Bad og en gammel Prince-plade op foran kameraet og drager paralleller til nye navne som Usher og Craig David, før han præsenterer den danske debutant Thomas Barsøe. Popkultur bliver finkulturelt. Det handler om at få en forståelse for musik i sin helhed. En tilgang, der ellers kun ses i Musikprogrammet på DR2. Liga dk er et symptom på den voksende respekt for en musikers arbejdsproces og musik generelt. Som Kristian Leth sagde i en af sine ugentlige indgangsbønner, der altid tager udgangspunkt i en drøm, værten har haft: "I min drøm behøvede vi, de unge, ikke at føle os fremmedgjorte over for pladeselskabernes instant succeser eller anonyme ansigter med glimmer i håret og amerikansk klingende navne." Vi, de unge, vil have den ægte vare. Den vare inkluderer et hårdt slidende band, der vil noget med musikken. Flere og flere bands starter eget pladeselskab. De sidder ikke og venter på gennembruddet. Og det er det, vi, de unge, forventer. Hvis vi, de unge, skal tage dem seriøst, skal de ville det her projekt 100 procent. Det er også blevet et projekt for os. Det er ikke længere bare nørdet at vide, at bandet Joy Division blev til New Order, efter at frontmand Ian Curtis hængte sig selv. Det giver derimod respekt. Det er ikke længere pinligt at være dybt popkulturel, når bare man er dedikeret. Og det er Kristian Leth og folkene bag Liga dk. Programmet giver musikken den seriøsitet, den fortjener. Kristian Leth viser ikke blot Atafs nye video, men giver den selvbestaltede moderne Kim Larsen denne beskrivelse med på vejen: "I første vers kigger Ataf indad og beskriver i mere eller mindre interessante vendinger, hvordan hans indre landskab ser ud, men i andet vers kigger han udad og giver et ret nuanceret billede af, hvordan noget af ungdommen ser ud i Danmark i dag. Og det er noget, vi kan lide her på Liga dk." Musikvideoens betydning kan ikke overdrives, og det har også sat sit præg. Hver gang, der spilles et nummer, står der nederst i billedet, hvem der har instrueret videoen. Belejligt. Så kan vi gemme oplysningen om, at Sune Christiansen er instruktør på hitduoen Junior Seniors nye video, og hive den frem, når vi har behov for at dokumentere, at vores musikinteresse altså ikke bare er en standard-ungdomsfascination. Det er ikke ryst-din-røv-niveau. Til tider kunne man ønske sig, at Kristian Leth skruede ned for den belærende tone - helt ærligt, ungerne er lige kommet hjem fra skole. Interessen for dansk musik har jo manifesteret sig: Man behøver ikke stoppe oplysningerne ned i halsen på dem. De er i stand til at tage en informeret beslutning og sende en sms, når programmets fem musikvideoer på listen og de tre kandidater er blevet vist. At en del af dem så alligevel vælger at stemme på The Voice-darlingen Anna-Fuck Dig-David, kan Kristian Leth ikke gøre noget ved. Det er nu engang demokratiets præmisser. Den intellektuelle, seriøse tilgang til popkulturen udvider målgruppen betydeligt. Den legitimerer, at 25-årige studerende på videregående uddannelser sidder og ser fjernsyn kl. 16, hvor den typiske seer ellers er 13-18 år. Den studerende på cafeen har ingen problemer med at referere til gårsdagens Liga dk. Det er et respekteret program. De fleste undlader dog nok at fortælle, at de slog over på TV 2 og Beverly Hills 90210, da Liga dk var slut. Programcheferne burde satse og lade Liga dk konkurrere head on med den amerikanske serie. Den danske ungdom og popkulturen er klar til at blive taget seriøst. Giv dem en time, DR. Liga dk DR1, torsdag kl 16.00-16.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her