Læsetid: 4 min.

Hvor sidder kønnet?

Vi er alle sammen eksperter på vores eget liv, lyder den liberale parole, men regeringen har ingen planer om at gøre det lettere at udleve sit køn, som man lyster. Så risikerer vi, at der går kuk i 'kønskorrektheden', lyder argumentet
Kultur
27. juli 2007

Jeg var for nylig til en privatfest, hvor en af de andre gæster opførte sig noget så irriterende. Personen dansede lystigt rundt på stuegulvet, og det var sådan set fint nok, faktisk var det lidt inspirerende, og der kom da også vældig gang i den, så på den måde var problemet ikke danseriet i sig selv. Bemeldte gæst var sådan set heller ikke særskilt højlydt eller voldsom, nok snarere sådan glad i låget på den smittende måde, og det er jo svært at brokke sig over.

Der var så bare et problem: Det var ikke til at se, om det var en mand eller en kvinde. Hver gang jeg troede, at jeg havde luret det, var der en hoftebevægelse eller et blik, der bragte tvivlen tilbage.

Jeg skulle hilse og sige, at det var ret så frustrerende. Jeg bryster mig ellers af at være sådan en åbensindet fyr, der nok kan tage en svingom med både den ene og den anden slags, men hvordan tolker man et smil, et blink, et strejf, uden at kende kønnet på afsenderen? Jeg blev helt rundtosset og vidste slet ikke, hvilken fod jeg skulle stå på. Det er ikke nemt at vide, hvem man er, når man ikke ved, hvad man står over for.

På den måde er det rart at bo i Danmark. Her ved vi nok, hvordan man skiller tingene ad. Hver lille pige, hver lille dreng, får fra fødslen sit helt eget kønnede cpr-nummer, lige til hende og ulige til ham. Så kommer turen til navngivningen, hvor den eller de nybagte forældre kan gå ind på Familieministeriets hjemmeside og vælge mellem godt 15.000 statsautoriserede fornavne. Der er naturligvis to lister, en med drengenavne og en med pigenavne, så der er styr 'kønskorrektheden', som det hedder i navneloven.

Transkønnedes rettigheder

Alligevel er der nogle, der ikke kan finde ud af det. Der er nogle, hvis oplevelse af deres egen krop og identitet ikke stemmer overens med det køn, deres navn og cpr-nummer indikerer. Den slags mennesker er syge i hovedet, eller rettere 'kønsidentitetsforstyrrede', i hvert fald hvis man skal tro Sundhedsstyrelsens officielle liste over sygdomme. Hvis man skal tro dem selv, så lider de ikke af andet end mangel på anerkendelse. Hvem end man vælger at tro på, så er det et faktum, at transkønnede ikke har det så nemt i Danmark. Det kan nemlig være ret irriterende at leve som kvinde, når der står i samtlige ens officielle papirer, at man er mand. Konsekvenserne er blandt andet chikane og diskrimination ved jobansøgninger, paskontrol og lignende seancer.

For at ændre ens cpr-nummer skal man gennemgå en kønsskifteoperation. For at blive godkendt til sådan en skal man igennem mindst to års observationsforløb, inden Sundhedsstyrelsen vurderer, om ens sociale, fysiske og psykiske tilstand gør en egnet til at komme under kniven. Mange transkønnede føler intet behov for at blive opereret. Dem, der gør, tager ofte til Thailand, hvor verdens førende kirurger velvilligt lægger det nødvendige snit.

Tidligere på året fremsatte Enhedslisten et forslag til Folketinget om transkønnedes rettigheder. Det skal blandt andet sikre, at myndige mennesker skal kunne vælge fornavn og cpr-nummer i strid med 'kønskorrektheden'. Og de skal kunne gøre det uden at bliver erklæret sindslidende og uden at skulle opereres.

"Ethvert menneske," som det hed i forslagets bemærkninger, "har ret til at selv at definere sin kønsidentitet."

Liberale idealer

Det lyder jo alt sammen meget godt, hvis man ellers hører til den slags, der tror, at køn handler om identitet. Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen hører ikke til den slags. For ham er køn ganske enkelt et spørgsmål om, undskyld udtrykket, tissemænd og tissekoner.

"Køn er i mit verdensbillede en medfødt omstændighed. Den kan ganske vist ændres ved en kønsskifteoperation, og lovgivningen er også indrettet med dette som udgangspunkt. Derfor er det i dag sådan, at når en person har gennemgået en kønsskifteoperation, vil den pågældende blive tildelt et nyt personnummer med korrekt kønsangivelse," sagde ministeren og afviste dermed forslaget.

Argumentet er, at der går kuk i 'kønskorrektheden', hvis folk selv får lov at vælge, hvilket køn deres cpr-nummer skal have. Hvis vi derimod kastrerer dem først, er der tilsyneladende ingen problemer.

Det kan virke besynderligt, at en liberal minister insisterer på at underlægge hele befolkningen en bestemt medicinsk opfattelse af køn. Tankevækkende er det i al fald, at den slags formynderi forvaltes af et parti, hvis formand i sin første nytårstale som statsminister erklærede, at det var tid til at "gøre op med stive systemer, umyndiggørelse og ensretning". Statsministeren langede ud efter "statsautoriserede smagsdommere, som fastslår, hvad der er godt og rigtigt", for "når vi skal træffe personlige valg, er vi alle eksperter".

Disse fine idealer gælder tilsyneladende ikke, når kønskorrektheden er i fare.

Så kunne man i stedet for spørge, hvordan kønskorrektheden forholder sig til de millioner af mennesker verden over, hvis kromosomer, hormoner og/eller fysiske attributter hverken er entydigt han- eller hunkøn. Man kan videre undre sig over, at kønskorrektheden år efter år er afhængig af 'normaliserende' indgreb på tusindvis af nyfødte børn, der hverken falder i den ene eller anden kategori. Og så pyt med, at op mod 20-30 procent af dem mister evnen til at blive seksuelt stimuleret som en konsekvens deraf.

Måske er kønskorrektheden slet ikke så korrekt. Måske er det så vidunderligt, at forholdet mellem kroppen og kønnet ikke har noget facit, og måske er det på tide at stoppe stigmatiseringen og sygeliggørelsen af folk, der udlever dette forhold anderledes end flertallet. Hvem ved, det kunne jo ende med, at mig og andre korrekt kønnede væsener ligefrem vænnede sig til at feste med de ukorrekte uden at miste fodfæstet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her