Læsetid: 7 min.

Siger Naja Marie Aidt om ’Bavian’: ’Jeg har forsøgt at skrive om de svære ting’

Siger Naja Marie Aidt, hvis novellesamling ’Bavian’ udkommer i morgen. Det moderne liv forvandler mennesker til en slags angstdyr, mener hun
3. maj 2006

Med sin nye novellesamling, Bavian, har Naja Marie Aidt forsøgt at tage fat på nogle tunge emner, siger hun, utroskab, sygdom, død, vold, seksualitet, og hun har prøvet at skrive om dem uden sentimentalitet.

»I modsætning til mine tidligere novellesamlinger mangler denne her inderlighed. Tidligere gik jeg ind for personerne på en meget emotionel måde. Med denne her har jeg prøvet både at trække mig væk og gå helt tæt på. Jeg skriver ofte i præsens, da det er meningen, at man skal få fornemmelsen af, at det man læser, sker lige nu, at læseren følger historien meget tæt.« 

Naja Marie Aidt har også lært en del af at lave drama og film, mange af novellerne er tænkt næsten filmisk, hun har forsøgt at skabe billeder i stedet for metaforer, forklarer hun, hun har ønsket fremdrift: »En lidt åndeløs fremdrift.«

»Når jeg så har skrevet bogen, der er gået nogle måneder, og jeg får manuskriptet til korrektur, så sætter jeg mig og siger, 'nå, hvad har jeg så lavet? Hvorfor har jeg skrevet det her?'«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg er vild med Najas fortællinger. Har læst alle hendes udgivelser og 'Bavian' er blandt de bedste. Fuldt fortjent at hun vandt prisen 08.

Meningen, for mig, med kunst - som Naja Marie Aidt jo rent faktisk laver- er at kunst skal fremkalde følelser i os. Kunst skal berøre os på den ene eller anden måde. Og det formår Naja Marie Aidt i særlig grad med de tekster hun skriver. Følelsen af væmmelse når man læser om den lille dreng Torben, der gang på gang er offer for moderens indre, kaotiske eller magtesløse tilstand: Kæft det er godt!
Naja kan få læseren til at FØLE NOGET, og det er det hun skal have ros for!

Ane