Læsetid: 3 min.

Sms r 1 gvinst 4 u

Demokratiseringens kvaler og glæder. SMS og chat og den slags ødelægger de unges skriftsprog. Her kunne de have stavet så pænt, og se nu hvad der sker!
Kultur
13. juli 2007
Demokratiseringens kvaler og glæder. SMS og chat og den slags ødelægger de unges skriftsprog. Her kunne de have stavet så pænt, og se nu hvad der sker!

I april udstedte Irlands undervisningsministerium en dyster advarsel mod den måde at stave på de unge mennesker bruger når de sms'er. Den går ud over deres evne til at skrive og stave grammatisk korrekt. Og de sætninger de bruger, er alt for korte, og ordforrådet for begrænset.

Især er de irske myndigheder bekymret over 'den hyppige forekomst af fonetisk stavning'. Alt i alt frygter de, at de unges skrift-sprog bliver ødelagt af alle de sms'er. At de ikke kan stave ordentlig mere, at de også kommer til at bruge sms-stavning andre steder, når de skriver andre tekster.

Forkortelser

Men sms er så korrekt som vilkårene tillader. Af og til kikser det vel, men i almindelighed fungerer det upåklageligt, selv om teksterne til tider kan se radikalt anderledes ud end en standardtekst.

Kritikere kan ikke lide sms-stavning fordi den ikke er 'korrekt'. Men sagen er jo at sms har helt andre rammebetingelser, som man siger, end andre tekster.

F.eks. skal beskeden være kort, så forkortelser er en god idé. Sproget har ikke så mange standardiserede forkortelser at byde på, og pludselig er der brug for hundreder. Så må man finde på. Og det gør sprogbrugerne. Og sproget føjer sig villigt og smidigt efter dette nye behov.

På internettet kan man finde lange lister over alle de nye forkortelser, folk prøver. I går stødte jeg f.eks. på G (griner), S (smiler) og V (vinker). Måske en anelse FOR korte?

T9

Tekstbeskeden skal skrives på et akavet lille tastatur med tommelfingrene. Og selv om der findes de rene troldmænd, så er det så tilpas besværligt at man har opfundet T9-funktionen som er en indbygget ordbog der foreslår ord så snart du har skrevet et bogstav. Og hvad er så mere ligetil end simpelthen at vælge det den foreslår? Selv om det er forkert. Så pludselig kan 'lovs' betyde 'knus'. Men det forudsætter selvfølgelig et minimum af fortrolighed med mediet at vide den slags, eller kunne regne det ud.

Engelsk

Den ungdomskultur der har taget sms så ivrigt til sig, er også en generation der er vokset op under et hensynsløst bombardement af engelsksprogede og blandingssprogede dansk-engelske medier. Det er derfor ikke underligt at der også optræder mange engelske sms-vaner i danske sms'er.

Selv er jeg en novice i sms- og chat-verdenen - jeg hører om unge mennesker der sender 100 sms'er på en dag, jeg har ikke sendt meget mere end 100 i hele mit liv - og det tog mig for eksempel noget tid at finde ud af at LOL betyder 'haha' ('Laughing Out Loud').

Grunden til at sproget kan 'mishandles' så voldsomt og alligevel kan fungere kommunikativt, er fænomenet 'redundans', overflødig information.

Sprogets overflod

Der er meget mere information i et sprogsignal end man skal bruge for at afkode det. Det er derfor det kan tåle støj og stavefejl og accent og alle mulige andre forvrængninger og alligevel fungere.

Eksempelvis skærer telefonen en stor del af talesignalet af, og man kan ikke se den man taler med, men alligevel kan man både udlede sproglige og ikkesproglige signaler i telefonen.

Eller man kan tage en lineal og dække en lille smule af en linje, og stadig kan man læse teksten.

Eller man kan erstatte 'xllx vxkxlxrnx i xn txkst mxd xt x', uden at den bliver ulæselig.

Sprogsignalets indbyggede overflod gør det vældig robust over for alle mulige omstændigheder. Og det kan så udnyttes når man skriver sms.

Demokratisering

Det mest påfaldende og fantastiske ved sms (og chat og e-mail og de øvrige internettjenester med brugerskabt indhold) er ikke stavningen eller sprogbrugen, men den dramatiske udvidelse af kredsen af mennesker der skriver. Det er en virkelig revolution som burde begejstre enhver dansklærer og sprogelsker.

Der er ingen statistisk tvivl om at mængden af skriftlig kompetence i den danske befolkning - og i sær det unge segment - er steget dramatisk med sms og chat og email.

Pludselig har en hel generation fået en egeninteresse i at skrive, deres eget indhold, ikke noget der er foreskrevet. Og det fører naturligvis til ting som ikke var forudset af den hidtidige orden. Disse nye brugere af skriftsproget gør alt muligt ved dansk som ikke blev gjort af dem der hidtil beherskede kanalerne.

Og det kan jo med rette bekymre nogen. Men som helhed ser det ærlig talt ret opmuntrende, underholdende og interessant ud.

2b or -2b = ?, som Hamlet sagde, ifølge en omstridt eksamensbesvarelse fra New Zealand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her