Læsetid: 3 min.

Spor der åbner og lukker sig

Tab, planer der krydses og nye verdener, der åbner sig, det er hvad deltagerne i Informations kronikkonkurrence har fået ud af stikordet 'sporskifte'
Kultur
30. juli 2007

To hovedspor løber gennem Informations kronikkonkurrence om skiftespor. Det ene handler om tab, der fører til ny erkendelse eller besindelse. Her skyldes sporskiftet, at den bane, man havde set udstukket for sig, afbrydes eller lukkes.

På det andet hovedspor skyldes skiftet, at en ny verden har åbnet sig for kronikøren og dette har ført til, at de oprindelige perspektiver ændres.

Blandt de kronikker, dommerkomiteen har nomineret til slutspurten er det - livsbekræftende nok - den sidste kategori, der fylder mest.Under overskriften Götz von Rothenburg am Rhein skriver Birthe Bjørnslev om en frigjort fest engang i hendes egen mere konforme ungdom, hvor digtet af samme navn ud på aftenen blev læst. Det blev siden hendes pejlemærke, når hun traf overskridende beslutninger.

"I et splitsekund blev det tydeligt, at jeg for enhver pris ville have del i Götz, og at jeg ville være en del af alt det, han symboliserede ... Götz hjalp mig med at tro, at jeg var noget."

Ole Kirk Ejsing møder sin skæbne som elevatordreng. Tilfældigvis køber han en dag Information - det var den eneste, der var tilbage i kiosken. Han har den stikkende op af baglommen på jobbet, hvad der får en af de indflydelsesrige damer, han eleverer op og ned til at udbryde:

"Hvordan kan et ungt menneske som Dem, der oven i købet læser Information, holde ud at blive stående her i så mange år?" Det bliver startskuddet til et ophold på Krogerup Højskole og senere en tilværelse som højskolelærer for den forhenværende elevatordreng.

Et tredje eksempel ar Laura Rasmussen, gymnasieelev, der ifølge eget udsagn så frem til Villa, Volvo og Vovse, før hun fik adgangsbillet til Galathea 3-ekspeditionen. Laura Rasmussen er langt fra enige med kritikerne at det såkaldte partyskib. Ganske vist sov skibet aldrig, men det var fordi der "i en evig stemning af afslappet seriøsitet blev skåret fisk og muslinger op, flyttet bakterier og analyseret vand fra 4.000 meters dybde." Den entusiastiske forskning ændrede Laura Rasmussens fremtidsvisioner: "Jeg er klar over, at det var en af de store ting, der gav inspiration til at finde (netop) inspiration og undring i hverdagen, så jeg ikke siden er faldet ned i tomhed og gøremål."

Tab

Tabene, der tvinger til at vende sig mod andre muligheder er kronikørernes andet centrale emne. Per Thygesen-Poulsen tog springet fra et afviklet familiefirma over en fyring som bestyrelsesansat direktør til et job som journalist. "Over livets middagshøjde? Næ, i starthullerne til et nyt liv," karakteriserer han sit sporskifte. Jørgen Aanæs har erfaret, hvordan stress som følge af regeringens nedskæringspolitik blev vendt til ny politisk bevidsthed. Som han siden bruger til at tackle Irakkrigen og Muhammed-krisen med. "Nu må bekendte gerne engagere sig lidenskabeligt i Kongehusets giftermål, skilsmisse og barnedåb. Det provokerer mig ikke længere. De må gerne have det. Det er bare ikke mig. Jeg kan vælge det fra og lade andre være. Jeg føler mig fri. Min kone og jeg tager til Sverige og ser på hus," slutter han.

Også Mikkel Bræstrup oplevede som præst for en frimenighed i Jylland udbrændtheden slå ned. Og få et nyt liv efter at være flyttet. Steen Flemming Jørgensen og Mikael Bellers Madsen har begge oplevet alvorlige tab. Læs om dem i ugen, der kommer.

En gruppe, hvor man hverken kan tale om direkte tab eller ny impulser som årsagen til sporkiftet er den, hvor kronikørernes planer krydses af virkeligheden. Anita Grün erkender, at hendes drømme om at leve af sin kunst er urealistiske, men finder alligevel en måde at udleve drømmene på. Hanne Larsen får brystkræft, kommer sig, men en lille knude på armen får hende efterfølgende til at søge læge, noget hun næppe havde gjort uden kræftdiagnosen. Det fører hende til Afghanistan som sygeplejerske. Og Astrid Gøssing, der sammen med Laura Rasmussen er yngste finalist, beretter om, hvordan det er for første gang i sit liv ikke at få sin vilje i en vigtig sag, nemlig optagelsen på sit ønskegymnasium. I stedet kommer hun på Københavns Fri Gymnasium - og bliver meget glad for det. "Ser man livet i fugleperspektiv vil omvejene af små kringlede stier og smalle sidegader samlet skabe et langt smukkere og mere interessant billede, end et billede skabt af én lige linje, som en uendelig motorvej af vanens magt."

En passende udgangsreplik på en introduktionsartikel til denne uges præsentation af kronikfinalister, der skriver om deres livs sporskifter.

Serie

Kronikkonkurrence 2007

Seneste artikler

  • Hvad 'den mindst ringe' førte til

    31. juli 2007
    En dame træder ind i en elevator, stiller et spørgsmål og træder ud på tredje sal. Efter en time træder hun atter træder ind og beder om et svar
  • Det gode studiemiljø

    21. juli 2007
    Campusmiljøerne i København er til debat i disse år. Lise Nielsen vandt med nedenstående kronik førstepræmien i en essaykonkurrence, udskrevet af Universitets- og Bygningsstyrelsen, om dette emne
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her