Læsetid: 3 min.

To ture, hun aldrig glemmer

Der er både feministisk brod og antydning af moderne skæbnedrama i den svenske tv-serie-udgave af Hanne-Vibeke Holsts 'Kronprinsessen', dygtigt instrueret af danske Kathrine Windfeld
6. marts 2006

Er det et glimt af magtbegær, der af og til lyser op i den svenske konprinsesse Charlotte Ekeblads brune øjne, da hun pludselig løftes mod tinderne i den politiske rang-orden?

Man er lige ved at håbe det, for som hovedperson er hun - indtil videre, i hvert fald - lige rigeligt endimensional og pletfri. En renlivet idealist, som kastes for løverne i den svenske politiske arena, hvor et helt galleri af handyr i diverse grader af indgroet kvindeforagt, pragmatisk sløvhed, slesk opportunisme og generel upålidelighed står parat til at kompromittere og måske også slagte den 'besværlige' uskyldighed. Det kræver hår på brystet at være miljøminister i det miljø.

Figuren stammer fra Hanne-Vibeke Holsts roman Kronprinsessen, der også hinsidan blev en gedigen sællert. Holsts miljøaktivist Charlotte Damgaard er blevet til den stilige svenske Charlotte Ekeblad (velspillet af Alexandra Rapaport), der kæmper med åben Greenpeace-pande mod atomkraft på svensk jord - en sag, hendes socialdemokratiske partikammerater ellers helst ser behandlet med diplomatiske fløjlshandsker. Seriens (foreløbig?) eneste kvindeskurk, en hvas Moderat-formand for miljøudvalget, er Helenas barskeste modstander på dette felt. Dog nok i længden for intet at regne mod intrigemagerne i hendes eget parti.

Snog i ministeriet

Med den debuterende danske Kathrine Windfeld som instruktør og to kvindelige svenske manuskriptforfattere er Kronprinsessen en serie med en eftertrykkelig feministisk dagsorden.

Den til jobbet alt for smukke Helena føler sig oppe mod 'en stor usynlig mur af trætte gamle mænd', og i denne kamp mod en diskriminerende mandlig overmagt har hun kun en enkelt handlekraftig forbundsfælle - udenrigsministeren Elisabeth Meyer, der er kvinden, som fik Helena placeret som miljøminister. Hun spilles af Suzanne Reuter med dronningemanerer lidt a la Ritt Bjerregaard.

Der lægges godt og grundigt i kakkelovnen fra mandligt hold. Mest fordægtig virker den politisk sagkyndige taleskriver Jakob Steen, der blev vraget til ministerposten - en embedsmands-snog, som kan give selv den friskeste politikerkvinde myrekryb. Men forbundsfæller i avisspalterne skal Helena sandelig heller ikke regne med. Pressens gentlemen repræsenteres af en erotisk indeklemt skandalejournalist og en falsk forhenværende freelancer-flamme, der forråder Helena groft ved at citere hendes betroelser fra en venskabelig-intim samtale.

Problemstillingen skitseres altså ikke med den største subtilitet i dette første timelange afsnit ud af i alt fire.

Gode detaljer

Alligevel føler man sig svært underholdt, og det skyldes de mange skarpe detaljer i skildringen af det politiske miljø, kombineret med Kathrine Windfelds dejligt bevægelige, fortælleglade, billedsikre instruktion, der også viser et sikkert greb om personinstruktionen.

Som når Helena er ude på sin første tur i ministerbilen, og chaufføren siger:

"Der er to ture, en minister aldrig glemmer - den første og den sidste."

Når Kronprinsessen er bedst, fornemmer man ikke bare en fascination af det udsatte, men også af det skæbnesvangre ved politiker-hvervet i et miljø, der ellers fornægter fataliteten ved at være gennemsyret af kynisk snusfornuft. Og uden at blive patetisk understreger Windfelds mange ladede totalbilleder og dynamiske scener med personer i hastig bevægelse, at Kronprinsessen måske i sidste ende ikke blot bliver et gnidret magtspil vendt mod en sårbar kvinde, men en fortælling om et moderne, alt for åndeløst livsløb, bestemt af et impulsivt karrierevalg med fatale konsekvenser.

Kronprinsessen. Instruktion: Kathrine Windfeld. Manuskript: Sara Heldt og Pia Gradvall efter roman af Hanne-Vibeke Holst. Svensk. Første del af tv-serie i fire afsnit. DR 1, søndag kl. 20

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu