Læsetid: 3 min.

Bad girls eller power girls

Kvinder bliver mere synlige i den celebre del af popkulturen - ikke kun fordi de ser godt ud, men fordi de skejer ud med stoffer, alkohol og dårlig opførsel. Det er bagsiden af girlpower, og den smitter af på almindelige piger, der opfører sig som stjerner i deres eget realityshow
Kultur
10. august 2007
På grænsen. Unge kvindelige kendisser som Paris Hilton (billedet), Lindsey Lohan og Britney Spears er kendt for deres stofmisbrug, udsvævende sexliv, spritkørsel og fængselsstraffe. De vilde piger findes også i hverdagens Danmark, hvor antallet af voldsdomme til piger mellem 15 og 19 år er mangedoblet siden 1980.

På grænsen. Unge kvindelige kendisser som Paris Hilton (billedet), Lindsey Lohan og Britney Spears er kendt for deres stofmisbrug, udsvævende sexliv, spritkørsel og fængselsstraffe. De vilde piger findes også i hverdagens Danmark, hvor antallet af voldsdomme til piger mellem 15 og 19 år er mangedoblet siden 1980.

Kevork Djansezian

Anna Nicole Smith døde af en overdosis, filmstjernen Lindsay Lohan blev arresteret for spirituskørsel med lommerne fulde af kokain og står over for en tur bag tremmer. Dér har en anden berømthed, Paris Hilton, allerede sat stiletterne for samme forseelse.

Glem alt om Audrey Hepburns blide ynde, Hollywoods unge kvinder leverer nyhedsstof til den hungrende sladrepresse i genren sex, stoffer, alkohol og arrestationer. Noget der tidligere var forbeholdt de mandlige stjerner.

De unge kvinder drøner ind og ud af afvænningsklinikker, som popikonet Britney Spears, hvis udskejelser i tilsyneladende påvirket tilstand ustandseligt tilføjer nye kapitler til Hollywoods synderegister. Senest ødelagde Spears for flere tusind kroner designertøj under en fotosession for derefter at flygte iført smykker og tøj - som hun kort forinden havde tørret mund i efter et måltid.

Sociologer herhjemme og i udlandet taler om et markant skift i pigerollen. Kendisserne fra USA er mere end blot skandalestof. De udtrykker et reaktionsmønster, som let lader sig overføre til hverdagens reality-stjerner, hvor vilde piger pludselig får opmærksomhed fra voksne og i særdeleshed fra medierne, der har fået øjnene op for det nye fænomen.

Per Straarup Søndergaard, forfatter til bogen Seje tøser - stakkels piger, fortæller om Jasmin, en pige med svag familiebaggrund, der kommer på døgninstitution efter faderens død og moderens efterfølgende alkoholproblemer. Her finder Jasmin sammen med andre piger om at danne en pigebande - eller for de andre piger handler det mere om tyveri, medvirken til vold og kæresterier med seje drenge, der har samme interesser. Men for Jasmin er det mere end bare en gruppe piger, de er Gangzter Bitchez. Det skriver Jasmin som graffiti overalt i byen. Hun skriver også stile om at være en vild pige, hvor hun beretter om en journalists store interesse for pigernes bedrifter. Jasmin bliver en spændende person, med et liv andre interesserer sig for. En reality-stjerne.

Ny subkultur

Og pigernes adfærd kan ses i statistikkerne, hvor de ligesom på andre områder i samfundet haler ind på drengene. Således får flere og flere piger mellem 15 og 19 år voldsdomme. Ifølge dagbladet Politiken er antallet seksdoblet fra 55 i 1980 til 313 i 2005. Og det tilskrives ikke kun myndighedernes 'Nul tolerance-politik', men også at pigerne relativt set er blevet mere voldelige. I 1990 fik 16 drenge en voldsdom, før en pige blev dømt. I 2005 fik en pige en dom allerede efter den niende dreng.

Astrid Heindorff, SSP-konsulent i Ballerup Kommune, pegede i den forbindelse på, at der er nye identitetsproblemer forbundet med at være pige i dag.

"De skal både være bly madonnaer og slå øjnene ned og kunne have sex på alle mulige skæve måder," forklarede hun.

Efter Girlpower-perioden i 1990'erne med unge, bevidste kvinder, der markerer sig i den offentlige debat og på arbejdsmarkedet, ser vi bagsiden af Girlpower som en ny subkultur af Bad Girls.

Politiet, der ofte kommer i kontakt med de unge kvindelige lovovertrædere, har peget på, at de også støder på piger fra økonomisk ressourcestærke hjem, hvor manglede omsorg og opmærksomhed skubber piger ud i usikre og uholdbare relationer. Men de fleste socialarbejdere, der arbejder med de vilde piger, beretter, at pigerne ofte selv har været udsat for vold af deres kæreste eller har set deres mor og søskende få bank. De har ikke fået midlerne hjemmefra til at tage kontrol over deres eget liv, heller ikke deres sexliv, i stedet bruger de sex til at få opmærksomhed fra drengene.

Men generelt er der også tale om mere aggressivitet i pigekulturen, hvor pigerne ligestilles med de traditionelt mere udadreagerende drenge.

I USA står man tilsyneladende over for en Girls Gone Wild-æra, hvor videoer ifølge den britiske avis The Observer sælges per postordre med liveoptagelser udført af kamerahold, der opsøger piger til private fester og filmer dem, mens de viser baller og bryster og indimellem også sexscener. Herhjemme har sommerens historier om unges drukfester i Bulgarien budt på beretninger om danske piger, der smider hæmningerne og stripper for drinks på barer.

Med ligestillingen følger friheden til at agere i et større rum af muligheder, men dermed også muligheden for at vælge forkert, gå over grænsen og tage de knubs, det giver. Endnu værre er det dog, at 'Nul Tolerance-politikken' risikerer at skubbe de piger, der virkelig har brug for langvarig voksenstøtte, yderligere ud i et liv som forråede piger.

Spears eller ej. Reality-stjernestatus falmer hurtigt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her