Nyhed
Læsetid: 3 min.

DR2 mister to frontløbere

Det er Danmarks Radios mest succesfulde chefer, der går af, når Mette Davidsen-Nielsen og Gitte Rabøl forlader DR2
Kultur
31. august 2007

Rygterne vil vide, at DR2's chefpar tidligere på året blev bedt om at aflevere en liste med navne på medarbejdere, der kunne spares væk. Og at de returnerede en liste til direktionen med blot to navne: Mette Davidsen-Nielsen og Gitte Rabøl.

"Det har vi ikke nogen kommentarer til," siger de i kor, da Information spørger, om der er noget om snakken.

Det er alment kendt, at Kenneth Plummers måde at håndtere DR's krise er upopulær blandt DR's medarbejdere, og det er svært at få øje på andre årsager til, at de to chefer skulle forlade et DR2 på toppen.

Smal kanal med succes

Chefparret har haft lutter succes med DR 2, der i deres 'regeringsperiode' blev en populær satire-, dokumentar- og tema-kanal. Og det var med vemod, at de offentliggjorde den fælles beslutning om at forlade kanalen i går:

"Jeg har haft en bakke kleenex ved min side hele dagen," siger Mette Davidsen-Nielsen som det første, da Information ringer for at spørge, hvorfor hun og kollegaen Gitte Rabøl vælger at forlade DR2 i en tid, hvor kanalen er mere populær end nogensinde.

DR2 er blevet kåret som Danmarks bedste mediebrand, og det med at tude har en del med succesen at gøre.

"Generelt bliver der tudet meget på DR2 - både af glæde og sorg. Det kommer ikke bag på nogen, for det må man godt her," siger Mette Davidsen-Nielsen, som sammen med Gitte Rabøl indførte en ny ledelsesstil for fire år siden, da de i fællesskab overtog chefstolen.

Dengang var DR2 kendt som klogekanalen eller den hemmelige kanal - men de to kvinder støvede den af og trak den ud af public service- forpligtigelsens skygge:

"Vi to arbejder jo ikke særlig godt med pligt, så i stedet for public service-forpligtigelse har vi arbejdet med public service-lyst - og har brugt det som motto for hele kanalen," siger Gitte Rabøl.

At der har siddet to kvinder på posten på samme tid, har også betydet noget for den måde DR2 er blevet så succesfuld på:

"Jeg tror, vi har gjort rigtig mange ting, som mandlige chefer ikke ville have gjort. At vi har været to kvinder på samme tid, har givet os yderligere mod til at gøre tingene på vores egen måde," siger Mette Davidsen-Nielsen, der sammen med Gitte Rabøl til DR2's 10 års fødselsdag modtog alle både nuværende og forhenværende medarbejdere med kindkys og knus. Men det var ikke kun medarbejderne, der fik del i den særlige måde at drive fjernsynskanalen:

"Dagen før pressemødet til DR2's 10 års fødselsdag, stod jeg og lavede fem lagkager, som vi serverede. For os er DR2 hjemmelavet. Der er virkelig følelser og sjæl, i det vi laver lige fra lagkage til pressemødet og til de programmer, der kommer på skærmen," siger Gitte Rabøl, der sammen med kollegaen Mette Davidsen-Nielsen satsede på at lave fjernsyn 'ude på kanten af stolen':

"Vi har prøvet at være så modige vi kunne. At sætte dagsordenen ved at vove et øje med nye talenter og nye ideer, men også at skabe debat, og det er lykkedes med f.eks. Den Hemmelige Krig, Ramadan Kalenderen og Adam og Asmar," siger Mette Davidsen-Nielsen.

Allerede i sommer talte de to med DR's ledelse om at forlade DR2.

Det var dog først onsdag, at resten af DR fik at vide, at de to chefer forlader kanalen.

Årsagen hertil har ifølge Mette Davidsen-Nielsen til dels noget med DR's besparelser at gøre, og så alligevel ikke:

- Er jeres afgang en indirekte kritik af DR's besparelser?

"Det er en analyse af situationen. Vi har siddet her i mange år, og nu ser verden anderledes ud. Så det er mere en reaktion, end det er en kritik," siger Mette Davidsen-Nielsen.

- Vil det sige, at besparelserne er anledningen til, at I forlader DR2?

"Nej, det er det overhovedet ikke. Det handler om timing, vi har siddet på kanalen i tv-sammenhæng i rigtig mange år, og når vi hele tiden skriger på forandring, skubber til medarbejderne og hele tiden efterspørger noget nyt, så må vi ligesom walk the talk," siger Mette Davidsen-Nielsen og fortsætter:

"Alle mennesker har et repetoire og nogen præferencer. I sådan et job sidder vi jo og siger ja og nej til en masse programforslag og folks hjerteblod. Så kanalen bliver også præget af vores temperament, og det har sin tid. Derfor giver det god mening, at skifte ud i vores stillinger."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her