Læsetid: 3 min.

Ferieminder og rødvinsbudget

- inspiration til ordentlig livsførelse
Kultur
10. august 2007

"Der går vel en uges tid, så ender vi med papvin," sagde den førende redaktionelle kammerat, da der blev spurgt til vinforbruget under ferien.

Han bekræftede dermed teorien om, at folk drikker mere, men til gengæld ringere, vin under ferier, end de gør resten af året. Resten af selskabet samtykkede, og den næstførende redaktør, der kommer fra beskedne kår i det nordjyske, fastslog, at "vinbudgettet pr. uge var det samme som altid, og kun en cru-nedgang kunne sikre kvantum".

For en vinskribent er den slags deprimerende, for hvor er vi så henne? Stigende feriebudgetter, øget kvantum, ringere kvalitet. Værre kan det næsten ikke blive. Vejen frem er naturligvis at indføre en ugentlig drik-så-noget-ordentligt-dag under ferier. Budgettet skal løftes med 100-200 pr. uge, men i forhold til det samlede budget burde det være tåleligt.

At få Informations læsere og førende kammerater til at bruge penge på kvalitetshvidvin er svært, så vi begynder med de røde vine i den lidt tungere ende, så passer de også til sommerens regnmængder.

Vindage

Et godt udgangspunkt for en vindag kunne være et af de to testeksempler til godt 100 kroner. I Castei Valpolicella Classico Ripasso er tydeligt i familie med producentens velkendte kvalitets-amaroner. En slags lidt fattigere fætter med mange af kvaliteterne i behold. En kraftig behagelig vin med stor bouquet, lang eftersmag og den store frugtfyldte sødme, der er en naturlig del af de bedste Ripassoer.

For mange vindrikkere appellerer Australien mere til den kvantitative end den kvalitative sans. Det er urimeligt, og det er en skam.

Arenberg Estates D'Arry 2004 Shiraz og Grenache er en formidabel god vin til prisen. En på én gang tør og frugtfyldt sag, med alenlang eftersmag og mindelser om de lidt bedre vine fra Chateuneuf-du-Pape. Der er krydderi, blødhed og først og fremmest umådelig meget vin for pengene. At vinguruen Parker så giver den 91 point på sin skala, kan man gå op i eller blæse på alt efter temperament.

I den lidt dyrere ende er der i disse år et stort udbud af italiensk kvalitetsvin. Et godt eksempel er Cantine Deis 2004 udgave af Vino Nobile Montepulciano. Vi er i Sangiovese-land tilsat lidt Canaiolo og Mammolo. Der er tale om vin fra gamle stokke med en behagelig, lidt forfinet og fyldig smag med flotte tanniner. Nabobyen Montalcino er ganske vist mere berømt, men pris og kvalitet er i Cantine Deis udgave i fornem sammenhæng.

Ugens dyreste vin, 320 kr. for en flaske, er Clerico Langhe 2003. Vinen topper formentlig først om tre-fire år, så selv om en smagning nu er barnemord, er det bestemt en oplevelse.

Tørheden er først lidt overvældende, smagen af mørke bær er markant, og tanninerne er store og flotte. Den er lavet på 90 procent Nebbiolo, og producenten er kendt som en af de bedre af italienske topvine. Den er i dag som smagsoplevelse ikke pengene værd, men hører til på gemmehylden, for den har potentiale til noget rigtig stort.

Der er alenlangt fra sommerhusferiens papvine og den lokale Brugsen til en køberhavnerfin vinhandlers Clerico Langhe, men på udvalgte dage er det rejsen værd. Herregud, det er ikke til at vide, hvor længe man er her. Nyd det dog. Også i sommerferien.

***** I Castei Ripasso 2003 Chris-wine (tlf. 4343 6565 anviser forhandler) 108,-

****** Arenberg Estates D'arry 2004 www.eriksorensenvin.dk 109,95

***** Vino Nobile Montepulciano 2004 www.wine.dk 159,-

****(** muligvis) Clerico Langhe 2003 www.enoteca-vin.dk 320,-

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her