Læsetid: 2 min.

Hollywood omsider ajour med terrorkrigen

Mundkurvenes tid er tilsyneladende forbi: En række Hollywood-film med Bush-regeringens krig mod terror som tematisk baggrund har kurs mod biograflærrederne
Kultur
31. august 2007

Mon ikke de første år af det 21. århundrede vil blive en periode, mange amerikanere vil se tilbage på med den tømmermændsplagedes flakkende og skamfulde blik? En periode, hvor det mindste pip fik folk stemplet som 'upatriotiske', og hvor mange af de mindre psykologisk robuste skeptikere utvivlsomt gjorde det ellers meget uamerikanske at lade sig intimidere til tavshed.

Måske fordi Bush nu gudskelov fremstår som en svækket, ja, næsten knækket mand, giver Hollywood altså omsider sit besyv med på utilsløret og uallegorisk vis.

Med os eller med dem

Blandt de kommende film er venstrefløjsveteranen Robert Redfords Lions for Lambs, i hvilken en senator som et ekko af det berygtede "du er enten med os eller med terroristerne"-ultimatum spørger en journalist: "Vil du vinde krigen mod terror, ja eller nej?"

Der er dansk premiere 9. november, ugen efter Peter Bergs The Kingdom, som tager udgangspunkt i et faktisk terroranslag mod amerikanere i Saudi-Arabien i 2003.

En mand, du ikke kan nå

På Redfords filmfestival Sundance gik publikumsprisen tidligere på året til den dobbelttydigt betitlede Grace is Gone, som fokuserer på den nærmeste familie til en kvindelig soldat, som faldt i Irak. Selveste Clint Eastwood - som ikke er så konservativ, at det gør noget - har komponeret musikken.

En anden aldrende instruktør, Brian de Palma, er på banen med Redacted, hvis plot lyder lidt hen ad de Palmas Vietnam-film De kaldte os helte (1989), som skildrede amerikanske soldaters overgreb på civilbefolkningen.

At disse film skulle gøre den hovedansvarlige for fadæsen klogere, synes fra starten udelukket, for som et lyst hoved (jeg har desværre glemt hvilket) engang formulerede det: "You can not reason a man out of what he was not reasoned into in the first place".

Ej heller bør man glæde sig for meget for tidligt. Drømmefabrikken laver jo film ud fra den målsætning, at de skal ramme bredt og indtjene mange penge, hvilket hurtigt kan tage brodden af en kritisk dagsorden.

Men at Hollywood overhovedet taler om elefanten i dagligstuen, er da et fremskridt i sig selv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her