Læsetid: 3 min.

Et hop fra skuldrene af kæmper

Det gik rigtig godt med at synge på engelsk for Julie Maria. Anmelderne jublede. Men pludselig ville det engelske bare ikke komme til hende mere. Den rigtige inspirator var dukket op på det rigtige tidspunkt
Kultur
13. august 2007

Det har været klart for Julie Maria, siden hun var fire år. Hun var som barn omringet af musikere konstant, moren er jazzsangerinden Mona Larsen, stedfaren er bassisten Bo Stief, faren er pianisten Kaare Barkou. Musikere er vandret ind og ud af hjemmet, og hun var fra helt lille med på tour.

"Jeg er så meget musiker, at jeg har svært ved at definere mig som andet."

På den måde er det mere musikken, der har valgt Julie Maria end omvendt.

I 2004 debuterede hun med den engelsksprogede jazzpopplade Beautiful Minor. Anmelderne var meget glade og det virkede som om, hun havde fundet den rette vej. Men pludselig drejede den. TV-2-forsanger Steffen Brandt havde hørt Julie Marias plade. Og med ét var et samarbejde sat i gang. De to arbejdede med at fortolke hinandens sange og drog rundt i landet for at optræde med dem. Og i den forbindelse skete der noget for Julie Maria.

Et lyn

"Jeg kan huske det lige så tydeligt. Det var den sang, der på pladen hedder "At elske dig". Han havde oversat den til dansk, og da jeg sad dér med papiret med hans ord, var det som om et lyn slog ned i mig. Da jeg begyndte at synge den danske tekst var det som havde det altid havde været sådan."

Efter den oplevelse føltes det engelske ikke længere helt rigtigt.

"Jeg prøvede længe at skrive på engelsk, men det ville ikke rigtig komme til mig. Jeg havde fået vækket en indre stemme, jeg ikke kunne undlade at følge. Jeg var i tvivl længe, men det har altid virket bedst for mig at følge mit hjerte, og det gjorde jeg så til sidst."

Hun gik imod strømmen og begyndte at skrive teksterne på dansk. Og hun afsøger forskellige områder af musikken. Flere af numrene har for eksempel rockelementer.

"Den rigtige inspirator kom på det rigtige tidspunkt. Sådan har det ofte været i mit liv. Hvis man er åben overfor det så sker der altid noget spændende, når mennesker mødes."

Selvom Julie Maria har arbejdet sammen med Steffen Brandt og har anerkendte musikere i den nærmeste familie, så har hun aldrig følt et præstationspres.

"Jeg føler ikke, at jeg er vokset ud af noget. På den måde er mine valg ikke så bevidste. Jeg har ikke taget beslutninger ud fra hvad jeg tror andre har forventet. Jeg har selvfølgelig ofte været i tvivl, men jeg tror jeg har valgt den sikre men lange vej. Nemlig altid at følge min indre stemme."

Hjertelighed

I de situationer, hvor hun ikke har gjort det, har hun simpelthen fået det dårligt.

"Det eneste, der altid har været 100 pct. sikkert for mig, er musikken. Hvis jeg bevæger mig væk fra den, så bliver jeg ked af det. Så ved jeg ikke rigtig, hvorfor jeg er her. Det er det, der giver alt andet mening."

Hun håber, at man kan høre det på den plade, der udkommer i dag. På kanten af virkeligheden kommer fra et meget ærligt og hjerteligt sted.

"Det håber jeg, folk kan mærke. Det kan godt være, at de vil opfatte musikken som naiv, men for mig er den godtroende vej den sværeste, og hvis bare en enkelt følger med mig, så jubler jeg. Jeg håber, man kan høre, at jeg har skrevet det med hjertelighed. Hjertelighed er et fænomen, man ikke oplever meget af for tiden, og faktisk oplever jeg tit, at folk ikke ved hvordan de skal reagerer, hvis man møder dem derfra."

Men for Julie Maria ville det virke mærkeligt ikke selv at leve efter det kodeks, hun skriver om i sine sange.

"Det betyder utrolig meget for mig, at folk har det godt i mit selskab. At de er afslappede. Det er faktisk ret trist, at folk ikke ved, hvordan de skal reagere på, at et andet menneske er mere venlig overfor dem, end hvad almindelig høflighed byder dem."

Julie Maria er kommet tættere på sit eget hjerte i forbindelse med tilblivelsen af På kanten af virkeligheden.

"Hvis man følger sin indre stemme, så bliver man automatisk mere ærlig både overfor sig selv og andre. Man bliver sårbar, men i den sårbarhed ligger der også en enorm styrke. Det er faktisk ret smart."

* 'På kanten af virkeligheden' udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her