Læsetid: 4 min.

Indien opruster med ni mio. flere studerende

Den indiske regering satser nu stort på højere uddannelse. Yderligere ni millioner studerende ventes at indtage indiske universiteter inden 2015
The Indian Institute of Technology (IIT) er flere år i træk blevet vurderet som verdens næstbedste ingeniørstudium, kun overgået af det amerikanske MIT. Problemet er bare, at mange af Indiens kvikke hoveder forlader landet. Det håber Indiens regering nu at lave om på.

The Indian Institute of Technology (IIT) er flere år i træk blevet vurderet som verdens næstbedste ingeniørstudium, kun overgået af det amerikanske MIT. Problemet er bare, at mange af Indiens kvikke hoveder forlader landet. Det håber Indiens regering nu at lave om på.

Gautam Singh

20. august 2007

Den indiske regring har nu sat handling bag deres ord om at gøre en højtuddannet befolkning til hjørnestenen i landets kamp for en førerposition i fremtidens globale økonomi. Som en del af den fremårsplan, regeringen fremlagde i sidste uge, skal bevillingerne til universiteterne tredobles, så yderligere ni millioner indere skal være indskrevet på landets universiteter ved udgangen af 2015.

"Hvis vi skal udnytte vores menneskelige potentiale, har vi brug for et kvantespring i satsningen på uddannelse. Vore universiteter skal være velstyrede og velfinansierede, og vi har brug for en massiv ekspansion i mulighederne for højere uddannelse," sagde premierminister Manmohan Singh ved præsentationen af planen.

Og der er grund til at satse stort og hurtigt. I dag er det kun 50 procent af de af Indiens unge, som færdiggør en gymnasiel uddannelse, der får mulighed for at gå videre i uddannelsessystemet. Og selv for dem, der er heldige, er uddannelsernes standard ofte kritisabel.

The Indian Institute of Technology (IIT) er flere år i træk blevet vurderet som verdens næstbedste ingeniørstudium, kun overgået af det prestigefulde amerikanske MIT, men to tredjedele af de indiske universiteter vurderes at være 'under middel' i forhold til internationale standarder.

Det kan bremse den økonomiske vækst og medføre, at internationale virksomheder mister interessen for Indien. Ifølge en ny undersøgelse foretaget blandt 600 multinationale virksomheder, er mangel på kvalificeret arbejdskraft virksomhedernes største bekymring ved at etablere sig i Indien.

Fordel for Danmark

Indien har en lang tradition for mobil arbejdsstyrke, ikke mindst blandt de højtuddannede. I en tid, hvor mangel på kvalificeret arbejdskraft står øverst på dagsordenen i europæiske lande, kan millioner af nye indiske kandidater vise sig at blive en vigtig saltvandsindsprøjtning.

Men Indiens regering satser på at højne standarden for at holde de kvikke hoveder hjemme, vurderer vicedekan ved Danmarks Tekniske Universitet, Hans Henrik Saxild.

"Tidligere har de indiske studerende gennemført deres bachelor hjemme og taget overbygningen i USA eller Europa, hvor de ofte bagefter har fået arbejde. Den tendens ønsker den indiske regering sandsynligvis at ændre," siger han.

Hvis Danmark ønsker at tiltrække kvalificeret indisk arbejdskraft, kan universiteterne være et trækplaster, men efter 2006, hvor det blev pålagt studerende fra lande uden for EU at betale - på DTU 210.000 kr. for en to-årig uddanelse - har det været så som så med interessen, fortæller Hans Henrik Saxild, der ærger sig.

"Hvis de valgte at læse i Danmark, kunne det jo være, at vi kunne holde på dem," siger han.

Og det er der ifølge Niels Henrik Larsen, souschef for det internationale kontor på Copenhagen Business school (CBS), al mulig grund til.

"Konkurrencen på de indiske universiteter er jo benhård. Vi har blandt andet hørt om et tilfælde, hvor der var 40.000 ansøgere til to pladser. Det er derfor toppen af toppen, som vi får, og det er jo en fornøjelse, både for os og for de virksomheder, hvor de studerende er i praktik," fortæller Niels Henrik Larsen.

Flaskehalse

Men der kan vise sig at være rigeligt med indiske hjerner tilbage til de danske universiteter.

Ifølge Jørgen Dige Pedersen, Indien-ekspert ved Aarhus Universitet, kan landet nemlig få meget svært ved at leve op til de forkromede nye planer.

"Det kan vise sig meget vanskeligt at finde kvalificerede undervisere. Der er jo frygtelig mange højtuddannede indere, men de fleste er i udlandet, og det kan blive meget dyrt at lokke dem hjem," siger Jørgen Dige Pedersen og fortsætter:

"Der kan blive problemer med kvaliteten. Allerede nu klager flere virksomheder over, at de uddannede ikke holder den standard, som forventes. Hvis Indien virkelig vil have ni millioner flere ind på universiteterne på så kort tid, kan man frygte, at det bliver endnu værre."

Jørgen Dige Pedersen mener, at Indien burde satse mere på at styrke mellemuddannelserne og derved sikre, at der i fremtiden er tilstrækkeligt rekrutteringsgrundlag.

"Indien har for længe koncentreret sig om toppen af uddannelsessystemet og forsømt den brede grunduddannelse. Det kan vise sig at give bagslag," siger han.

Den bekymring deles af Verdensbanken, der sidste år advarede Indien mod at satse for meget på eliteuddannelserne. Noget tyder nemlig på, at landets almindelige produktionsvirksomheder taber i kampen om den kvalificerede arbejdskraft, en udvikling, der i værste fald kan betyde stagnation i industrisektoren.

Hans Henrik Saxild mener dog, at Indien kan drage fordel af at videreudvikle landets forskningsrettede tekniske uddannelser.

"Til forskel fra Kina har Indien hidtil satset på at uddanne ingeniører til forskning og innovation, ikke mindst i it-sektoren. Hvis det er på det område, de nu vil ruste op, kan det give Indien en stor fordel på det internationale marked," vurderer han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu