Læsetid: 4 min.

Jensens Forskningscenter

Uansvarlighed, synder, løgn, fortielser, usselt medløberi, bare patter og agiteren for tvunget køkkentjeneste for alt hankøn. Hvad mon Bent Jensen finder ud af i sit forskningscenter?
Kultur
1. september 2007

Man kan forske i alt. Undersøge hvad det skal være. F.eks. kan man forske i fortidens synder, fortidens løgn, fortielse, undergravende virksomhed vendt mod statens sikkerhed. Usselt medløberi. Det må være noget i den retning, historikeren Bent Jensen foretager sig på sit forskningscenter, der som særligt forskningsområde har venstrefløjens uansvarlighed og (sandsynligvis) kriminelle handlinger under Den Kolde Krig. Ganske vist ligger det lidt tungt med forskningsresultaterne. Men de kommer vel? Jensens forskningscenter er jo det andet forsøg på at finde belastende materiale mod folk med fuldskæg og kommunistiske sympatier, som de nu er rendt fra, så mon dog ikke det skulle lykkes denne gang?

Skiderik som skiderik

Det er lidt nedslående, at den eneste, der rigtig har fået noget ud af det, indtil nu, er journalisten Jørgen Dragsdahl, der nu to gange har fået penge som erstatning for, at beskyldningerne mod ham ikke helt kan bevises endnu. Hvis der skulle ske det, at Jensen heller ikke kan finde tilstrækkeligt med fældende beviser for, at intellektuelle og kunstnere, journalister og den slags skab, var en samling politiske forbrydere under hin Kolde Krig, kunne man selvfølgelig forestille sig, at Jensens forskningscenter fik til opgave at undersøge andre, måske nyere, eksempler på uansvarlighed, synder, løgn og fortielser, usselt medløberi og (mulige) kriminelle handlinger, f.eks. i forbindelse med beslutningen om at lade Danmark deltage i Irak-krigen. Uanset hvordan man nu ser på det, så er løgn og fortielse, kriminalitet og uansvarlighed noget ulækkert stads. Lad os slå ned på det i fællig - og en kapacitet som historikeren Bent Jensen vil utvivlsomt være nyttig med hensyn til valg af metode til at afsløre de politikere og meningsdannere, som har ført Danmark ud i en meningsløs krig. Vi mener: skiderikker er vel skiderikker, uanset om de er venstre- eller højreorienterede? Så meget kan vi vel blive enige om? Så man kunne godt være fristet til at sige til Jensen: drop nu de venstreorienterede idioter. Der var en helvedes masse fjolleri dengang, sludder og vrøvl, ævl og kævl og eksotiske fraktionsdannelser, åndssvage sekter, der først og fremmest bekrigede hinanden. Og nogen særlig opbakning i befolkningen havde de jo ikke, vel? Et absolut mindretal. Nutidens slyngler, derimod, de har skam et folketingsflertal bag sig. De er uden sammenligning langt, langt farligere end Venstresocialisterne med deres slangebøsse i sin tid. Og mon ikke også der er noget mere substans i anklagerne mod dem? Anklagerne for løgn og fortielser f.eks. Ja, strengt taget kan jeg jo ikke vide det, om ikke andet så fordi jeg ikke er forsker og kun hedder Nielsen. Men hvis Jensen gad, kunne han vel finde ud af det. På sit forskningscenter, der jo alligevel - med forlov - ikke rigtig har noget fornuftigt at foretage sig.

I en slags bunker

Men Jensen gider nok ikke høre på én. Måske er det også et helt særligt forskningscenter han har? Et forsknings-center består vel i almindelighed af et eller flere kontorer, nogle ansatte, et bibliotek, arkivskabe, nogle computerfiler. En cigarkasse med frimærker måske også. Men Jensens, forstiller jeg mig, thi selv danske forfattere har trods alt en smule fantasi, Jensens er en slags bunker, omgivet af metertykke mure og en voldgrav. Et fort. Her trives fortidens synder, skyld, nederdrægtighed og politisk kriminalitet i form af forskningsobjekter. De holdes i bure ligesom rotter. Jensen, lederen, selve Forskeren, med stålbriller og en sammenrimpet lille mund, der ikke udtrykker nogen særlig tillid til menneskene, er naturligvis i uniform, når han arbejder. De ansatte ligeså, men næppe så prangende. Mon ikke også der er indrettet et lillebitte torturkammer til den dag, hvor man er i stand til at indkalde mis-tænkte til forhør?

Skrækkelige tider

Lidt tommelskruer og en smule ophæng i loftkroge skulle nok få nutidens gymnasielærere til at indrømme, at de i sin tid gik ind for det endelige opgør med kapitalismen. Dem af hunkøn, de spidsnæsede lærerinder der nutildags underviser sagesløse børn og unge i drama og dansk litteratur (bvadr!), kan man nøjes med at kilde lidt under tæerne. Så vil de helt sikkert bryde sammen og tilstå, på deres grædende knæ, at de i de slemme 70'ere optrådte med bare patter i offentlige forsamlinger, hvor de samtidig agiterede for proletariatets diktatur og tvungen køkken-tjeneste for alt hankøn. Jamen, vi kan selv huske det, det VAR skrækkelige tider dengang! Jensen kan uden tvivl også huske det. Og på trods af sit noget strenge forskerlook er han skam en mand med et roligt, jysk væsen. Besindig og overtalende, ligefrem beroligende. Jo, vi har engang oplevet ham live, han er en mand, man godt turde købe en brugt bil af, bestemt. Mand for at fremtvinge tilståelser, helt uden brug af amerikanske afhøringsmetoder, er han sikkert også. Skal vi så ikke bare sige, at du indrømmer, at du havde planer om at sprænge Berlingske Tidende i luften? kunne han f.eks. spørge. Så sidder der en eller anden udmattet cand. mag. i misklædelig habit og alt for tyk strikketrøje og siger jo, lad os bare det. Bare for at få fred. Det er jo det, vi vil her til lands. Og nogen særlig straf bliver der næppe tale om, Jensen er ikke noget umenneske. Et års tvunget medlemskab af Dansk Folkeparti, sådan noget i den stil. Det dør man vel ikke af?

Serie

Vinn & Skæv

Forfatter Bent Vinn Nielsen skriver sig igennem tingene.

Udkom sidste gang i september 2014.

Seneste artikler

 • I skældsordenes rækker

  12. september 2014
  Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
 • Morgenstemning i Nykøbing F

  5. september 2014
  Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
 • Gårdens dyr

  15. august 2014
  Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her