Læsetid: 3 min.

Journalist skriver bog om trafficking: Forbyd prostitution

Jeg fatter ikke, at vi kan leve med, at op til 300 udenlandske kvinder holdes som sexslaver i Danmark, siger journalisten Jens Høvsgaard, hvis bog ’Solgt til sex’ udkommer i næste uge
Kultur
1. september 2007

»Når pigerne foran Non-Stop Cinerotic i Istedgade forsvinder, så er de eneste, der spørger til de forsvundne, de andre afrikanske piger i gaden. Der er ingen pårørende, der kan melde dem savnede, og der er ingen, hverken fra politiet eller de opsøgende gadeteams fra Reden, der forsøger at finde ud af, hvad der er sket. (...) Kun de andre piger skænker de forsvundne piger en tanke, men de holder deres mund og spørger kun hinanden. Hvis man stiller for mange spørgsmål, så kan man risikere at blive den næste i rækken af forsvundne piger.«

Der bliver gået til stålet i journalist Jens Høvsgaards bog Solgt til sex, hvis angivelige formål er at sætte ansigter på enkelte af de mange tusinde kvinder, der hvert år tvinges til at blive sexslaver, og de helt forfærdende vilkår, disse kvinder lever under: Vold, trusler mod familien, tæv og voldtægt – og i yderste konsekvens en mystisk forsvinden...
»Efter at have beskæftiget mig intensivt med kvindehandel i snart to år, er jeg ikke i tvivl om, hvad der bør gøres. Vi skal forbyde prostitution. Det er langt fra nok kun at kriminalisere købesexkunderne, fordi vi kan se i Sverige, at det bare fører til et skjult og mere råt købesexmarked. Vi er nødt til at følge et forbud mod prostitution op med en massiv politiindsats mod bagmændene og rufferkarlene og en mindst lige så omfattende social indsats for pigerne,« siger Høvsgaard.

– Er det ikke udtryk for snerperi?

»Nej, det er udtryk for simpel anstændighed,« lyder svaret.

Carmen & Rose
Forklædt som sexkøbmand fra Danmark filmede Høvsgaard med skjult kamera, hvordan han i et lyssky kvarter bag banegården i Bukarest i foråret 2006 købte den kun 16-årige zigøjnerpige Carmen for ca. 15.000 kr. Herefter var Carmen hans private ejendom, og hun kunne være endt på linje med de andre unge rumænske eller bulgarske piger, der nat efter nat trækker foran SuperBrugsen på Halmtorvet i København. I stedet blev Carmen afleveret på et shelter, hvorfra hun nu forsøger at opbygge en ny tilværelse i Rumænien.

Og da det 26-årige nigerianske trafficking-offer Rose flygtede fra sin rufferkarl, der havde anbragt hende og flere andre unge nigerianske kvinder på anden sal i en villa i Vanløse, når de ikke skulle trække på Istedgade, var det Høvsgaard, Rose først fortalte sin historie til. Siden hen gik hun til politiet med sin viden om bagmændene. Det endte med en udvisningsdom til den kvinde, der havde været mama for Rose, som selv, omend på et hængende hår, fik en permanent opholdstilladelse i Danmark.

900 voldtægter i døgnet
»Vi har skabt et marked, hvor vi trækker kvinder herop for at udnytte dem i købesexindustrien. Så ansvaret for at gøre noget for disse kvinder er udelukkende vores. Efter min vurdering er det bedste, vi kan gøre, at sætte hårdt ind mod bagmændene,« siger Høvsgaard og henviser til Rigspolitiets opgørelse af udenlandske prostituerede i Danmark: Markedet er stigende, og lige nu er der mellem 2.500 og 3.000 udenlandske prostituerede.
»Lad os antage, at kun hver tiende af dem er her mod deres egen vilje, det giver immervæk 300 kvinder, der hver eneste døgn tvinges til at have sex med 20-30 kunder. For mig er der ikke tvivl om, at det er decideret voldtægt, så vi har altså et sted mellem 600 og 900 voldtægter hvert eneste døgn. Og det er endda lavt sat,« forklarer Høvsgaard og tilføjer:

»Den eneste grund til, at det får lov at fortsætte dag ud og nat ind, er, at der er tale om kvinder fra fattige lande. Hvis bare én eneste dansk kvinde blev udsat for den slags rædsler, så ville vi opleve et ramaskrig og et krav i befolkningen om lige nu at få sat en stopper for de grusomme forhold.«

»For mig er det uforståeligt, at politiet ikke omgående skrider ind mod de bagmænd, man kan se i dyre designerhabitter og store Audier køre rundt og kontrollere de unge rumænske prostituerede på Halmtorvet. Eller mod de pæne danske forretningsfolk, der tjener penge på at leje lokaler ud til prostitution,« siger Høvsgaard.

»I stedet bruger politiet åbenbart kræfterne sammen med Skat på at kontrollere, om de prostituerede rundt omkring på bordellerne snyder med momsindbetalingen. Det sker efter recepten follow the money – jeg synes, politiet i stedet skulle follow the pimps!«

uda@information.dk

’Solgt til sex’ udkommer den 6. september på forlaget People’s Press

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her