Læsetid: 3 min.

Fra kærlighed til selvhad

Tv2 Zulus deroute er et skræmmeeksempel på, hvor galt det kan gå, når en tv-kanal ikke længere har Public Service forpligtigelser
Kultur
24. august 2007
Kongen af Queens. Et af de mange programmer, der kører nu i en uendelig båndsløjfe på kanalen, der blev født af kærlighed til mediet.

Kongen af Queens. Et af de mange programmer, der kører nu i en uendelig båndsløjfe på kanalen, der blev født af kærlighed til mediet.

TV 2

"Nu sender vi komedieserien Kongen af Queens."

Lyden af Vigga Svenssons spinkle stemme, der præsenterer programmerne på TV2 Zulu, får mig til at tænke på dengang i starten af årtusindet, hvor hun var vært på programmet Raketfart, der var et seriøst og gennemarbejdet musikprogram af den slags, der er sjældne på dansk tv.

Dengang TV2 Zulu var programchef Palle Strøms legeplads. "Fordi vi elsker TV," var sloganet. Og man troede sgu på det.

Palle Strøm havde bragt den kitschede fejring af gedigent tv med sig, som han blev repræsentant for i programmet Gotha på DR2. TV2 Zulu kom som sendt fra himlen på det tidspunkt.

Overhalet af DR2

DR2 var stadig tynget af egne ambitioner: De ville gerne være P1 på fjernsyn og rent ud sagt, så var det kedeligt. Simpelthen. Siden har de overhalet TV2 Zulu med imponerende længder, men dengang tørstede man efter et sted, hvor man bare lavede godt tv.

Ikke tomhjernede underholdningsshows, hvor kendte mennesker voldtog den danske sangskat i bedste sendetid, men programmer, der forsøgte at eksperimentere og bruge alle de virkemidler, fjernsyn har til rådighed. Og det gjorde de på TV2 Zulu.

Det gjaldt ikke kun ugentligt tilbagevendende aktualitetsprogrammer som Raketfart eller Musik Nu, men også kanalens flagskibe som for eksempel Åndernes Magt. Spøgelsesjægerne satte jo gang i en sand bølge af artikler, programmer og bøger om det okkulte. Det kan man mene om, hvad man vil, men det er et faktum, at Åndernes Magt var forbandet godt tv.

Et sminket lig

Men i 2003 blev TV2 Zulu til en betalingskanal. TV2 ejer stadig 100 pct. af aktierne, men TV2 Zulu er ikke længere en public service-kanal. Siden da er det kun gået ned ad bakke.

Bevares, kanalen fostrer stadig udmærket fjernsyn som FC Zulu og Klovn, men de programmer er blot foundation på et smukt lig.

Forleden aften sendte TV2 Zulu et program kl 20.50, hvor et par skabede afdankede amerikanske barnestjerner fra henholdsvis The Cosby Show og en anden familievenlig sitcom, der end ikke har været sendt i Danmark, præsenterede en liste over de 50 mest nuttede barnestjerner. Suk.

Spild af tid

Vinderen var The Simpsons, hvis det skulle have nogen som helst interesse. Med denne oplysning afslører jeg selvfølgelig, at jeg så programmet til ende. Indrømmet. Men alene det faktum, at jeg bliver hængende, for at se hvilken plads Drew Barrymore ligger på, gør det ikke til godt fjernsyn.

Det er bare pinligt for mig. For jeg fik absolut ikke noget ud af det. Jeg spildte min tid. Evnen til at lave tv, der hverken spilder min tid eller keder mig ihjel, har TV2 Zulu mistet. TV2 Zulus deroute skyldes muligvis ikke kun, at det ikke længere er en public service-kanal, eller at Palle Strøm for længst har forladt skuden og bevæget sig fra den ene chefstol til den anden i TV2.

Men engagementet og gnisten er væk og kommer kun sporadisk til syne, når Vigga Svensson præsenterer programmer, eller når kanalen laver reklame for TV2 Zulus sommerbio.

Se på sendefladen

Resten af tiden er der The Fabolous Life of ham den fuldstændig ligegyldige forsanger i Boyzone eller den 25. genudsendelse af Venner afsnit nummer 4-5 eller Sams Bar (!). Og man kan ikke undgå at spørge sig selv, hvordan det mon ville se ud, hvis det stadig var en public service-kanal.

Der er nogen af os, der fortsat har behov for, at nogle vælger godt fjernsyn for os, ellers ender det bare med, at vi alle ved, hvem der ligger nummer to på listen over de 50 mest nuttede barnestjerner ... Macaulay Culkin.

Hvis de stadig elsker tv på TV2 Zulu, så må et blik ned af deres egen sendeplan resultere i et akut anfald af selvhad.

TV2 Zulu: Det meste af tiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her