Læsetid: 3 min.

Konflikt og spin

På Michael Ulvemans natbord ligger der bøger om Mellemøsten og af Tony Blair's tidligere spindoktor. Især det første, synes stats-ministerens spindoktor, vi alle burde læse mere om
25. august 2007

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Det er der mange, der har, men hvis jeg skal vælge én, så bliver det The looming tower, Al-Qaeda and the road to 9/11. Den er skrevet af Lawrence Wright, som arbejder til dagligt på The New Yorker. Det er en helt utroligt spændende fortælling om, hvordan den fanatiske islamisme opstod, og hvordan det endte med angrebet på World Trade Center. Det er en faktuel fortælling, skrevet på baggrund af hundredevis af interviews. Den tager udgangspunkt i nogle få personer og deres tankegang, både inden for CIA og FBI, men også inden for den islamiske bevægelse, hvor vi bliver bragt rundt i Egypten, Saudi Arabien, Pakistan, Afghanistan osv. Den ruller historien op kronologisk helt tilbage fra 1950'erne i Egypten. Og så gør den rede for, hvordan det fanatiske tankesæt bredte sig mere og mere i Mellemøsten."

Ingen løsninger

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Jamen, så bliver det denne her bog. Den er enormt vigtig og tankevækkende. Også fordi jeg tror, at denne konflikt vil optage os i generationer frem, og derfor er det jo enormt vigtigt, at folk lærer noget om det."

"Jeg tror, der er en kæmpe forståelseskløft i Vesten, i forhold til hvad det er for nogle følelser, og hvad det i virkeligheden er for et had, de her mennesker har imod Vesten. Den giver ikke nogen løsninger, men den afvikler en historie, som jeg ikke tror, særligt mange mennesker ved så forfærdeligt meget om."

- Hvad er det så, vi burde vide, som bogen kan fortælle os?

"Det er jo mange ting. Jeg tror bare, der er en generel uvidenhed. Efter endt læsning sidder man rystet tilbage, fordi vi ikke så det her komme. At man ikke fra amerikansk side havde gennemskuet, hvad det var, der var på vej. Det undrer mig lidt, fordi der var mange advarsler. Det var sådan set penslet ud. Det viser bogen ved at lægge tingene op ved siden af hinanden."

- Hvad er den værste bog, du har læst?

"Det aner jeg simpelthen ikke. Når jeg læser bøger, så fornemmer jeg hurtigt, om der er tale om en god eller en dårlig bog. Og hvis den er dårlig, så lægger jeg den fra mig. Jeg har sådan en grænse på 50-100 sider, og hvis ikke jeg er fanget der, så kommer jeg ikke igennem den."

- Hvornår læser du?

"De aftener, hvor jeg ikke har noget andet vigtigt, hvor børnene er lagt i seng, og der ikke er noget interessant i fjernsynet, så kan jeg godt sidde og læse et par timer. Det synes jeg er smadder hyggeligt. At nyde den der stilhed, der er til fordybelse."

Ulveman og Blair

- Hvad er du i gang med at læse nu?

"Lige nu er jeg i gang med at læse Blairs tidligere spindokter Alistair Campbells bog The Blair Years. Den fik jeg i bryllupsgave. Indtil videre ret spændende, selvfølgelig i forhold til, hvor jeg sidder. I sommerferien læste jeg bogen om Blekingegadebanden, som jeg syntes, var en fremragende bog, som jeg undrer mig over, ikke er skrevet for længst."

"Det var jo en sag, som optog os kolossalt meget dengang. Men det var ikke en fortælling, man fuldstændig forstod, dengang sagen kørte. Dengang prøvede man at køre retssagen mod Blekingegadebanden som en banal røverisag, og alle havde på fornemmelsen, at der lå meget mere bag. Bogen dokumenterer, at der i realiteten var tale om en palæstinensisk celle i Danmark, der støttede palæstinensernes terrorisme. Men anklagemyndigheden valgte dengang, nok ud fra strategiske hensyn, kun at køre det som en ren røverisag. Det havde nok været en anderledes retssag, hvis den havde fundet sted i dag, især i lyset af de ting, der skete efter 9/11."

- Hvad er det næste, du skal i gang med at læse?

"Jeg har varmt fået anbefalet

Mænd der hader kvinder af Stieg Larsson. Den vil jeg meget gerne læse, blandt andet fordi alle kvinder snakker om den.

Michael Ulveman er statsministerens personlige rådgiver

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu