Kommentar
Læsetid: 3 min.

Kulturministeren sætter sig mellem to stole

Brian Mikkelsens årlige pulje på 24 mio. kr til støtte af projekter i provinsen strider mod armslængdeprincippet i dansk kulturstøtte. Et dilemma, og minsteren gør sig selv en bjørnetjeneste, lyder vurderingerne
Kritikken af Brian Mikkelsen går blandt andet på, at han tilgodeser sin egen valgkreds, når han deler penge ud.

Kritikken af Brian Mikkelsen går blandt andet på, at han tilgodeser sin egen valgkreds, når han deler penge ud.

Lars Nybøll

Kultur
22. august 2007

Kulturministeriet har netop uddelt puljen 'Kultur i hele landet', der skal støtte en række nyskabende og eksemplariske kulturprojekter uden for københavnsområdet, og det møder kritik.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) har den endelige afgørelse, af hvem der skal have glæde af de 24 millioner kroner, der hovedsageligt stammer fra tipspengene.

Jørgen Langsted, professor i dramaturgi ved Aarhus Universitet og forsker i kulturpolitik, mener, at selv om traditionen har været, at den siddende minister har haft herredømmet over tipsmidlerne, så sætter kulturministeren sig mellem to stole, når han uddeler en pulje, der bevidst er indrettet, så den ikke har noget med armslængde at gøre, men er en ren politisk uddeling af støtte.

"Ud fra en kunstnerisk synsvinkel er puljen et dilemma. Kulturministeriet sætter armslængdeprincippet, hvor der ikke deles penge ud efter politiske, men kunstfaglige kriterier, højt. Når de tror på det, burde man have udvalgt tre mennesker, der bestyrede puljen," siger Langsted og fortsætter:

"Kulturministeren kan ikke både sætte et politisk fingeraftryk og samtidig hævde armslængdeprincippet. Så må man sige, at armslængde tror vi på i nogen sammenhænge, men i andre laver vi politisk styring."

Brian Mikkelsen giver Langsted ret i, at der er tale om en politisk beslutning, der ikke har noget med armslængdeprincippet at gøre. Men samtidig er der ifølge ministeren ingen kulturinstitution i landet, der ikke er glade for puljen. Og selv om han genkender dilemmaet og havde klare overvejelser om at droppe den såkaldte provinspulje, da den skiftede navn til 'Kultur i hele landet', så mener ministeren, at puljen giver udvidede muligheder.

"Jeg har da kraftigt overvejet ikke at have den. Men jeg bliver bestormet af folk, der gerne vil have penge. Her har jeg mulighed for at skubbe hurtige penge i et markant kulturinitiativ med høj kvalitet, der ville falde igennem alle andre puljer," siger ministeren og peger på værdien af kulturaktiviteten i lokale områder.

"Ude i landet er man totalt begejstrede for puljen, der giver flere muligheder for fleksibelt at få penge. Det betyder mange gange redningen for mange kulturprojekter i Nørre Snede, Horsens eller Nykøbing Falster, at der er et pusterum i de stive puljer og mulighed for nogle hurtige penge til et spændende kulturprojekt.

Ministerens cigarkasse

Den radikale kulturordfører, Simon Emil Ammitzbøll, ser anderledes på uddelingen af kulturkroner. Han vil nedlægge, hvad han kalder 'Brian Mikkelsens cigarkasse', idet han mener, at det ikke er kulturministeren, der bør sidde og fordele penge efter forgodtbefindende.

"Kulturministeren gør sig selv en bjørnetjeneste og bliver sårbar over for kritik," siger Simon Emil Ammitzbøll.

For eksempel kritik som den Ekstra Bladet rejste i går om, at ministeren skulle have tilgodeset projekter i sin egen valgkreds, Storkreds Sjælland. Brian Mikkelsen kan dog ikke se det principielle problem i, at han politisk tilgodeser sit eget område.

"Jeg synes, det ville være synd, hvis Danmarks største region skulle undvære at få kulturpenge, fordi de har en minister, der er valgt hos dem," siger ministeren.

"Der er kun ét kriterium, der gælder, og det er kvalitet. Samtidig skal der være en nogenlunde ligelig fordeling af pengene, hvilket der også er. Jeg tror faktisk, at Sjælland er underforsynet, hvis det skulle være, men det har noget at gøre med projekter - ikke geografi."

Ammitzbøl foreslår at fordoble midlerne, men det skal ske i en sammenhæng, hvor det ikke er kulturministeren, der uddeler pengene, men fagligt kompetente folk. På den måde kan der ikke sås tvivl om, at det er de bedste projekter, der vinder, mener Ammitzbøll og forsvarer armslængdeprincippet.

"I al kulturstøtte er det et glimrende princip, at man holder armslængden og ikke politiserer, hvad der skal have støtte, men går efter faglige kriterier."

Dansk Folkepartis kulturordfører, Karin Nødgaard, vil også gerne have fagfolk på banen. Der skal følges op, så politikerne ikke bare kaster penge ud til folk, der er dygtige til at skrive ansøgninger, påpeger hun. Omvendt mener hun, det er fint, at der er 24 millioner støttekroner til kulturen, der udelukkende er politisk besluttet.

"Der skal være krav om, at projekterne skal evalueres af faglige konsulenter efter en kortere årrække alt efter hvilken type af projekt, der sættes i gang, så det ikke bliver os politikere, der kommer til at vurdere, hvad der er godt og dårligt" siger Karin Nødgaard og understreger, at det er vigtigt, politikerne følger op og kvalitetsvurderer kulturprojekterne, så man kan lære af sine erfaringer.

Den faglige vurdering hilser Brian Mikkelsen velkommen:

"Jeg vil æde mange sure hatte på, at det vil være svært at finde kritikere om fire år," slutter kulturministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her