Læsetid: 3 min.

... men en lille ny blev det da til

Som vor nabo her på siden har vi intet pænt at sige om den forgangne sommer - kun at nationen blev beriget med en fortræffelig ny pilsner
Kultur
31. august 2007

Det lakker mod efterår. Med en forudsigelighed som et pendul måtte misunde, har hverdagenes hektiske trummerum atter indfundet sig, mens det nu definitivt kan konkluderes, at den sommer, man på forhånd havde knyttet så store forhåbninger til, blev druknet i alt for rigelige mængder af regn. Ferietidens fornøjelige undtagelsestilstand er forbi, og foran os, så langt man kan se, ligger igen kun "kuldegysninger og tvangsarbejde", som Baudelaire skrev i sin Chant d'automne .

Døjer man med slig postferie-melankoli, kunne løsenet være at genopfriske sommerens øloplevelser og håbe på, at også øl har effekt som Madeleinekage dyppet i lindete, og som førnævnte smagsindtryk hos Proust kan få os til genkalde forne lykkelige stunder.

Dansk triple

Ergo må der knappes en pilsner op, og for mit vedkommende vil det i ni ud af ti tilfælde blive den nye Triple Pilsner, et forbilledligt joint venture fra Grauballe og Thisted Bryghuse. At den hedder Triple har intet at gøre med klosterbrygkategorier, men henviser til, at en tre-enighed af brygmestre står bag dette vitterlige under, der tillige har undergået tre gæringer og rummer såvel tre malte som tre humlesorter. Det er elementær talmagi, og en så velgørende kraftig og bitter pilsner skal man til Tjekkiet for at finde magen til. Der er tillige noget indsmigrende abrikosagtigt over lød og aroma. Et trefoldigt hurra for den øl, som blev kåret som Danmarks bedste pilsner i 2006, men først nu findes i handelen. Fader, Søn og Helligånd, hvad vil du mere?

Stod der røgede rejer eller andre skaldyr på bordet, valgte jeg hellere Nøgne Ø's Saison - et superelegant, syrligt-robust og orangegyldent bryg med krydrede noter af appelsinskal og kløver. En supergod nyhed er det, at Nøgne Ø-øl nu også indgår i Coops sortiment, således at man ikke har nødig at opsøge specialbutikker for at sikre sig flere af disse Grimstads lyksaligheder.

Nydelsesfulde øjeblikke fra andre himmelstrøg inddrak vi i eftersommeren, hvor vi yndede at opskænke den sprødt, tørre Pacific Summer Ale, som er seneste flaskeaftapning fra Nørrebros Bryghus. Brooklyn Brewery-geniet Garreth Oliver har leget med ved tilblivelsen af dette lysmaltede og tørhumlede bryg. Den karakteristiske aroma af amerikanerhumle kan opleves anmassende - det fandt i al fald mine medsmagere - mens billedet kompletteres af friske indtryk af harpiks, fyrrenåle og grape på et blødt fundament af malt.

Det var Sørens

I anledning af Øllets Dag i morgen har Brøckhouse forkælet to fremtrædende Ølentuasister, der begge hedder Søren (Lynggård og Houmøller) og begge hører til det belgierbegærlige segment. Det var Sørens repræsenterer angiveligt opfyldelsen af det fortjenstfulde makkerpars hedeste ønskedrøm om gylden belgisk ale. Og hold op for et fyrigt festfyrværkeri af en krydderibombe! Bouqueten er overrumplende pebret og eftersmagen fantastisk vedholdende - knap så meget i kraft af humlingen som af gavmilde doser af koriander, kanel og citrus. Dette er så absolut en entusiastøl, som det kan tage lang tid at blive dus med - det må jeg sgu indrømme - men som man ikke trættes af at udforske, når man først har overvundet sin mistro til koriander. En øl til at grundlægge nye gode minder med!

Triple Pilsner, 33 cl, 5,1 pct. 13 kr. Thisted Bryghus m.fl. www.oeltorvet.dk

Saison. Saison, 50 cl, 6,5 pct. 29 kr. Nøgne Ø

Pacific Summer Ale, 60 cl, 39 kr. Nørrebro Bryghus

Det var Sørens, 50 cl, Brøckhouse: 7,5 pct., 35 kr. i Barley Wine mfl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her