Læsetid: 5 min.

Mediemekka i Friedrichstrasse

Hos det tyske kulturvarehus Dussmann interesserer kunderne sig for alt lige fra smukt indbundne Bibler, musik fra Burkina Faso og Nicholas Nickleby som hørebog
Kultur
1. september 2007

"Vi brænder for bøger", står der disse dage i vinduerne hos Dussmann. Sikkert en hentydning til, at nazisterne engang gjorde det modsatte af, hvad man nu gør i Berlins 'Kulturkaufhaus'. På pladsen mellem Staatsoper og universitetsbiblioteket ved Unter den Linden brændte de den 10. maj 1933 titusinder af litterære hovedværker. I dag er pladsen foran universitetsbiblioteket også et mindesmærke. Under den kan man gennem glasvinduer se et monument af tårnhøje tomme reoler.

Da den danske forfatter Christian Jungersen og den svenske forfatter Arne Dahl engang besøgte Dussmann på Friedrichstrasse i Berlin, var de ved at gå bagover.

"Sådan et sted kunne aldrig lade sig gøre i Skandinavien," sagde de to forfattere. Historien fortæller Dussmanns pressetalskvinde Bianca Krömer, og desværre for Skandinavien har de to forfattere nok ret.

7.000 kvadratmeter kultur fordelt på fem etager. Det er upassende blot at kalde Dussmann for en boghandel. Her kan man ud over en kvart million bøger vælge imellem 70.000 klassiske cd'er, 80.000 pop/rock/jazz/verdensmusik-cd'er, 16.000 dvd'er og videoer og 10.000 hørebøger. Man kan købe noder, papirvarer og spil, og har man sine børn med på kulturshopping, er der ved børnebøgerne et smukt indrettet legehjørne, der er omtrent så stort som stueetagen i Arnold Busck på Købmagergade.

Indrettet for en milliard

I 1996 lukkede den berlinske filial af det franske Fnac, som sælger bøger og cd'er. Den lå lidt gemt væk i en sidegade til Vestberlins hovedstrøg Kurfürstendamm. Kysten var klar for Peter Dussmann, der oprindelig er uddannet boghandler og i dag må betegnes som en af Tysklands dygtigste forretningsmænd. Han står bag Dussmann-gruppen, som ud over kulturvarehuset i Berlin inden for servicefag som blandt andet catering og rengøring beskæftiger 52.000 medarbejdere i 26 lande. Gruppen investerede 120 millioner euro (cirka én milliard kroner) i bygningen på Friedrichstrasse, og i 1997 kunne kulturvarehuset slå dørene op. Bedre beliggenhed i Berlin findes ikke. Bianca Krömer fortæller, at kunderne består af turister og berlinere, som kommer hertil fra alle dele af byen. Også mange politikere og embedsmænd (Forbundsdagen ligger i gåafstand) benytter sig af Dussmanns store udvalg af bøger om jura og samfund. Endelig gør rigtig mange af byens studerende brug af forretningen. Humboldtuniversitetet ligger lige om hjørnet på Unter den Linden, og forretningens indbydende lænestole opfordrer til, at man sætter sig ned med en bog.

Totaloplevelse

"Vi vil gerne have, at folk opholder sig her så længe som muligt," siger Bianca Krömer. Man kan låne læsebriller, hvis man skulle have glemt sine egne, eller en bærbar cd-afspiller, så man kan gå rundt og kigge på bøger, mens man lytter til en cd fra en hylderne.

I en af lænestolene sidder Michaela Mahle og læser i en bog om design. Hun er i 30'erne og maler: "Jeg flyttede til Berlin i 1998, og lige siden har jeg brugt Dussmann meget. Jeg tager herhen og sidder og hører musik eller kigger i bøger om kunst og design. På den måde får jeg inspiration til mine malerier. Jeg har mindre børn, men her er der intet, der forstyrrer mig," siger hun.

Dussmann har intet problem med de mennesker, der kun kommer for at nyde, lytte, læse eller gå til et af de mange gratis arrangementer. Sidste år var f.eks. Bill og Hillary Clinton, Pet Shop Boys og Mr. Bean her, og bare i september kan man kvit og frit opleve verdenssopranen Cecilia Bartoli og Berlins overborgmester, Klaus Wowe-reit.

"Vores filosofi er, at folk skal have en totaloplevelse, når de kommer her, og det er helt i orden, at de kun køber en kop kaffe i caféen, hvis de overhovedet gør det. De mange studerende bliver jo ikke ved med at være studerende. En eller anden dag er de færdige og tjener penge, og hvis de på det tidspunkt har et godt forhold til huset, bliver de nok ved med at komme," siger Bianca Krömer. Hun tilføjer, at Dussmanns kunder overvejende kan betegnes som sofistikerede, blandt andet på grund af den store afdeling for klassisk musik i underetagen: "Det er også en kendsgerning, at bøger fra et seriøst forlag som f.eks. Diogenes Verlag klart sælger bedre her, end populærlitteratur gør," siger hun.

Man aner det så småt af forretningens ugentlige bestsellerliste. Denne uge ligger en bog om den napolitanske mafia, en bog om Al-Qaeda, en bog om en mand på pilgrimsrejse og kataloget til Neue Nationalgaleries nuværende udstilling blandt fagbøgernes top fem. På skønlitteratursiden ser det imidlertid mindre sofistikeret ud med tre kriminalromaner plus Harry Potter (dog på engelsk) i toppen.

10.000 hørebøger

Og kulturvarehus eller ej: Dussmanns omdrejningspunkt er de 250.000 bøger. Her er selvfølgelig alt det nyeste i tysk litteratur og litteratur oversat til tysk. Men her er også en afdeling med bøger på engelsk, fransk, spansk, italiensk og russisk. Her er børnebøger (også udenlandske) og skolebøger, kogebøger og havebøger, kriminalromaner og science fiction-bøger. Her er sprogvidenskab og teaterbøger. Her er kunstbøger og mangategneserier, og pludselig står man foran et bord med skiltet 'Bøsser/lesbiske' og 30-40 titler om og af homoseksuelle. Her er en afdeling for bibliofile, hvor man kan få særligt smukke bogudgaver som f. eks. Bertolt Brechts erotiske digtsamling Om forførelse med raderinger af Picasso eller fine genoptryk af gamle Bibler. Hørebøger, som der i Tyskland er et stort marked for, og ikke kun blandt svagtseende ældre damer, føres her i landets største udvalg. Hvad enten det skal være Shakespeares samlede værker som hørespil i en kassette med 40 cd'er eller en kriminalroman af Agatha Christie eller Dorothy L. Sayers: Det hele er indlæst på cd af Tysklands bedste skuespillere.

Til sidst et betydeligt gok til den danske lukkelov: Hos Dussmann er der åbent ni måneder om året seks dage om ugen fra klokken 10 om morgenen til midnat. Årets sidste tre måneder er der åbent helt til klokken to om natten. Og skulle man overveje at juleshoppe i Berlin, kan man i december købe kultur i Friedrichstrasse uafbrudt fra klokken 10 fredag morgen til klokken 24 lørdag aften. Se, det er en rigtig storby.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her