Læsetid: 3 min.

Myten Merkel

I disse uger er det to år siden, at Angela Merkel kom til magten i Tyskland. Men hvem er hun? Heller ikke Hajo Schumacher, som har fulgt hende tæt siden genforeningen, har et endeligt svar
Kultur
25. august 2007

I sidste uge besøgte Angela Merkel grønlandske Ilulissat sammen med statsminister Anders Fogh Rasmussen. Om aftenen - efter ankomsten, skibsturen, pressemødet, festmiddagen og et langt sommerinterview med en stor tysk søndagsavis - kunne man se hende gå ad en lille sti fra hotellet ned til fjorden, helt alene. Ville hun blot nyde den smukke udsigt over isfjorden? Eller søgte hun væk fra det hele? Ind mod sig selv? Et roligt minut uden personale, sikkerhed, journalister og protokol?

Hvem er denne kvinde? I disse uger er det to år siden, at hun kom til magten i Tyskland. I den forløbne tid er hverken den almindelige tysker eller de politiske journalister, som følger hende dagligt, kommet meget nærmere et svar. Hun fylder tv-skærmene hver aften, men er utilnærmelig. Hun er omnipræsent og forbliver mystisk.

Anderledes

"Angela Merkel var fra starten anderledes end andre politikere, ikke bedre, ikke dårligere, men anderledes. Frem for alt mindre villig til at underholde. Hun beherskede ikke skuespilkunsten som sine kolleger, men øjensynligt ville hun heller ikke beherske den. Hun var alvorlig, hvor journalisterne håbede på kynisme, men frem for alt havde hun en gang imellem en differentieret holdning til politiske spørgsmål."

Hajo Schumachers fascination af Angela Merkel er tydelig. Som Bonn- og Berlin-korrespondent for ugemagasinet Der Spiegel har han fulgt hende tæt i årevis, allerede dengang hun var tysk miljøminister og blev betegnet som "Helmut Kohls lille pige". Alligevel skriver han: "Den, der i dag forsikrer, at han altid vidste, hvad der gemmer sig i Angela Merkel, han lyver med stor sandsynlighed."

Angela Merkel har overrasket. Kohls lille pige er for længst blevet voksen og har efterladt sine tidligere læremestre. Kohl er historie. Hans efterfølger som CDU-partiformand, Wolfgang Schäuble, indenrigsminister af Merkels nåde. Edmund Stoiber på vej ud af politik. Roland Koch stadig provinsfyrste uden perspektiv. Og modstanderen fra 2005, Gerhard Schröder? Selv i det øjeblik, hvor stemmerne var talt op, havde han ikke forstået, at slaget var tabt til denne østtyske kvinde.

"Tilfældighed? Usandsynligt! Naturligvis har hun været heldig. Men med fortune alene kan denne kvindes vej ikke forklares. På hendes vej til toppen har hun efterladt et helt kabinet af Tysklands førende politikere, som alle sammen var parate til at lynche hende."

Et resumé i 12 punkter

Men hvad er Merkels hemmelighed? Hajo Schumacher udpeger tolv punkter, som skitserer en personlighed, men så heller ikke mere. Nogle af dem synes endda at modsige hinanden. Hun er god til at netværke, især med kvinderne i hendes eget parti, hedder det sig. Samtidig stoler hun kun på en meget lille kreds af medarbejdere. Hun er en sikkerhedsfanatiker og regerer udelukkende efter sin kalender, men har til gengæld en pirats vovemodige sjæl. Hun tænker rationelt som den naturvidenskabelige kvinde, hun er, men repræsenterer samtidig drømmen om et Tyskland, der genrejser sig som Fugl Føniks ud af krisen.

Schumacher fokuserer meget på, at Angela Merkel altid har været en outsider, en som har stået udenfor. Det gælder hendes barndom i DDR, hvor hun voksede op i et kristent, om end ikke særlig systemkritisk hjem. Men det gælder især den vesttyske politiske virkelighed, som hun mødte efter Murens fald, hvor østtyske politikere højst blev tolereret som en kvoteteknisk nødvendighed, der helst skulle være taknemmelige og i øvrigt holde deres mund.

Magt for magtens skyld?

"Det er rigtigt, at det var denne nedladenhed, som aktiverede Merkels ikke ubetragtelige ambitioner og hendes udprægede stædighed. Hvem der engagerer sig i politik, kompenserer for noget. Angela Merkel ville ikke blot bevise over for sin far, hvad hun kunne. Ikke blot over for sine lærere, klassekammerater, medstuderende; ikke blot over for Tyskland, øst som vest; men frem for alt overfor sig selv."

Men hvor ender det? Kansler er hun blevet - på trods af alt og alle. Men hvad vil hun med magten? Heller ikke efter to år ved roret tegner sig et stort projekt, den store vision. Magten for magtens skyld? Eller er hun bundet af sin regeringspartner? Venter hun på næste valg og et samarbejde med det mere liberale FDP? Tiden må vise det. Indtil videre forbliver kvinden på stien ned til isfjorden et mysterium.

Hajo Schumacher: Die zwölf Gesetze der Macht. Angela Merkels Erfolgsgeheimnisse. Blessing Verlag. München 2006. 256 sider. 16,50 Euro.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her