Læsetid: 4 min.

Er du på Facebook?

Facebook er en af millennium-generationens foretrukne kommunikationsformer. Internetsiden afløste mobilen og e-mailen under den blodigste school-shooting i Amerikas historie. Overfladiske venskaber er en dyd i et internetmedie, der ligner scrapbogen anno 1950 til forveksling
Kultur
6. august 2007

TORONTO - I minutterne efter Virginia Tech-massakren - den hidtil blodigste school-shooting i USA's historie - var det ikke mobiltelefonen eller e-mailen de chokerede overlevende rakte ud efter. De loggede på Facebook, amerikanske studerendes foretrukne sociale netværk på internettet, for at fortælle deres pårørende at de var i god behold. De vidtforgrenede grupper af venner på Facebook kunne i løbet af sekunder orientere sig om deres kammeraters situation.

Med Facebook er en ny form for simultan massekommunikation født, der udfordrer både mobiltelefonen og e-mail. Selvom kommunikationen fra Virginia Tech via Facebook blev barberet ned til det simple "Jeg er i live", skabte det illusionen om fysisk nærvær.

I dagene efter tragedien på universitetet fungerede Facebooks netværk som social platform. På Facebook arrangerede man støttegrupper for efterladte og mindehøjtideligheder for de studerende. Andre universiteter arrangerede sørgemarcher og andre igen sympatihandlinger. Brugen af Facebook i forbindelse med Virginia Tech afspejler nye tendenser inden for kommunikation og samvær. Er én-til-én beskeder ved at blive afløst af massekommunikation, der strækker sig ud til udvidede grupper af venner?

'Access denied'

Noget tyder på, at det i stigende grad er vigtig at vise vennerne, at man er på, snarere end at kommunikere en personlig besked. Udbredelsen af kameratelefoner og billige digitalkameraer har til en vis grad overflødiggjort lange beskrivelser af brugernes gøren og laden.

Facebookere lader billeder fra byture og snapshots fra hverdagen beskrive deres liv.

Det er strømlinet selviscenesættelse på højt plan. Samtidigt er der mulighed for at skrue op for volumen på sit budskab, hvis man har behov for at nå ud i alle afkroge af sit sociale netværk.

Tusindvis af regerings ansatte i Ontario, Canada fik morgenkaffen galt i halsen, da de den 2. maj forsøgte at logge på deres Facebook-profiler fra deres arbejdscomputere. På skærmen foran dem stod det lakoniske 'access denied' - en besked der markerede, at Facebook ikke skulle være en del af arbejdsdagen for politikere, embedsmænd, sekretærer og andre medarbejdere i den offentlige administration. Tolerancegrænsen for computerbrug i Canadas mest befolkningsrige provins var nået.

På linje med YouTube og online-poker-sider, var Facebook ikke længere god tone. Stramningen af adgangen til Facebook vidner om, at netværkets fascinationskraft rækker langt videre end kollegieværelserne i Nordamerika.

Sammenlignet med e-mailens grå Puch-Maxi image er billederne, kommentarerne og det interne mailsystem på Facebook et toptunet rumfartøj lastet med personlighed og følelser. Ikke overraskende er Facebook internettets hurtigst voksende sociale netværksservice med 25 millioner brugere, som også er ved slå rod i Danmark. Trangen til at være at være oppe på beatet med vennernes aktiviteter har drevet Facebook over Atlanten. Facebookerne har tilsyneladende en uudslukkelig tørst efter connection. Men en overdosis Facebook kan have sin pris.

Tveægget sværd

Flirten med Facebook og den ustandselige søgen efter sublime billeder af nye bekendtskaber er et tveægget sværd. En anseelig mængde tid bliver brugt, ikke på vennerne, men på kollegieværelset oplyst af Facebook på computerskærmen. Studerende på statskundskab ved University of Toronto, Senai Iman, bekræfter bagsiden af medaljen:

"Det store paradoks er jo, at des mere du er på, des mindre er du rent faktisk sammen med dine venner. Facebooks styrke er samtidig dets svaghed. Hjemmesiden smelter den fysiske og den virtuelle verden sammen så godt, at online fællesskaber måske bliver erstatning for den virkelige vare."

Senai Imans kommentar rammer direkte ned i en klassisk splid mellem teknologi og socialt samvær. Netværk dig ihjel med alverdens teknologiske gadgets. Ligesom computerspil er Facebook en ekstremt tidskrævende hobby, der ikke nødvendigvis bidrager til brugerens koncentration på arbejdspladsen eller læsesalen.

Generations-scrapbog

De fleste Facebookere lever livet på nettet uvidende om, at timerne der går med at uploade billeder, skrive beskeder og holde sig orienteret i gruppen af venner ikke adskiller sig væsentligt fra forældrenes scrapbøger.

Denne besked kommer fra Ryerson University professor Jana Macalik i Toronto. Hun er selv flittig bruger af Facebook og forsker i massekommunikation og design.

"Det interessante ved Facebook er den manglende lineære historie."

Millennium-generationen holder sig opdateret om, hvad der sker i vennernes liv ved hjælp af små stumper historie og spejler deres eget liv i det de læser. Hermed åbnes der op for nye venskaber. At ungdommen spejler sig i hinanden og udveksler ideer er ikke noget nyt, men brugen af Facebook bringer venskabet ud i den offentlige arena.

"Den store forskel fra tidligere generationers scrapbøger til Facebook er at linjen mellem privat og offentlig er svær at definere," lyder det fra Macalik.

Med de mange millioner brugere har stifterne af Facebook formået at støve det gamle scrapbogs-fænomen af og samtidig lave en millionforretning ud af det. Men Facebookere over hele kloden kan meget hurtigt vågne op til en overraskelse lignende den canadiske 'access denied'.

Den ene fod i graven

Alle herlighederne ved Facebook står med den ene fod i graven, hvis man skal tro spekulationer om en igangværende retssag i Boston. Beskyldninger går på, at den unge stifter af Facebook, Mark Zuckerberg, stjal program-koden fra hjemmesiden ConnectU.com, mens han arbejdede som programmør for firmaet i 2003. Forståeligt nok har Facebooks advokater afvist alle anklager. Sejlivede rygter om milliard-salg af Facebook til Yahoo og Google højner indsatsen for den unge internet-komet. Imens kan Facebookere spekulere over, om deres tidskrævende sociale netværk blev bygget på et lidt for skrøbeligt fundament. De indledende høringer i retssagen startede 25. juli.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her