Parfumeallergikerens sidste måltid

Takket være rygeforbuddet er det slut med at spise på restuarant, slut med at gå på værtshus og slut med at deltage i lange konferencer. Det må også være på tide at forbyde anvendelse af parfume i offentlige transportmidler
Kultur
18. august 2007

Man burde selvfølgelig ikke, men man kan ikke helt undgå at blive glad, når man ser en læge ryge. Den glæde, man føler, er i den mindre værdige ende af skalaen, stærkt be-slægtet med skadefryd, men den er nu ikke til at tage fejl af. Jeg har haft en læge som nabo engang, han prøvede ganske vist op til flere gange at lægge bort sin tobakspibe, men det endte altid med, at han fandt den frem igen.

Engang fik jeg brev fra en kræftoverlæge (!) fra Nordjylland, han havde læst nogle af mine bøger og mente, at jeg måtte være den helt rigtige til i skrift og tale at tage kampen op mod sundhedshysteriet. Der måtte jeg nu skuffe ham, for nok er jeg ryger, men jeg har på ingen måde lyst til ligefrem at gøre mig til talsmand for rygning. Af mine fire børn er der kun en enkelt, der ryger - og det ville jeg ønske, hun ville holde op med.

"Hvad med dig selv?" kan hun godt finde på at spørge.

Nåja, det er temmelig urimeligt, det kan jeg godt se, men jeg har faktisk kun én gang holdt mig tobaksfri i en tre-fire dage. Det var nærmest af 'æstetiske' grunde. Jeg havde lungebetændelse og syntes pludselig, det var ulækkert at sidde og patte på en cigaret, mens jeg hostede. Men jeg har ikke gentaget forsøget - og hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg knap nok overvejet det. Jeg er ryger, basta. Og så trøster jeg mig med, at jeg i alt fald på det ene punkt har noget tilfælles med Bill Clinton, den friske fyr. Jeg - vi - inhalerer ikke!

God mad

Rygning er skam ikke min eneste dårlige vane. Lige fra jeg var helt ung, har jeg haft en for en arbejderunge fra Vendsyssel noget dekadent tilbøjelighed, nemlig gode - ikke nødvendigvis dyre, men gode - spiserestauranter. Jojo, der sad han så, knægten med hippiefrisure og det hele, og spiste fint med kniv og gaffel. Han opførte sig endda ordentligt og gav pæne drikkepenge, aldrig for lidt, men heller aldrig så meget, at det ligner bondeblær.

Jo, jeg er faktisk helt godt tilfreds med mig selv som restaurationsgæst og kan virkelig ikke se, at jeg skulle have grund til andet. Kun hvis der er for meget alkohol involveret (og det sker meget sjældent på et spisested), kan jeg efter mine døtres mening blive lige lovlig faragtig-sjov-mand. Som f.eks. en gang på en københavnsk frokostrestaurant, hvor jeg høfligt spurgte den nydelige servitrice, om det var tilladt at snakke jysk på stedet.

"Nu 'stor'per' du!" lød det umisforståelige krav fra afkommet.

Servitricen svarede mig i øvrigt på drævende midtjysk, at det måtte jeg da virkelig selv om.

Sidste restaurantbesøg

Men den slags er det altså sket med nu. Jeg har gjort min stilling klar, truffet min beslutning, taget den nye tids krav til efterretning. Jeg holder op med at spise på restaurant - det er alligevel også temmelig dyrt, og desuden er jeg for tyk. Færdig!

Men selvfølgelig er den virkelige grund den, at man ikke længere må tage sig en smøg eller tænde en pibe tobak efter maden. Jeg beklager meget, men sådan bliver det. Når min generøse forlægger næste gang (det er i øvrigt temmelig længe siden?) inviterer mig på frokost, er jeg nødt til at sige nej tak. Indtil videre bliver det ganske vist, forlyder det, muligt at ryge i særlige afdelinger af restauranterne, men jeg er ret krævende: Jeg gider ikke sidde klumpet sammen med en flok narkomaner til spot og spe og fri udstilling. Ikke tale om!

At gå udenfor på gaden for at hvæse en hastig smøg, kunne jeg ikke drømme om - det kunne jo give min forlægger lejlighed til at tænke over, om det nu også er fornuftigt at bevilge sin forfatter flere forskud. Den slags skal jo betales tilbage, og hvis han ikke kan styre sin rygetrang, så ved man jo aldrig, om han overhovedet lever længe nok til at kunne betale sin gæld. Så kort sagt: Jeg siger tak for mad. Både for den, jeg har fået helt gratis, for den, jeg selv har betalt, og for den, jeg ikke længere har tænkt mig at sætte til livs på offentlige spisesteder.

Sidste konference

Den dag, det også bliver forbudt - og den dag kommer, det er der vist ingen tvivl om - at ryge på værtshuse, også dem under fyrre kvadratmeter, vil man ikke kunne opleve forfatteren Bent Vinn Nielsen falde i søvn sammen med radiomedarbejderen Søren E. Jensen på københavnske værtshuse, fordi de har drukket for mange Limfjordsportere. For resten gider jeg heller ikke deltage i lange kulturkonferencer og møder, hvor ikke-rygerne bliver siddende på deres røv, mens rygerne - det er tit halvdelen - efterhånden siver udenfor for at dyrke deres last. Og lidt efter lidt får selskab af ikke-rygerne, der forståeligt nok sidder og keder sig over deres danskvand. I det hele taget kan jeg ikke fordrage tanken om absolut at skulle gå - eller blive sendt - udenfor. Jeg er kun tobaksmisbruger, ikke kriminel.

Jeg kan sagtens se det fornuftige i at anbefale folk at lade være med at ryge. Men vi er altså nu engang nogle, der gør det. At det kan genere andre er selvfølgelig beklageligt, men der er nu også noget, som jeg f.eks. ikke kan tåle. Jeg lider, til tider ret heftigt, af parfumeallergi. En længere rejse i et overfyldt tog med bare en enkelt stærkt parfumeret kvinde i kupeen kan være et mareridt af kløe, svien i øjnene og sommetider også åndenød for os, der lider af parfumeallergi - så spørgsmålet er jo, om det var noget, man burde overveje: at forbyde anvendelse af parfume i offentlige transportmidler? Bare som en begyndelse, naturligvis.

Vinn & Skæv

Forfatter Bent Vinn Nielsen skriver sig igennem tingene.

Udkom sidste gang i september 2014.

Seneste artikler

  • I skældsordenes rækker

    12. september 2014
    Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
  • Morgenstemning i Nykøbing F

    5. september 2014
    Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
  • Gårdens dyr

    15. august 2014
    Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bare Rolig Bent - du vil ikke kunne genkende dig selv om et par år.... 

Os der i mange år har levet i lande hvor man har haft regler der er væsentligt hårdere end dem man nu har indført i Danmark, ved at folk som dig alligevel alle som en falder til patten til sidst. Og, det langt hurtigere end nogen ville have troet muligt. Sådan efter et seks månder til et års tid eller to efter de indledningsvise grumpy remarks.

Når den indledningsvise fornærmelse har fortaget sig og sociale krav alligevel får dig til at møde frem til de litterære konferencer, hvor du må skulle lægge øre til en del spøgefuldheder. Ja så vil du også begynde at opleve at det at ryge - fra at have været så socialt at mange alligevel fulgte med udenfor - i tiltagende grad er blevet anti-socialt.

Vi ikke rygere følger pludselig ikke længere med udenfor.

Blandt andet fordi den forhutlede flok derude indeholder færre og færre interessante mennesker – den svinder ind med en forbavsende hastighed – og de der bliver hængende er i tiltagende grad de uinteressante typer.

Erfaringen vise nemlig at rygeafhængigheden ikke kun er nikotinafhængighed, den er i videre udstrækning end nogen tidligere turde ane - en simpel social afhængighed. Noget med at være lige som de andre, noget med at være del i en slags frimureri. Men den sociale afhængighed vil fra nu af i tiltagende blive undergravet og fjernet. Det at ryge vil i tiltagende grad blive oplevet som vi ikke-rygere har måttet iopleve det – som en form for social isolation.

Det samme vil du også opleve når du til sidst alligevel møder op sammen med os andre på værtshuse, barer og pænere spisesteder. De er der sgu alligevel alleseammen, hver som en. Der sidder gamle Ole sgu og drikker sig en kæfert til og der sidder John sgu, ham der tidligere påstod at han aldrig ville møde op uden sin Havanna cigarer. Lige som Bent kunne han alligevel ikke holde den sociale isolation ud. Der sidder han sgu alligevel nu og spiser med lang kniv og gaffel - så ”civiliseret” som aldrig før.

Den eneste forskel er at vi andre ikke længere er tvunget til at blive hjemme fordi vi ikke kunne holde til konstant at være tvangsindlagt til at skære os igennem og skulle indånde det længe overdrevne forbrug hvad du og han sikkert synes er herligt tørret løv, men hvad for alle os andre i årevis har været en ulidelig pestilens.

Eftertiden vil se på udgydelser som Bants her som bare et af mange eksempler på hvor ufattelig egocentriske mennesker somme tider kan være.