Læsetid: 3 min.

Romanen drøner friskfyragtigt derudaf

Trænger man til en letlæst og lettere kulørt roman med et manus så skema-tisk som en tv-serie, skal man læse Inge Lise Horne-manns tredje roman
Kultur
23. august 2007

Inge Lise Hornemanns roman Vikariatet er meget skematisk. Præsten Thomas er sidst i 30erne og ankommer til en provinsby hvor han har fået et vikariat. Han møder et lille samfund, hvor byens selvsikre matador sætter dagsordnen, mens menighedsrådsformanden tror, at kirken kan få en renæssance i en tid, hvor folk igen synes at have brug for fast forankring.

Præsten føler sig mere tiltrukket af matadoren end af kirken, og mens vi hører om hans deroute og afklaring i den lille provinsby, udrulles i flash backs hans barndom i et frisindet parcelhushjem i Greve og hans ungdom i København, delt mellem teologistudiet og et job som bartender.

Fra Marx til Mac

Konflikterne er skematiske: matador versus menighed, teologi versus tequila, mor i hippietøj versus søn i yuppie-skjorte, forældrenes frisind versus sønnens behov for værdier etc. Den psykologiske portrættering er skematisk: I flashback nærmer vi os gradvist forældrenes (banale) svigt som skal forklare Thomas' enspænder-karakter. Persongalleriet et skematisk: provinsbyens matador er renlivet materialist og en slags godmodig Mefisto, Thomas' københavnske eks-kæreste er en overfladisk Gentofte-bitch af en arkitektstuderende, og Thomas' far er en flad parodi på en venstredrejet RUC-lektor, der prædiker sine forældede 68-værdier, mens den nye tid bedrager ham i skikkelse af en nabo, der har skiftet flipperkollektivet ud med et kommunikationsfirma. Replikkerne er skematiske, og når de falder mellem Thomas og hans far, bliver de direkte til at krumme tæer over.

Jo tak, der sættes problemer under debat i Hornemanns roman, og der fortælles samtidshistorie, men på en måde hvor litteraturen ikke føjer noget til for længst etablerede faste forestillinger om historien fra frisind til friværdi, fra Marx til Mac, fra Jesussandaler til Yuppie-slips, fra frie forhold til faste former. Dette er historien om hippieforældrenes søn som blev svigtet så meget, at han måtte trøste sig med en blanding af metroseksualitet og teologi.

Færdigblandet

Romanens sprog drøner friskfyrsagtigt derudaf, som præsten på den racercykel der bedst skaffer ham fred i sjælen, isprængt bartenderslang og engelske brokker. Det sker dog, at det rammer ind i gode iagttagelser og formuleringer. Da præsten som sin første embedsgerning i provinsbyen skal begrave matadorens mor, hedder det f.eks. at "begravelsen ville blive en catwalk for alt, hvad der kunne krybe og gå af tunge drenge". Og det er da en meget sjov metaformix, som fører frem til en fin iagttagelse af forholdet mellem de tunge drenge og præsten: "i det øjeblik han gjorde sin entré, ville de frivilligt give afkald på alt, hvad de ejede af lederskab, fordi de ikke anede, hvad de skulle stille op med døden." Jeg kan også godt lide, når det om nogle hybenbuske hedder at "de så ud som om de ville blomstre, til de hang i laser," og når Thomas' bartenderblik tillægges evnen til at få øje på 'bristen' i gæsterne: "den lille brist, som han havde gjort det til en slags sport at opsnuse": en dirrende lillefinger, en antydning af jysk dialekt.

Men der er langt mellem snapsene. Metaforer og karakterer shakes på en måde, der lader opskrift og ingredienser træde alt for tydeligt frem. Som når Thomas med tonsetung symbolik skal forsynes med blandet tobak: "Han var begyndt at ryge fremmedartet tobak, fordi han på en måde selv var et blend. Det ene øjeblik var han en teologistuderende, der jobbede som bartender, det næste en bartender, der læste teologi." Forfatteren selv er mere bartender end præst: blander en roman efter anviste dele frem for at gå i indgående dialog med eksistensen. Men trænger man til en letlæst og kulørt roman med et manus så skematisk som en tv-serie, er man godt tjent med Vikariatet.

VIKARIATET
- Inge Lise Hornemann
- 272 sider
- 259 kr.
- Gyldendal
- ISBN 987-87-02-05900-7

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her