Læsetid: 2 min.

Slut med Mein Kampf som bestseller i Tyrkiet

Tyrkiske piratforlag har udgivet Hitlers 'Mein Kampf' i en grad, så det har kunnet aflæses på bestseller-listerne. Ny dom stopper handlen
Kultur
1. september 2007

ISTANBUL - Det var på mange måder kedelig læsning, da Adolf Hitlers Mein Kampf for to år siden dukkede op på de tyrkiske bestsellerlister. Dels vakte det bekymring, at dette anti-semitiske hovedværk var så populært i Tyrkiet, dels var det et brud på ophavsretten, som i det her tilfælde ligger hos delstatsmyndighederne i Bayern.

Her vogtes der nidkært over rettighederne for at forhindre, at nazistiske ideer spreder sig ad den vej. Det bayerske finansministerium svarede med sagsanlæg mod de 13 forlag, der stod for piratudgivelserne, og det fik i første omgang otte af dem til at indstille produktionen. De resterende fik ved en dom i denne uge rettens ord for, at de har forbrudt sig mod ophavsretten.

Dermed burde der være sat en stopper for det ulovlige salg, og tilbage står så spørgsmålet om, hvad der fik tyrkere i stort tal til at interessere sig for Hitlers raceteori.

Fra januar til februar 2005 blev der solgt 50.000 ulovlige eksemplarer alene fra ét forlag, hvilket bragte den udgave af bogen op som nummer fire på bestsellerlisten i boghandlerkæden D&R. Hos forlaget Manifesto fortalte Oguz Tektas dengang nyhedsbureauet AFP, at deres udgivelse ikke havde noget med anti-semitisme at gøre. Det var alene et ønske om at tjene penge, der sendte den i trykken.

"Vi tog den ud af skabet alene af kommercielle grunde," sagde han.

Manifestos udgave kostede 35 kroner, og til den pris blev 23.000 eksemplarer solgt på to måneder.

Anti-udenlandsk

En leder af det jødiske samfund i Tyrkiet sagde til nyhedsbureauet AP, at hun fandt det eksplosive salg "bekymrende", men mente ikke, at man skal se det som udtryk for en generel anti-semitisk holdning i Tyrkiet.

"Jeg tror, der er en vækst i anti-semitiske, anti-amerikanske og anti-udenlandske følelser som følge af den 17. december-beslutningen (2004) i EU om at åbne forhandlinger om medlemskab med Tyrkiet," sagde Lina Filiba.

EU-processen var og er upopulær på den tyrkiske højrefløj, hvor den ses som et fremmed forsøg på at overtage Tyrkiet og gøre det af med tyrkisk kultur. I det miljø er enhver tanke om racers overlegenhed og nationalistisk oprustning velkommen.

Et andet aspekt er den generelle nedkøling af Tyrkiets ellers nære forhold til både USA og Israel. Den genopstandne intifada i de palæstinensiske områder gjorde dengang som nu sit til, at mange tyrkere tog afstand fra Israel i en grad, så nogle også tog afstand fra jøder over en kam. I forholdet til USA er Irak-krigen og den amerikanske politik i Mellemøsten stadig kilde til vrede i den generelle tyrkiske befolkning, der både religiøst og følelsesmæssigt er tæt forbundne med befolkningerne i Mellemøsten.

En af de mest populære tyrkiske tv-serier, den stærkt nationalistiske og kontroversielle Kurtlar Vadisi (Ulvenes dal), løb i 2003-2005 over tv-skærmene og indfangede i høj grad mistroen mod Vesten og Israel.

En Istanbul-boghandler er ikke i tvivl om, at det primært er på grund af Kurtlar Vadisi, at bogen blev så populær.

"Den optrådte i Kurtlar Vadisi, hvor en af figurerne læste den. Det var en meget populær serie. Så bad folk om den i 2005," siger Levent Erzeren fra Mephisto-boghandlen.

"Hvis der sker noget, så den bliver omtalt, så spørger folk efter den. Men den har ikke solgt ret meget siden, og nu sælger vi den ikke, fordi der er restriktioner på rettighederne."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den vigtigste grund, som jeg har hørt fra flere tyrkiske venner, der købte M.K. var dog ren nysgerrighed, men det er nok ikke værd at nævne, når man er en stor og dybsindig samfundsanalytiker som Martin Selsøe Sørensen, for hvem alt der sker i Tyrkiet skal forstås kulturelt og politisk.

Det er ikke kun i Tyrkiet, at Hitlers kampskrift er populær. Det er den også i Ægypten - ifølge idehistorikeren Frederik Stjernfeldt. Det samme er tilfældet med det antisemitiske smædeskrift Zions Vises Protokoller, som endda er blevet udbredt via en TV-serie på mere end 40 afsnit. De to antisemitiske bøger er standardhenvisninger hos ægyptiske politikere.

Her er Frederik Stjernfeldts artikel:

http://www.weekendavisen.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070824/BOGER/10...

Jeg kan faktisk anbefale alle at læse Mein Kampf. Ligesom Det kommunistiske manifest og Bibelen er den et vigtigt kildeskrift til forståelse af Europas historie.

For øvrigt: Hvis man brugte samme selektive læsemåde på Mein Kampf, som Abildgårderne bruger på Koranen og mange kristne på Bibelen, ville man faktisk kunne opstille et billede af Hitler som en progressiv humanist.

I alle tilfælde gælder det om at finde de citater, der underbygger det, man mente i forvejen.

Kære Per Vadmand,

Det undrer mig ikke, at netop du anbefaler alle at læse Mein Kampf.

Og det undrer mig ikke, at netop du reagerer på den måde. Du ville jo aldrig drømme om at læse noget, der kunne rokke ved dine fordomme.

Kære Per. Jeg kan forstå, at du ikke mener, at der er noget odiøst ved nazismen i sig selv, fordi man jo kan fortolke nazismen, som man vil? Lige som med islam?

Hvad læser du med? Ikke hovedet, åbenbart. Jeg mener, at ligesom man med manipulation kan få Hitler til at virke menneskelig, blot man klipper tilstrækkeligt kreativt i citaterne, å samme måde kan man få såvel Bibelen som Koranen til at virke som udtryk for enten den højeste visdom eller den sorteste ondskab.

Dit problem, Ove, Er, at du tror, det kun gælder Koranen.

Nu fraveg jeg desværre mit fortsæt om ikke at svare dig. Det må du meget undskylde - men din manipulation kan altså blive FOR grov.

Kære Per. Skal det forstås sådan, at du ikke mener, at hverken nazismen, kristendommen eller islam i sig selv er er god eller dårlig, men at det hele afhænger af, hvordan man fortolker dem?

Kære Ove Abildgård.

Da jeg ikke ønsker mit indlæg slettet, får du ikke svar på det niveau, du spørger på.

Jeg har ikke udtalt mig om nogen ideologi eller religion som "god" eller "dårlig" i sig selv, da jeg er modstander af alle ideologier. Hvad jeg tror, de fleste andre her har fattet, er, at selv et pseudofilosofisk makværk som Mein Kampf kan manipuleres, hvis man udelukkende citerer de få fornuftige ting, der står - og det gør der faktisk: Fx mener hr. Hitler, at skolebørn ikke kun bør sidde på deres flade hele dagen og tage imod lærdom, men at de bliver bedre og dygtigere elever, hvis de også får lejlighed til fysisk aktivitet ind imellem.

Hvis man bruger din citatfuskmetode, kan man herudfra "bevise", at alle gymnastiklærere er nazister og går ind for alt det vrøvl, Hitler også siger.

Det er faktisk sådan, du bruger Koranen.

Kære Per. Nu taler du jo uden om. Du er jo blevet kendt for at sige, at man ikke kan have nogen entydig mening om hverken kristendommen eller islam, fordi det afhænger af, hvordan man fortolker dem. Mener du det samme om nazismen (som jo er en slags erstatnings-religion)? Ja eller nej.

Hvis det kan glæde dig, så er det da rigtigt, at man ved nøje udvælgelse kan lave en samling af "fornuftige" citater fra Mein Kampf og så påstå, at det er den eneste sande fortolkning, og at alt det andet mente Hitler ikke "i virkeligheden".

Det er nøjagtigt sådan, de fleste kristne gør med Bibelen - og du med Koranen.

Ingen af delene har dybest set noget med tro eller religion at gøre, men er bare et forsøg på at få støtte for de synspunkter, man havde i forvejen fra "højere sted."

Og folk, der tror på ALT hvad der står i såvel Bibelen som Koranen, Mein Kampf eller Das Kapital, må være mere eller mindre skizofrene, idet alle disse bøger - som alle andre "hellige" skrifter er fulde af selvmodsigelser og inkonsekvens.

Den eneste forskel er sådan set, at den form for nazister, jeg her skildrer, ikke findes, mens det vrimler med både fundamentalister og tag-selv-troende inden for både kristendom, islam og marxisme.

Kære Per. Vil det sige, at det ikke er nazismen i sig selv, der er noget galt med, men det er fortolkningen af den, der kan være problematisk?

Da du tydeligt ikke fatter min pointe: At et hvilket som helst "helligt" skrift kan forvanskes til det modsatte med den rette selektion af citater, får du ikke yderligere svar.

For resten er jeg ret overbevist om, at du HAR fattet det. Men hvis man kan antyde, at folk er nazister, er det jo besværet værd, ikke, Ove?

Jeg venter stadig spændt på din dokumentation af min påståede antisemitisme.

Kære Per. Hvorfor skulle jeg dog antyde, at du er nazist? Jeg prøver bare at anskueliggøre for dig, at din kulturrelevatisme er ulogisk. Naturligvis kan man sige noget endegyldigt om indholdet i en bog - det er ikke blot et spørgmål om fortolkning. Og så er det lige meget, om det er Bibelen, Koranen eller Mein Kampf. Der er bøger, der udtrykker had og vold - og andre, der udtrykker næstekærlighed og ikke-vold. Uanset fortolkningerne.

Hvad angår islam, så siger din partikammerat, økonomen og civilisations-forskeren Sven Burmester følgende om islam: "Islam er den hurtigst voksende religion. Dens i praksis manglende tolerance og insisteren på at at være den eneste sande tro medfører strid overalt, hvor den vinder frem".

http://www.berlingske.dk/article/20070616/kultur/106161103/

"