Læsetid: 2 min.

Spaniens nationalbibliotek ramt af tyveriskandale

To uvurderlige ptolemæiske verdenskort er fjernet fra det topsikrede spanske rigsarkiv, og mens tyven er over alle bjerge, er kulturministeren og rigsarkivaren ude i en dramatisk personfejde
1. september 2007

Historien har stof i sig til en litterær thriller, men udspiller sig i virkelighedens verden.

Den involverer uvurderlige historiske dokumenter, der er forsvundet, spansk politi, der har sat gang i en international menneskejagt på den formodede tyv, og en politisk strid med landets ledende vogter af den litterære kulturarv i en hovedrolle.

De to uvurderlige dokumenter er over 500 år gamle kopier af oldtidsastronomen Claudius Ptolemæus' verdenskort - de blev begge stjålet fra Spaniens Nationalbibliotek fra en afdeling, som kun er tilgængelig for officielt godkendte forskere.

Den hovedmistænkte er en forsker, som skulle være blevet akkrediteret af den spanske ambassade i Buenos Aires, hvad der lader formode, at han er af argentinsk herkomst. Men tyven menes at have nået at flygte til udlandet, før tyveriet af kortene blev opdaget. Fire andre dyrebare dokumenter fra det 16. og 17. århundrede led desuden overlast som følge af tyvens hærgen.

Ptolemæus var en græsk eller muligvis helleniseret egyptisk astronom og geo-graf, som levede år 85-165 f. Kr., men hans værker fik enorm indflydelse helt frem til 1500-tallet. Det var kopier af hans oprindelige verdenskort, som fik Columbus til at beslutte sig for at sejle vestpå for at finde søvejen til Indien for så at opdage Amerika i 1492.

De stjålne kort, som er fra 1482, indgår i Ptolemæus' væsentligste geografiske kort, Kosmografien, og det antages, at tyven vil forsøge at afsætte dem på det illegale marked for stjålne, værdifulde dokumenter.

Personstrid

Det spanske Nationalbiblioteks normalt så højfornemme og kultiverede verden er yderligere rystet af dets direktør og rigsarkivar Rosa Regas' tilbagetræden.

Den 73-årige forfatter hævder, at hendes stilling er blevet uholdbar, efter at hun har mistet tilliden fra sin foresatte, kulturminister Cesar Antonio Molina.

Regas siger til radiostationen Catalunya Radio, at hun af Molina blev tvunget at holde "pressekonference" om tyveriet af kortene "i direkte modstrid med ordren fra Guardia Civil (det spanske politikorps, red.), som havde instrueret os om ikke at sige noget til medierne."

Forinden havde Molina desuden udtalt, at Regas i sine tre år som leder af Nationalbiblioteket "intet havde udrettet" - en bemærkning, der muligvis var dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Det pinlige tyveri i et bibliotek, som er sikret med højteknologisk isenkram, der skulle forestille at være det ypperste, har fået spanske parlamentsmedlemmer til at stille kritiske spørgsmål til hele affæren.

Molina svarede , at en moderniseringsplan af "stor relevans" for sikkerheden allerede er undervejs, hvilket affødte denne kommentar i det konservative dagblad El Mundo:

"Ministeren siger ét og eksdirektøren noget andet. Det eneste, der står klart for den måbende borger, der overværer denne forestilling, er, at en af parterne lyver."

Regas har tidligere skabt kontrovers: Den tidligere vogter af landets arkivalier udløste vantro reaktioner i vide kredse af spansk kulturliv, da hun for nogle uger siden erklærede, at hun "aldrig læser aviser".

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu