Læsetid: 4 min.

Stjålne kulturarvsgenstande udleveres til Italien fra USA

Udvikling i Italiens bestræbelser på at få udleveret genstande fra Getty museet i Los Angeles kan få betydning for sagen med Ny Carlsberg Glyptotek
Kultur
3. august 2007

40 antikke museumsgenstande på the J. Paul Getty Museum i Los Angeles er nu snart på vej over Atlanten mod deres oprindelsessted, Italien. Det er resultatet af en lang sag mellem de italienske myndigheder og det amerikanske museum. En sag, der ligner den, Ny Carlsberg Glyptotek har været involveret i.

I en række artikler afslørede Information sidste år, at Ny Carlsberg Glyptotek ejer og udstiller museumsgenstande, der oprindeligt er gravrøvet i Italien og illegalt solgt til Glyptoteket. Og dog ligner sagen ikke helt den amerikanske.

"Der er forskel på den måde, at sagen omkring Ny Carlsberg Glyptotek handler om, at museet er blevet bedt om at assistere i afklaringen af proveniensen af de genstande, der befinder sig på Glyptoteket. Der er på nuværende tidspunkt ikke tale om udlevering," siger direktør på Det Kongelige Bibliotek og formand for kulturværdiudvalget, Erland Kolding Nielsen.

Han fortsætter: "Men der er ingen tvivl om, at Italien ser denne sag og et par verserende sager i Italien som prøvesager, og alt efter deres udfald vil de tage stilling til, hvad de skal foretage sig i andre sager."

Han påpeger dog, at det kun er én af de rent hypotetiske muligheder, at udfaldet i denne sag vil føre til, at Italien vil kræve udlevering af genstandene på Ny Carlsberg Glyptotek.

"Udspillet ligger hos Italien, men det er svært at sige noget om konsekvenserne for Glyptoteket. Den sag er mere røget, end den er speget," siger han.

Den amerikanske sag har haft et stormfuldt forløb. En af museets indkøbere sidder stadig tiltalt i Italien for at have handlet med stjålne kulturarvsgenstande, og de italienske myndigheder havde truet Getty Museet med kulturel embargo. Det vil sige, at konsekvensen for museet ville være, at de ikke ville kunne låne genstande fra italienske museer.

Embargoen ville være blevet sat i værk fra torsdag, men tirsdag blev det altså offentliggjort, at de italienske myndigheder og Getty museet var nået til en aftale. En aftale, der sikrer et fortsat samarbejde om udlån mellem Italien og Getty museet.

Merete Ipsen er direktør for Kvindemuseet og formand for den danske afdeling af museumsorganisationen ICOM, og hendes reaktion på resultatet af sagen om Getty museet er:

"Det er en lykkelig dag for museer i hele verden."

ICOM har længe arbejdet for en mere ligelig fordeling af verdens kulturarv.

"Problemet er, at der er eksempler på, at museer i de rige lande har købt sig til genstande, der stammer fra fattige lande, der ikke selv er i stand til at købe sig til de museumsgenstande, som oprindelig har været deres egne. Der har hersket en meget ulige fordeling. Det håber jeg, at en sådan sag kan ændre på."

Grunden til, at denne udleveringssag er lykkedes er helt simpelt, at Italien har noget at true med.

"Det er jo en seriøs trussel ikke at have adgang til den kulturarvsrigdom, Italien besidder, så Getty museet har vel vurderet, at det tjente dem bedst at udlevere," siger Erland Kolding Nielsen.

Merete Ipsen er enig og kan godt forstå, at Italien tyr til den slags metoder.

"Det er meget kompliceret at gå ind i et juridisk slagsmål omkring genstande, da det er forskelligt, hvordan man fortolker de internationale konventioner, og det er da kun glædeligt, at det ikke er resulteret i en retssag. Trods alt har man jo klaret det med dialog mellem parterne."

Hun påpeger, at det giver håb for de, der muligvis ikke har noget at true med.

"Når nu Getty museet begynder at udlevere, kan man jo håbe, at det danner præcedens. Afrikanske og sydamerikanske lande har ikke den samme magt, de kan lægge ind i sådanne sager, men nu har de mulighed for at pege på sagen mellem Getty og Italien."

Hun påpeger, at det selvfølgelig ikke handler om, at alle skal udlevere kulturarvsgenstande til oprindelseslandene.

"Det her vil bare have en positiv afsmitning i den betydning, at vi er på vej mod en situation, hvor uligheder kan minimeres, og der kan arbejdes med vidensdeling mellem lande i stedet for at fokusere på køb og ejerskab."

Hun peger på, at netop sagen omkring tyvekoster på Ny Carlsberg Glyptotek også er et godt eksempel. Hun tvivler på, at den sag vil ende med udlevering. "I den sag har man netop fokuseret på en løsning, der bygger på dialog mellem museumsprofessionelle. Da misforståelserne var ryddet af vejen, gik man i gang med vidensdeling."

På den måde mener hun, at det er vigtigt, at der skabes opmærksomhed omkring de stjålne kulturarvsgenstande, der udstilles rundt omkring på museer i hele verden. Men hun mener ikke nødvendigvis, at der skal fokuseres på udlevering. Man skal bare blive enige om, at man kan være fælles om at eje historien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her