Interview
Læsetid: 3 min.

Tilfældighedernes spil

Lige nu læser Mads Lundby Hansen Halfdan Rasmussens ABC for ungerne, men ellers er Paul Austers skæbnefortællinger en af favoritterne
Kultur
1. september 2007

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"John Steinbecks Øst for Paradis fra 1952. Den beskriver meget klart det gode og det onde, og hvordan man som menneske kan vælge mellem godt og ondt. Man kan beskrive den som en skildring af en familie over tre generationer med bibelske analogier."

- Kan man vælge mellem det gode og det onde?

"Ja, naturligvis kan man det. Hver eneste dag står man over for valgmuligheder, familiemæssigt, venskabsmæssigt og arbejdsmæssigt, og der er vi frie mennesker, der har muligheden for at vælge fra og prioritere, så det kan man selvfølgelig."

- Den skarpe analyse mellem godt og ondt kan man vel ikke altid lave?

"Nej præcis, men det er jo sådan set dét, der er dilemmaet for ethvert menneske. Man må vurdere, hvad der er godt og ondt. At der findes dilemmaer er jo en del af det at være menneske. Men derudover vil jeg også fremhæve Paul Auster's Moon Palace. Den handler om et ungt menneske, der kommer til New York for at studere litteratur. Man følger ham igennem forskellige livsstadier på meget kort tid, og da han når bunden, ender han som hjemløs i Central Park. Men han kommer igennem det og finder til sidst sig selv og en tilværelse. Det, jeg godt kan lide ved Auster, er de små og store tilfældigheder, der altid spiller en overraskende rolle, og som illustrerer, at der er håb, også når det ser allersortest ud."

Læsning i ferierne

- Hvilken type læser er du?

"Jeg læser skønlitteratur, men jeg har også læst Carstens Jensens mamut-rejsebeskrivelser på diverse rejser. Jeg læste blandt andet Jeg har set verden begynde, da jeg rejste med den transsibiriske jernbane, hvor en del af bogen foregår. Carsten Jensens rejsebeskrivelser er rigtigt rigtig spændende, fordi han tager stilling til de ting han oplever, og man får mulighed for at tage stilling til, hvordan han ser på verden.

- Hvornår læser du?

"Primært, når jeg holder ferie. Jeg ville egentlig gerne læse mere i dagligdagen, men med to små børn, og fuld fart på CEPOS, er det svært at nå andet end børnebøger og faglitteratur.

Schlüters plan

- Hvad er du i gang med at læse nu?

"I øjeblikket er jeg i gang med Halfdan Rasmussens ABC, som jeg synger med mine børn. Vi har også adskillige bøger om pirater. Jeg startede på Stevensons Skatteøen med min fireårige søn, men den var for uhyggelig. Ellers er jeg i gang med noget faglitteratur, Århundredes Plan. Det er en plan, som Schlüter fremlagde i 1989, og det er den bedste plan, der er lagt frem af en borgerlig liberal regering nogensinde. Den indebærer et mærkbart lavere skattetryk og en mindre velfærdsstat.

- Hvad er det næste du skal i gang med at læse?

"Tolkiens Hobitten, som jeg faktisk begyndte på i min sommerferie, men som jeg desværre efter 100 sider var nødt til at ofre for Århundredets plan, hvis jeg skulle gøre mig forhåbninger om at nå at skrive mit kapitel til vores bog. Ellers vil jeg gerne læse Vejen til trældom af Nobelpristageren i økonomi Friedrich Hayek. Han er en af de førende liberale filosofer, og bogen, der er fra 1944, beskriver hvad der sker, når politikere, ofte med meget gode hensigter, prøver at regulere økonomien og gøre den offentlige sektor større, og os alle sammen glade. Det er vejen til trældom."

Mads Lundby Hansen er cand. polit og cheføkonom hos den borgerlige tænketank CEPOS

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her