Læsetid: 1 min.

Totalklarinetgrønpoetisk, sagde feen

Debutanten Christoffer Gertz Bech sejler sit sammenbankede fartøj med for høj åreføring
30. august 2007

Der er meget og mange, for meget og for mange: grønt, blåt, skibsplanker, feer, rejsende, søfarere, ædelstene, oceandampere i Christoffer Gertz Bechs Grøn for bouzouki og klarinet.

Bechs lyriske jeg er en højstemt og erotiseret rejsende, som kaster sig af sted med en vadmelsgrå hverdag i hælene, og debutdigtene udspænder en forceret og lyriseret topografi fra drømmens russiske stepper, over Balkan med vise musikanter og Middelhavets antikke arv til en slags nordisk Otherworld med skove, stier og elverpiger.

Man kan roligt sige at Gertz Bech bøjer og driver sine rytmer og rimerier, obstruse billeder og mangfoldige klicheer og gør en veritabel flugtmaskine af sine digte. I åbningsdigtet besynges sunkne oceandampere på et støvet loft, og det proklameres senere, at "vi bygger stadig flåder".

Gertz Bech er på poetisk antikmarked efter brædder, skruer og de mærkeligste dimser til et apparat, som kan bringe os op over og væk fra. Der er f.eks. absintens "grønne fe", dekadencens gamle kliché, som promoverer rigelige mængder af Middelhavsvin og langelige kvindelår og hede klipper, hvor jeg'et lader sig stege æblesprød. Der er Balkan-musik og rustne maskinpistoler i tjetnikkens greb:

Ud på
overdrevet
op i
kvindeskrævet
Rusten bankes af min
mors maskinpistol.

Der er genkomne billeder af blå planker i gulvet og safirer og smaragder i øjne, pander og vitale organer.

Ingen tvivl om, at poetens hjerte banker hårdt, f.eks. i billedet af ædelstenen, som skæres ud under ribbenene:

For denne sten
kan byer sættes i brand og paladser smuldre
riger forgå
kejsere gribes af vanvittig længsel
Kan den mon også
dit stædige lille hoved besnære og kulre?

Næppe, dertil sejler Gertz Bech sit sammenbankede fartøj med for høj åreføring. Mit stædige, lille hoved vil derimod en god del nonsens, som Gertz Bech nærmer sig i et måne-digt, hvor digteren ikke længere synger overspændt, men sludrer med papnæse og små volutter. Vi er tættest på Gertz Bechs besyngelser af rusen hér, hvor de store og højst orientaliserede syner bunder i en lille krummelure.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu