Interview
Læsetid: 6 min.

Ucensureret drengerøv

Den amerikanske forfatter Chad Kultgen har skrevet en omdiskuteret debutroman, hvor han skræller ind til det inderste i mandens hjerne. Dér, hvor det handler 99 procent om sex
Kultur
23. august 2007
Chad Kultgen er en drengerøv og vil være vulgær og ruske op i det politiske korrekte USA.

Chad Kultgen er en drengerøv og vil være vulgær og ruske op i det politiske korrekte USA.

Peoples Press

Telefonen ringer er sted i Los Angeles. Information har forbindelse til forfatteren til en af de mest omdebatterede bøger i USA netop nu: The average american male. Den danske oversættelse En helt almindelig han udkommer i dag.

Det er en meget direkte bog, der behandler forholdet mellem mænd og kvinder ærligt og uden omsvøb. Beskrivelsen af, hvordan der ser ud inden i hovedet på en mand, er besk og serveres uden sukker. Bogens afskrællede univers har i hjemlandet kaldt på paralleller til Brad Easton Ellis' American Psycho på grund af dens pågående in your face-agtige facon.

Fordi bogen udkommer på dansk, har vi ringet til Chad Kultgen. Han fortæller, at bogens kontroversielle navnløse hovedfigur sådan set bare er en helt almindelig mands helt almindelige tanker. Og så alligevel ikke.

"Han er overdrevet, på den måde er det satire. Men overdrivelsen er ikke nødvendigvis så langt fra virkeligheden, at det kun er satire. For nogen er det brutal ærlighed, for andre er det måske satire," siger Chad Kultgen.

Hvis navnet allerede virker bekendt, er det nok, fordi læseren ligesom hundredetusinder amerikanere har set tre korte reklamefilm på det brugerdrevne website YouTube.

Filmene er produceret og instrueret af forfatteren selv og har vakt stor opsigt i USA.

Årsagen er, at vi kravler med helt ind i kraniet på en ifølge forfatteren helt almindelig amerikansk mand, hvor Chad Kultgen anretter den kontante og usminkede historie om, hvad det i virkeligheden er mænd tænker på, når de ligger og kæler med kæresten, er på dinner date eller til sødsuppe hos svigerfamilien, hvor faren spørger: "Hvornår ser vi en ring på vores lille piges finger"?

Billedet fryser: 'Vil du vide hvad han rent faktisk tænker?'

"Når hun lærer at sluge uden at gylpe og ta'r den i røven uden at græde, så tror jeg vi er ved at være der," lyder svaret. Hans debutroman er 250 sider med samme rå og ligefremme form som filmklippene på YouTube.

16 gange om dagen

"Min bog prøver at være ærlig, men nogle steder er ærligheden overdrevet, min hovedkarakter onanerer 16 gange om dagen. Det er der måske nogle mænd, der gør, men det er ikke gennemsnittet. Jeg bruger det som et redskab til at vise, at mænd konstant tænker på sex," forklarer Chad Kultgen, der mener, at man i forsøget på at bringe et ærligt udsagn på banen skal bevæge sig om på den anden side af sandheden for at slå pointen fast.

Han beskriver bogen som et indspark i den puritanske debat, der omklamrer store dele af samfundet.

"Mænd tænker konstant på sex, kvinder forstår det ikke," præciserer Chad Kultgen og slår ud efter den måde, mainstream-medierne smider filtre ind for at behage den brede befolkning.

Som eksempel nævner han Oprah Winfrey, der for nylig havde forfatteren Greg Behrendt i sit show. Han havde skrevet en bog med titlen He's Just Not That Into You, en selvhjælpsbog med profilen: 'Hej piger! Det er virkelig, hvordan drenge tænker på piger i forhold: Læs den bog, og I vil regne os ud'.

"Sukkersødt og forfærdeligt," mener Chad Kultgen.

Men udsendelsen sparkede hårdt og nøjagtigt til et ønske, han længe havde haft om at skrive en hyperærlig bog om, hvordan mænd tænker og om forholdet til kvinder.

"Min bog er bidende og vulgær. En af grundene til den skingre tone er, at det er den eneste mulighed for at få opmærksomhed," siger Kultgen,

"Jeg skrev bogen mod strømmen. Som et direkte angreb mod den politiske korrekthed i USA. Et forkert ord her, og du risikerer at blive fyret".

Kultgen hiver fat i historien om Don Imus, en radiovært hos CBS, der i april i år blev fyret for i sit morgenprogram at kalde et hold kvindelige basketball-spillere med afroamerikansk majoritet for noget i retning af blehovedede ludere. Sigtet var at være morsom på bekostning af den frisure, sorte ofte har.

"Okay, det er en anelse racistisk og en anelse notorisk. Men de fyrer ham efter 20 år for at sige sætningen 'nappy-headed hos'. Ta'r du pis på mig! Han var ansat og udviklede et ry som en uhyrlig radiopersonlighed. Hele nationen slagtede ham. Har vi glemt, at vi er i krig i Irak. Tophistorien i nyhederne var en fyr, der sagde: blehovedede ludere," siger Chad Kultgen.

Mor, det er ikke mig!

Bogen En helt almindelig han begyndte som en masse vignetter fra LA, som Chad Kultgen delte ud til sine venner. 70 sider, skide gode og samtidig et slags zenbillede på den gennemsnitlige storbydreng, lød drengenes dom.

"Hovedkarakteren er summen af alle de tanker, jeg selv har haft, alle de tanker mine venner har haft, ting vi har gjort i virkeligheden. Han er helt sikkert overdrevet i bogen, men har de fleste drenge tænkt de her tanker? Helt sikkert! Det er en almindelig mands tanker gennem hele livet kogt ned til et år i bogens handling," siger Kultgen.

Han ved godt, at hans skrivestil vil betyde, at mange vil lægge afstand til ham. Således forfatterens tak sidst i bogen:

"Mor, tak for altid at opmuntre mig til at skrive og være kreativ. Jeg er ked af at resultatet af denne opmuntring er blevet til noget, du med garanti ikke vil have lyst til at læse. Far, tak for at du lærte mig selvdisciplin og tak for den gode uddannelse, du har givet mig. Jeg ved godt, at dette ikke er det samme som at spille professionel baseball, men det er alligevel ret cool. Jeg elsker jer og håber ikke, I vil miste venner på grund af denne bog. Kærligst Chad".

"Hun har faktisk læst bogen. Det er vildt mærkeligt. Men hun syntes, det var sjovt og ringede efter et par kapitler og spurgte, om jeg virkelig onanerede så mange gange om dagen. Hun troede, min karakter var mig. Og jeg var nødt til at forklare: 'Mor personen i bogen er ikke mig'. Jeg ved ikke, om hun helt forstod det," griner Kultgen, skifter brat tonefald og pointerer, at mange af moderens venner, 50-årige husmødre i en forstad til Dallas i Texas, helt sikkert vil have problemer med at tale med hende igen.

Men ifølge Kultgen er det besværet værd. Nogen skal gøre op med den tabubelagte tavshed, der er om ægteskabelig lykke.

"Det er en hel masse kvinder i dette land, der læser bøger om, hvordan de indfanger mænd. Det ultimative er en diamantring og en brudekjole. Det er antikveret," mener Kultgen. Han understreger, at det bedste scenario med bogen er, at vi begynder at betragte forhold mere ærligt.

"Måske er ægteskab ikke den bedste idé. Det er derfor, jeg sætter mine tanker på papir og giver dem fri," lyder det fra røret i Los Angeles.

"Hvis du er en dreng, så har du lyst (til sex, red.), næsten hver gang du ser en pige. Monogami virkede måske dengang, mennesker levede til de var 50, og den nærmeste nabo boede 100 miles væk. Men nu bor folk i storbyerne, bliver 80 år gamle, i 40-50 års alderen flytter børnene hjemmefra, og vores forhold har udviklet sig til et venskab, hvor vi ved alt om hinanden. Det er ægteskabets skyld".

I bogen opdager fortælleren, at alle piger, han vil date i fremtiden, vil være de samme som alle andre, han har datet. Ifølge Chad Kultgen er der ingen flugt fra den cyklus. Det afspejles i bogen af hovedpersonens to kærester, først er der Casey, så Alyna.

"I starten af et forhold finder man små fejl nuttede, i slutningen hader man dem. Casey repræsenterer den sidste halvdel af et forhold, mens Alyna repræsenterer den første. Alt er grønt, hun er perfekt, men bliver langsomt som alle andre. Det sker hver gang. Så hvad er pointen med at prøve igen," spørger forfatteren.

Svaret findes måske på bogens sidste side, hvor hovedpersonen tester sin nye kæreste med det ultimative pastiche-spørgsmål - for at finde ud af om Alyna har skiftet så meget karakter, at hun er blevet til Casey, den perfekte pige blevet til den pige han hader. Derfor spørger han:

"Vil du gifte dig med mig?"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her