Læsetid: 2 min.

Verdens største designpris har fundet fem vindere

Index: Award spænder vidt: En sportsvogn til millioner, en benprotese til otte dollar og en PC med håndsving var blandt vinderne af Index: Award
25. august 2007

Design skal ikke blot være kønt, men også forbedre livet for mennesker. Det slog verdens største designpris Index: Award fast i går, da der under stor festivitas på Københavns Rådhus blev uddelt 3,7 millioner kroner til de fem bedste design ud af 106 nominerede.

Eldreven sportsvogn

Det amerikanske firma Tesla Motors modtog én af de fem priser på 750.000 kroner for deres sportsvogn Tesla Roaster i kategorien Play. Sportsvognen forbedrer i øjeblikket kun livet for en lille del af jordens befolkning, nemlig for de prominente amerikanske kendissers personlige miljøsamvittighed. Arnold Schwarzenegger, George Clooney og Bratt Pitt har allerede købt hver et eksemplar. At fokusere på det amerikanske jetset er dog kun en del af en snedig strategi for at udbrede elbilen, ifølge producenten.

At fremstille en eldreven sportsvogn, der kører en kilometer for seks øre og accelererer fra 0-90 km/t på fire sekunder, er med til at gøre op med elbilens image som en grim lille gnom, der produceres og købes af folk, som dybest set ikke kan lide biler. At blive købt af Hollywoods jetset gør bilen attraktiv for almindelige dødelige, og derfor er det ifølge Tesla Motors planen at producere bilen i en billigere udgave, der kommer på markedet i 2010.

Pc med håndsving

Et andet vinderdesign, der ligeledes retter sig mod menneskets transportbehov, er den enkle, lette benprotese 'Mobility for each one'. Protesen er udviklet med henblik på at hjælpe de 25.000 mennesker, der hvert år bliver ofre for landminer, men som sjældent har råd til de kvalitetsproteser, der normalt koster 1.300-4.000 dollar. Benprotesen, der vandt i kategorien Body, er udviklet af canadiske Sébastien Dubois og koster kun otte dollar at fremstille. Endnu en fordel ved det såkaldte nødhjælpsdesign er, at man kan løbe med protesen, og at den i princippet kan stykkes sammen på ethvert værksted, da den er fremstillet af let tilgængelige materialer.

Et andet design, der ligeledes retter sig mod Den Tredje Verden, er den hånddrevne laptop 'XO-pc' til en pris af kun 100 dollars. Laptoppen vandt i kategorien Community, og den skal hjælpe computerteknologien frem til de skolebørn i Den Tredje Verden, der ellers aldrig stifter bekendtskab med hverken internet eller word.

Hver af de fem design, der har vundet en Index: Award, modtager 100.000 euro eller 750.000 kroner. Alle 106 nominerede design er udstillet på Kongens Nytorv frem til den 23. september, alle døgnets timer, hele ugen igennem.

Se alle vindere af Index: Award på www.indexaward.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer